Czyli żadne składki nie są odprowadzane ?
Czyli żadne składki nie są odprowadzane ?
Jak chcesz to mozesz odprowadzac ze swojej kieszeni ,tylko wtedy zostanie ci niezbyt duzo na reke,
A szczerze mowiac zarobki na gewerbe wcale takie wysokie nie sa .Ja pracuje tylko na gewerbe przez Kindergeld,
Jak chcesz to mozesz odprowadzac ze swojej kieszeni ,tylko wtedy zostanie ci niezbyt duzo na reke,
A szczerze mowiac zarobki na gewerbe wcale takie wysokie nie sa .Ja pracuje tylko na gewerbe przez Kindergeld,
prowadzi Ci firma wszystkie papierki czy musisz to robic sama ? czyli ubezpieczenie masz polskie ? przepraszam za pytania ale nie bardzo rozumiem po co ta gewerba skoro pozniej jak nie oplacasz składek i tak sie do niczego nie liczy
nie moge tutaj ale powiem tylko, ze najlepiej jest zatrudnic sie prywatnie. Klopot jest tylko ze zjazdami do Pl ale sa rodziny, z ktorymi mozna sie dogadac. Praca na niemieckich warunkach ......
Leni, jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy mini, midi czy inne joby?
Pytam przyszłościowo ;). Kurczę, wydaje mi się, że ciężko jest znaleźć rodzinę, która chce zatrudnić opiekunkę z pełnym pakietem socjalu niemieckiego..
Salazar, od poczatku tzn od 4 lat jak tu pracuje, moimi pracodawcami sa moi podopieczni. Zatrudniona jestem przez nich na niemieckich zasadach, jak kazdy pracownik tutaj. Mam wlasnie pelny pakiet socjalny!!!! u mnie jest prosciej, bo ja zostaje w De i nie ma problemu z wymiana opiekunek. ;a, swoj urlop i reszta jak sie dogada na wstepie. W chwili obecnej wiesz z moich postow, ze corka babci jest bardziej zakrecona niz moja pdp ale pod wzgledem zatrudnienia wszystko jest okay. Uwazam, ze gewerba nie oplaci sie , bo sie traci duzo kasy a przy zatrudnieniu prywatnym , wiele rzeczy mozna zgodnie z prawem obejsc i jest korzysc dla pracujacego i pracodawcy:)
Salazar, od poczatku tzn od 4 lat jak tu pracuje, moimi pracodawcami sa moi podopieczni. Zatrudniona jestem przez nich na niemieckich zasadach, jak kazdy pracownik tutaj. Mam wlasnie pelny pakiet socjalny!!!! u mnie jest prosciej, bo ja zostaje w De i nie ma problemu z wymiana opiekunek. ;a, swoj urlop i reszta jak sie dogada na wstepie. W chwili obecnej wiesz z moich postow, ze corka babci jest bardziej zakrecona niz moja pdp ale pod wzgledem zatrudnienia wszystko jest okay. Uwazam, ze gewerba nie oplaci sie , bo sie traci duzo kasy a przy zatrudnieniu prywatnym , wiele rzeczy mozna zgodnie z prawem obejsc i jest korzysc dla pracujacego i pracodawcy:)
Tak podczytuję i dalej nic nie rozumiem . To znaczy , że na Gewerbę składki rentowe , emerytalne nie są odprowadzane ?tylko skarbówa ? mnie tam wsio rawno , bo lata mam wypracowane , ale jak toś młodszy i trochę do emerytury brakuje ?
Rozumiem :).
Mnie bardziej chodziło o ewentualną emeryturę, bo przy tych niemieckich wynalazkach, o których pisałam w poprzednim poście, to akurat te składki są raczej śladowe..
Co do gewerby się zgadzam, na niemieckich zasadach się nie opłaca, a polskie zasady obejścia tych zasad są dla mnie niejasne i nie chodzi tu o to, że jakoś szczególnie jestem wyczulona na prawne aspekty tej sprawy ;).
Tak podczytuję i dalej nic nie rozumiem . To znaczy , że na Gewerbę składki rentowe , emerytalne nie są odprowadzane ?tylko skarbówa ? mnie tam wsio rawno , bo lata mam wypracowane , ale jak toś młodszy i trochę do emerytury brakuje ?