To może jednak najlepiej opłaca się pracować przez polską agencję, składki od średniej krajowej i za dobrą kasę?? ? :rozmysla:
To może jednak najlepiej opłaca się pracować przez polską agencję, składki od średniej krajowej i za dobrą kasę?? ? :rozmysla:
Co tak cieńko? Na jakieś sknerowate rodziny trafiły? :lol3:
Osobiście z tego co wyśledziłam w internecie to najbardziej opłaca się własną dzialalność założyć w Czechach? Ale nie wiem jak to sie ma do branży opekuńczej? Skladki małe a emerytura naliczana już po roku opłacania i to jest coś godnego mojej uwagi? :-)
Przykre ale tak,mam nadzieje ze ja kaleka nie zostane.
Mozna pomyslec o tym wczesniej i wykupic sobie polise,tyle tego na rynku jest i sie zabezpieczyc na przyszlosc,bo z renty to i tak niewiele budiet.
Chcesz miec emeryture godna zadbaj o nia sama,takie realia sa.
Ja mam 27 lat składkowych pracy i jednak przejdę do Firmy ,która odprowadza składki od średniej krajowej..zawsze to coś:)
Ja mam 27 lat składkowych pracy i jednak przejdę do Firmy ,która odprowadza składki od średniej krajowej..zawsze to coś:)
Też mogę przejść, ale czy nie trafie z rynny pod deszcz? Mam spokój i tego mi na razie potrzeba? :-)
Też mogę przejść, ale czy nie trafie z rynny pod deszcz? Mam spokój i tego mi na razie potrzeba? :-)
UCIEKŁ mi gdzieś poczatek-to pokłosie moich problemów z siecią-ale jeśli chodzi o rentę niemiecka-jest wymóg 5 lat opłacania składek emerytalno rentowych-należy opłacać dobre składki.Jeśli ktoś młody jest-radziłabym w to wchodzić-ja pożałowałam kasiory a i wyszłamz założenia,że tak długo jeździć nie będę-i guzik prawda-gdybym opłacała niemieckie składki-już miałabym prawo do renty niemieckiej.Naturalnie-im mniejsze składki-tym i renta mniejsza-=ale polski przelicznik euro podnosi jej atrakcyjność. Natomiast w wieku mocno podstarzałym-rzekłabym-nie opłaca sie zabawa w składki,bowiem przewidywana wysokość renty będzie na poziomie od 50 do 100-a i to w zależności od deklarowanego okresu składkowego(zadzwoniłam do biura ubezpieczeniowego i poprosiłam o zrobienie symulacji). POZA tym-tego nie sprawdzałam-znam z przekazów ustnych-ponoć należy uważać w przypadku podpisywania umów na składki ubezp.,albowiem rezygnacja bądż wycofanie się z tego bywa mocno utrudnione.No i trzeba też pamiętać o tym,że składki płacimy co miesiąc-czy pracę mamy-czy też nie-płacimy.Czyli jak ktos jest w wieku mocno dojrzałym-to sprawa tych składek jest problematyczna.Natomiast osoby w wieku m35-40-wgf mnie powinny sie na to decydować.Naturalnie ogranicza to znacząco dochody miesieczne(powiedzmy srednio o 500 euro)-ale w perspektywie czasu i założeniu,że Polska nie bedzie qw strefie euro-wydaje se to korzystne.Ale,jak wspomniałam-ten temat zostawiłqam,bo mnie z racji wieku juz to sie nie opłacało,tak wiec w tym temacie nie wypowiadam sie zbyt stanowczo.
Co tak cieńko? Na jakieś sknerowate rodziny trafiły? :lol3:
Osobiście z tego co wyśledziłam w internecie to najbardziej opłaca się własną dzialalność założyć w Czechach? Ale nie wiem jak to sie ma do branży opekuńczej? Skladki małe a emerytura naliczana już po roku opłacania i to jest coś godnego mojej uwagi? :-)