31 stycznia 2013 19:17 / 1 osobie podoba się ten post
Ja bym Tobie proponowała dokładnie zapoznać się z tą chorobą. W internecie jest wiele materiałów. Są ludzie którzy mogą prawie codziennie wypić kieliszeczek i nie są alkoholikami. Wstają do pracy, nie przepijają wszystkich zarobionych, albo i pożyczonych pieniędzy, nie kradną, nie kłamią. Nie pogrążają rodziny. Zaś alkoholik niekoniecznie musi pić codziennie, często taki wpada w tzw. ciągi. I tu przytoczę ci słowa pewnego księdza alkoholika ze strony z wywiadem: http://mateusz.pl/czytelnia/gp-jka.htm „Bo taki rasowy alkoholik nie pije codziennie. On pije ciągami: jak zacznie pić, to pije przez parę dni. Ponieważ jest to samobójczy sposób picia, więc on musi przerwać to picie na jakiś czas, żeby "odsapnąć" i umotywować się: "oto teraz nie piję, to znaczy, że nie jestem alkoholikiem". Funkcjonuje mit, że alkoholik pije codziennie, więc jeżeli ja piję raz w miesiącu przez 3-4 dni, to wydaje mi się, że nie jestem alkoholikiem.”
I poczytaj sobie hasło na temat alkoholizmu w Wikipedii, albo gdziekolwiek indziej. Nie ładnie tak oceniać koleżanki. Czy przebywałaś z nimi przez okrągły rok. Fajnie jest komuś przykleić łatkę, gorzej odkleić. Czy sądzisz że tu w Niemczech trzymano by alkoholiczki, na dłuższą metę?