Znam podobną wersję pierwszej sałatki i nawet robiłam ją kilka razy w życiu:gotuje:. Potwierdzam smakuje wyśmienicie. Ze swojej strony mogę polecić sałatkę z ananasem, ryżem, szynką, groszkiem lub kukurydzą. Dodatkowo można dodać czerwonej papryki. Wszystko oczywiście pokrojone wrzucamy do ugotowanego ryżu i zalewamy sosem czosnkowym mocno przyprawionym. Sałatka cud:-) Dla siebie lubię dodać jeszcze cury i kurkumy.
Podglądając Was w topiku "co dzisiaj gotujesz",zauważam że przeważają warzywka. Ostatnio miałam okazję jeść sałatki w różnych wydaniach. Nie było u nas na święta sałatki warzywnej,dzieci nie chciały bo podobno "zawsze" na święta trzeba ją było jeść przez kilka dni a i tak coś zostawało i trzeba było wyrzucać. Nie to nie,nie upierałam się przy niej,bo to ja pewnie musiałabym kroić wszystkie zutaty .
I tak mieliśmy,dla mnie nowe,sałatki brokułowe w dwóch wydaniach. Obie,jak mawia moja mała wnusia,"mega smakowite". Też tak uważam i podzielę się z Wami zdobytymi przepisami.
Sałatka brokułowa z makaronem
--------------------------------------
1.ugotowany makaron,ten taki jak ryż lub inny drobny
2.krótko zblanszowany ,podzielony na małe różyczki brokuł,łodyżki też kroimy
3.kukurydza
4.kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku,u nas dużo,bo lubimy
5.sól,pieprz,papryka,curry
6.majonez+jogurt lub śmietana
Wszystko wymieszać,odstawić do połączenia się smaków i chce się "dużo wyjadać",jak powiedziała moja Kalina
Sałatka brokułowa z bekonem
-----------------------------------
1. rozdrobniony,zblanszowany lub surowy brokuł
2. Pokrojony i wytopiony na chrupiąco bekon
3. drobno pokrojona czerwona cebula
4. żurawina
5. Uprażone orzeszki piniowe,może być słonecznik albo i to,i to,prażone płatki migdałowe
6. Sos- gęsty jogurt,majonez,ocet winny(najlepiej malinowy),sól,pieprz i coś do posłodzenia ,u nas miód. Tego słodkiego dość sporo,ale wszystko wg własnych upodobań
Proporcji nie podaję,robimy tyle ile chcemy i ilość sosu też dopasowujemy.
W tej drugiej sałatce,jak nie mamy pinii czy płatków migdałowych,to też nic się nie stanie,ale z tymi dodatkami smaczniejsza. Dla mnie najlepsza bez słonecznika,tylko orzeszki i migdały .
Może wykorzystacie te przepisy na Sylwestra czy Nowy Rok,jeszcze można coś dokupić. Obie są naprawdę smaczne,jeśli ktoś lubi brokuły .