Kurcze czytam i nie wierze co to za watek a przeczytalam najlepsze "wodki" w naszym miescie
Kurcze czytam i nie wierze co to za watek a przeczytalam najlepsze "wodki" w naszym miescie
No więc "moja" wyspa:)Wyk auf Fohr,zwana fryzyjskimi Karaibami:)Pierwszą wzmiankę o niej notują duńskie kroniki w 1231 roku-należała ona wówczas do Danii właśnie.Także w póżniejszych latach wyspa była traktowana jako miejsce wypoczynku kolejnych duńskich dworów.Pod niemieckie władanie przeszła dopiero w 1864r.Dzis znalazłam jeszcze starszy dom niż ten z 1725-z 1714 roku.Wieś,w której jestem to Nieblum ,jedna z 11-stu na wyspie.wszystkie poza Goting i Suderende kończą się na "um":)Jest też miasteczko Wyk,tam centrum handlowo-kulturalne wyspy oraz przystań promowa.Ogólne cała wyspa jest nastawiona na turystykę.Prawie każdy dom oferuje kwatery-przed domami sa tabliczki,gdzie pokazane sa oferowane pokoje,ilośc gości,ale cen nie ma:)Jak sie podoba to wchodzimy i pytamy:)
Wyspa jest jak Ausrtalia ,zamieszkała tylko po jednej stronie,po drugiej są ostoje ptactwa,park narodowy Schleswig-Holstein,zawierający także to wszystko co w morzu żyje::)Lasy i farma wiatrowa na aż 5 wiatraków.Po przeciwnej ,turystycznej stronie,15 km plaży/pierwszą oficjalnie otwarto w 1819r,jeszcze za duńskiego panowania/Są też wyznaczone 3 odrębne plaże dla psów:)Charakterystyczna jest zabudowa-większość domów kryta trzciną,oraz kamienne murki i ulice brukowane kostką lub kamieniami-asfaltowych dróżek mało po bokach ,poza główną dojazdową drogą.W Wyk znajduje sie lokalne muzeum -Friesen Museum,ale to juz jutro:)