31 lipca 2013 09:12 / 6 osobom podoba się ten post
Czy lubię pracować w DE ? Zdecydowanie bardziej odpowiada mi Szwajcaria i nie mam na myśli zarobków , lecz mentalność ludzi - jest mi o wiele bliższa. Ale wiem też , że jeśli ta praca w CH się skończy , nie ,,obrażę '' się na DE i tam do pracy pojadę. Lubię pracę za granicą przede wszystkim z powodu zarabianych pieniędzy i możliwości , jakie dają . Również możliwość poznawania innego kraju , ludzi , zwyczajów bardzo sobie cenię . Okazja do szlifowania niemieckiego oraz więcej czasu na naukę drugiego języka obcego - też sprawa nie do pogardzenia .Ale nawet w Szwajcarii , która podoba mi się bardzo - na stałe żyć bym nie chciała . To nie moje miejsce . W PL mam dom , który zbudowaliśmy z mężem , a który teraz pięknie sobie modernizuję , mam swój ogród z roślinami , które zasadziłam ,tu czuje się ,,u siebie'' . Dobra znajomosć języka dawała mi zawsze możliwosć rozmów z Niemcami na różne tematy. Może te drobne niuanse które w rozmowach wyłapywałam wykształciły we mnie takie podejście a może od pierwszego wyjazdu wiedziałam , czego chcę , ale ja z radością wracam do domu , do rodziny , moich Beskidów . Może też tak jest , bo moja sytuacja finansowa i rodzinna jest stabilna.
Ale rozumiem tez inne podejście - ludzi , którzy decyduja się wyemigrować.Szczególnie gdy do problemu podchodzą metodycznie - nauka języka i to całej rodziny , jakieś przygotowanie zawodowe dające szanse na prace itd. Wszędzie to samo słońce świeci , wszędzie można znaleźć miejsce dla siebie . Nie szanuję jedynie tych , ktorzy po 2-3 latach pobytu zapominaja języka polskiego i są bardziej niemieccy niz rodowici Niemcy .Zresztą Niemcy też takich nie szanują. A jako Skorpion - zdeterminowany i konsekwentny - daję sobie radę i ze sobą i z innymi .