Zielone szparagi gotuje się bez obierania,około 6 minut w osolonej lekko wodzie i podaje się jako dodatek do mięsa albo sałatek. Białe szparagi obierasz specjalną obieraczką,wrzucasz do gotującej osolonej i troszkę osłodzonej wody i czekasz 8 minut. Nie mogą być miękkie bo są niedobre,widelec ma wchodzić z lekkiem oporem. Wyciagasz z wody i polewasz jak Ewunia radzi sosem holenderskiem gotowcem,albo masełkiem. Do tego gotowana szynka z opakowania,albo na wagę i gotowane kartofle. Trzeba szybko podawac bo zaraz stygną.
Z obierek gotujesz zupę na maśle,potem przecedzasz i doprawiasz solą,cukrem ,ja jadłam doprawioną śmietaną słodką ,z ugotowanym na twardo jajkiem.Również dodajesz szparagi pokrojone w kawałki . Jako smakoszka wszelkich zup,za szparagowymi pomyjami nie przepadam,dla mnie to takie niewiadomo co.