Umowy o pracę i kontrakty

31 sierpnia 2013 12:36

mam 36 lat. W PL przepracowalam w zawodzie 10lat, potem przerwa , potem 7 mies byly odprowadzane skladki potem dluga przerwa- zdobywalam 'doswiadczenie zawodowe' bo firma wymagala. nie placilam skladek, a pienadze na czarno nie byly na tyle duze by samej zalozyc dzialalnosc. od czerwca ub.roku az do teraz przez 15 mies pracuje w niewolniczej firmie (ktorej nazwy tu nie wymienie)(minimalne skladki emeryt-rent) W Polsce nie pobieralam ani nie pobieram zadnych swiadczen (mam na mysli popularnie zwanej "kuroniowki") Wiem ze w przypadku legalnego zatrudnienia w Niemczech musze miec minimum 5lat przepracowanych lat w Polsce. A do emerytury przeciez czas legalnej pracy a przede wszystkim odprowadzone skladki rent. beda sie liczyc. Jak to jest? Naprawde nie wiem. w koncu jestesmy w Unii.

Nie chce wam tu dac do zrozumienia , ze taka ze mnie "niedojda zyciowa". (choc w tym temacie sa rzeczywiscie bystrzejsi). Grdzies wyczytalam, ze teraz nie patrzy sie juz na ilosc przepracowanych lat, tylko na wiek emerytalny i na to, ile sie uzbieralo do emerytalnego mieszka. Wiec w takim razie to, ze ten okres bedzie "poszatkowany"- to niewazne. Wazne ze i ile Niemcy odprowadzaja . i potem z tego bede dostawac emeryture. z tego i z tego co przepracowalam w Polsce. i moze sie okazac ze za krotki okres pracy w DE dostane wiecej niz za te 10lat+7mies+15mies razem.

Marsz do regulaminu, bo następnym razem pokasuję wszystko. Moderator

31 sierpnia 2013 13:29
Misia, nie pisz postów jeden pod drugiem, chyba że wyjątkowo, bo tak tu jest przyjęte. Po prawej stronie masz opcję - edytuj i zawsze możesz coś dopisać. Co do prowadzenia własnej firmy, to można wszystko zlecić księgowej, nie musisz się na tym znać sama. Nasza forumowa Emilia mające niemiecką Gewerbe zleciła prowadzenie wszystkich spraw od początku niemieckiej firmie, sama się tym nie zajmuje.
Wyliczaniem swojej emerytury niemieckiej zajmowała się jedna osoba z forum. Przy comiesięcznej pensji rzędu niecałe 1300euro, miałaby po 5 latach pracy około 200 euro emerytury. Może odezwie się ktoś jeszcze, kto to robił.
12 września 2013 16:01
A ja mam pytanie do osób które wyjeżdżają na umowach o pracę. Jak macie rozliczany urlop. Bo ja dzisiaj dostałam z agencji pieniądze za urlop niewykorzystany , ale takie trochę smieszne. Za niewykorzystany urlop wg kodeksu pracy to chyba należy się ekwiwalent urlopowy a nie jakas jałmużna.No chyba że się mylę.Może jest tu jakaś obeznana koleżanka?
12 września 2013 19:52
ania0806

A ja mam pytanie do osób które wyjeżdżają na umowach o pracę. Jak macie rozliczany urlop. Bo ja dzisiaj dostałam z agencji pieniądze za urlop niewykorzystany , ale takie trochę smieszne. Za niewykorzystany urlop wg kodeksu pracy to chyba należy się ekwiwalent urlopowy a nie jakas jałmużna.No chyba że się mylę.Może jest tu jakaś obeznana koleżanka?

bierzemy zarobki z trzech ostatnich miesiecy oczywiscie te wykazane w umowie bez delegacji dzielimy je na ilosc dni przepracowanych przez te 3 miesiace i wychodzi nam srednia placy za jeden dzien nastepnie mnozymy to przez ilosc dni ile bylysmy na urlopie 

12 września 2013 20:04
Witam .Mam takie pytanko moze mi ktos podpowie :) Do sierpnia pracowalam jako opiekunka na umowe o prace teraz agencja zmnienila mi na umowe zlecenie.Prosze powiedzcie mi czy po zakonczeniu zlecenia na ktorym obecnie jestem moge wypowiedziec agencji umowe? Jak to wyglada? Pozzdrawiam serdecznie :)
12 września 2013 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
Wg mnie umowa zlecnie kończy sie z dniem zakończenia tego zlecenia i niczego nie trzeba juz wypowiadac.Koniec zlecenia=koniec współpracy.Jesli sie mylę ,poprawcie.
12 września 2013 20:16
kasia63 czyli po zakonczeniu zlecenia nie musze skladac w firmie wypowiedzenia? powiedziec tylko ze nie jade wiecej tak?
12 września 2013 20:19
Wg mnie tak -bo skoro już nie masz umowy o prace to nie jestes pracownikiem tej firmy .Jestges jedynie pracownikiem zewnetrznym ,który wykonuje zlecenie /od-do/i jak ono sie skonczy nie masz wobec firmy żadnych zobowiazań.Przeczytaj bardzo dokladnie obie umowy ta o prace ,poprzednia-powinnas miec też od firmy wypowiedzenie tej umowy!Masz?????I obecna umowe zlecenia,zwłaszcza to co jest tzw.małym druczkiem.Warto wiedzieć czy jakiegos haka tam nie ma!
12 września 2013 20:28
miki76

kasia63 czyli po zakonczeniu zlecenia nie musze skladac w firmie wypowiedzenia? powiedziec tylko ze nie jade wiecej tak?

Wiekszosc firm ma w umowie tzw okres wypowiedzenia,przeczytaj dokladnie umowe,nawet jesli to tylko umowa zlecenie,co wiecej niektore maja zapis o zakazie konkurencji,chyba tak to sie nazywa,czyli nie mozna podpisac umowy z nowa firma do czasu az nie wygasnie umowa w starej:)
12 września 2013 21:07
Elfi77

bierzemy zarobki z trzech ostatnich miesiecy oczywiscie te wykazane w umowie bez delegacji dzielimy je na ilosc dni przepracowanych przez te 3 miesiace i wychodzi nam srednia placy za jeden dzien nastepnie mnozymy to przez ilosc dni ile bylysmy na urlopie 

Jakby nie liczyć , to i tak mi nie pasuje.A ekwiwalent się chyba inaczej liczy. 
12 września 2013 21:18
kasia63

Wg mnie tak -bo skoro już nie masz umowy o prace to nie jestes pracownikiem tej firmy .Jestges jedynie pracownikiem zewnetrznym ,który wykonuje zlecenie /od-do/i jak ono sie skonczy nie masz wobec firmy żadnych zobowiazań.Przeczytaj bardzo dokladnie obie umowy ta o prace ,poprzednia-powinnas miec też od firmy wypowiedzenie tej umowy!Masz?????I obecna umowe zlecenia,zwłaszcza to co jest tzw.małym druczkiem.Warto wiedzieć czy jakiegos haka tam nie ma!

kasia mam wypowiedzenie od firmy poprzedniej umowy. teraz jestem na umowie zleceniu 6 tygodni a umowa jest do 2015 roku nie rozumie tego????
12 września 2013 21:23 / 1 osobie podoba się ten post
A konkretne.obecne zlecenie do kiedy?Jesli masz datę zakonczenia zlecenia to napisz wypowiedzenie tej umowy z dniem zakonczenia zlecenia i wyslij do firmy listem poleconym!!!!!
12 września 2013 21:25
kasia63

A konkretne.obecne zlecenie do kiedy?Jesli masz datę zakonczenia zlecenia to napisz wypowiedzenie tej umowy z dniem zakonczenia zlecenia i wyslij do firmy listem poleconym!!!!!

Dokladnie.
12 września 2013 21:26
ania0806

Jakby nie liczyć , to i tak mi nie pasuje.A ekwiwalent się chyba inaczej liczy.