Że bilety kasuje się na peronie czy w pociągu to wiem...Ale z tym złotym paskiem to chyba żart:)
Że bilety kasuje się na peronie czy w pociągu to wiem...Ale z tym złotym paskiem to chyba żart:)
Mam stary bilet na trasę Bonn- Bochum (ok. 100 km) i z powrotem, kupiony w automacie. Ma łądny srebrny pasek. Weszłam do pociągu bez kasowania go, skasował mi go tylko konduktor w jedną i drugą stronę. Nie ma na nim napisu - tu kasować. Innym razem jechałąm z Bochum aż za Stuttgart (ok. 500 km) i tez kupowałam w autom acie i nie kasowałam, kasował go konduktor.
Ale jak jeździłąm z mojego osiedla do centrum Bonn - 1 przystanek, wtedy kasowałam bilet na peronie.
Jak to wszystko czytam, to chyba nie wsiądę w żaden pociąg w Niemczech:)))
Ja jak tylko trafię na tanią ofertę DB decyduję się na powrót pociągiem,teraz mam jeszcze ponad 5tyg przed sobą i już szukam biletu powrotnego. Raz nawet wracałam nocnym pociągiem z Monachium do Poznania,oczywiście z przesiadką w Berlinie,komfort i czas podróży jak dla mnie super.
W Niemczech pociągi spóźniają się bardzo rzadko, a jeśli takowy się przydarzy a ma się już bilet na inny pociąg na który można nie zdążyć,wystarczy podejść do konduktora zrobi adnotację na bilecie i wtedy można wsiąść w następny pociąg jadący w naszym kierunku.
Ja sie nauczylam pociagami .Busem bym zginela .
Dziewczyny , dla nas to sa dobre oferty "Europa Special Polen " nawet taniej czasem wychodzi niz z Bahncard25 a nawet niz z karta Bahncard 50 !!!!
Dorotee, wiesz jak nie chcesz tej karty miec dalej to musisz jakies 8 czy 6 tygodni przed zakonczeniem jej waznosci zlozyc "Wypowiedzenie " jej. Bo inaczej ci automatycznie przedluza o 1 rok.
Mi za kilka dni sie moja karta konczy !!!
Kolejny raz proszę dziewczyny Was o pomoc, chodzi o to,że mam ze stacji buchloe dojechać do Augsburga:( i tu jest problem, nigdy nie kupowalam biletu i w ogole chcialam sie dowiedziec ile jest przystankow a nie umiem znalezc zadnej stronki aby obliczyc kiedy mam wysiazc?
Chyba 30tego dostanę zawalu serca :(