13 stycznia 2013 09:54 / 3 osobom podoba się ten post
AnnaSun: Nie ma takiej mozliwosci, zeby nie mozna bylo dopasowac lekow! Ale po pierwsze - rozmawiaj z firma, jesli maja jakiegos koordynatora, to wyreczny Cie w rozmowie z opiekunem lub lekarka, skoro sama nie dasz rady dokladnie opowiedziec, co sie dzieje.
Po drugie - bardzo wazne - nie upieraj sie przy kapieli, skoro obsluga dochodzaca robi to rano, to nic sie nie stanie. Obserwuj, jak sie myje wieczorem. Mam podopieczna z duuza demencja, trwalo pol roku zanim nabrala do mnie takiego zaufania, ze razem robimy prysznic.
Po trzecie: obserwuj, kiedy masz problemy z podaniem lekow, moze trzeba 15 minut wczesniej zaczac akcje, zeby przyjela leki na czas?
Tak, jak juz dziewczyny pisaly: nic na sile ! Przynajmniej dokad leki zostana ustalone, wyciszajace.
Moja podopieczna w ubieglym roku miala antydepresanta, ktory o malo nie doprowadzil do tragedii, teraz, pomimo, ze demencja poszla do przodu bardzo szybko - jest w nocy spokojna, spi jak aniolek. A tez bylo trudno dobrac, bo ma duze problemy z sercem, jest po amputacji piersi, bardzo sie wstydzi swojego wygladu.
Ogolnie: agresja tego typu pacjentow czesto wynika z ich wewnetrznej walki typu: "ja jestem zdrowa, moge sama wszystko zrobic". Trzeba nauczyc sie wyczuwac granice, ktora dopiero po dosc dlugim czasie mozna przesuwac. Moja podopieczna przez ponad 6 tygodni nie dala sie umyc, ani mnie, ani paniom z Mobil Care, ale rodzina nie robila z tego problemu, wiedzac, ze to przysporzy wiecej problemow, niz mycie na sile i chwala im za to, bo teraz jest wszystko super. Z Twojego ostatniego wpisu widac, ze opiekun prawny cos kapuje, wiec glowa go gory, kontakt z firma i nie zalamuj sie, wez gleboki oddech i - przykro mowic - nabierz troszeczke dystansu, skoro nie da sie czegos zrobic - trudno, swiat sie nie zawali, jak bedzie chodzic w dwoch roznych skarpetkach. Nie wiem, na jak dlugo masz kontrakt podpisany, czy jestes tam pierwsza opiekunka. Z mojego doswiadczenia wiem, ze jesli jestes pierwsza osoba, to od Ciebie duzo zalezy, ale muszisz walczyc o ustawienie lekow, nauczyc sie wyczuwac nastroje podopiecznej i NIC na sile!