można było płacić cały czas,ale jak zarobisz 1200 € i masz zapłacić min 300 € na różne składki rentowne,zdrowotne itd ubezpieczenie to opłaca ci się pracować za 800 €? dużo ludzi nie płaci dobrowolnie,mówię cały czas o przedsiębiorcach=Gewerba.
można było płacić cały czas,ale jak zarobisz 1200 € i masz zapłacić min 300 € na różne składki rentowne,zdrowotne itd ubezpieczenie to opłaca ci się pracować za 800 €? dużo ludzi nie płaci dobrowolnie,mówię cały czas o przedsiębiorcach=Gewerba.
Od kiedy - nie wiem, nie szukalam, ale obowiazuje w DE przepis, ze wszystkie osoby, ktore sa zameldowane w DE i pracuja/maja dzialalnosc musza placic skladki. Na dzialalnosci rowniez.
Mnie osobiscie ratuje to, ze nadal zameldowanie mam w PL, a przy tym posiadam emeryture, ktora w przyszlosci mam zamiar "przeniesc" do DE i od emerytury dalej jakies tam skladki sa placone. Przeniose dopiero po ukonczeniu 67 lat, chociaz emigracje mamy w planach wczesniej.
Misiek... niby po pieciu latach pracy w Niemczech masz prawo do renty... pytanie tylko czy ja otrzymasz... i obniz kwote do 200€ a nie 300€... Spojrzalam na Twoj wiek... czeka Cie wiec duzo... duzo lat pracy i jak osiagniesz 600-700 € renty... to bedziesz do szczesliwcow nalezal... czy nie lepiej /podpowiada jeden z obeznanych w temacie/ nie nadwyrezac sie i otrzymywac socjalna rente-zapomoge... ktora bedzie wynosila tyle co Twoja przyszla renta... a co z polska renta... mowia... zeby przenosic ze ZUS i to jak najszybciej do niemieckiego ubezpieczyciela... bo ZUS sie wali i za dwa lata beda tylko piekne budynki do wynajecia staly....
Mam obecnie 60 lat i przepracowanych 11 w Niemczech - czeka mnie jeszcze 5 lat.... mezczyzna w moim wieku pracuje 2 lata dluzej... renty tutejsze naprawde nie powalaja z nog... tym bardziej... ze moje nalezaly przez pierwsze lata do minimalnych od kilku lat do nieco wyzszych ale i tak nie pozwalajacych o marzeniu Miska... moja bedzie wynosila dokladnie 644 € o ile przepracuje nastepne 5 lat... smutna perspektywa... dlatego tez proponuje comiesieczna dobrowolna dlugoterminowa wplate... to bedzie realna szansa na godne zycie... tak mysle...