Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

12 lutego 2025 13:19 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Muszę któregoś dnia krupnik zrobić. Dawno nie jadłam a bardzo lubię . Tutaj  jeszcze nie gotowałam krupniku.
Dzisiaj sznycle,bez panierowania. Do nich karmelizowana cebula i pieczarki smażone na maśle ,zczerwonym winem i octem balsamicznym,pachnące tymiankiem . Nie będzie sałaty ale będzie deser . Karmelizowane mango i ananas z lodami waniliowymi . A co,wszystko mam,to zrobię :-)

Szczerze krupnik to jedna z zup, której nie zjem. Kasza rośnie mi w buzi. Przepraszam tak mam. Za to uwielbiam kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberku że śmietaną i majerankiem do tego osobno ugotowane ziemniaki okrszone skwarkami i cebulką. Uwielbiam taki zestaw ....😋😋😋
12 lutego 2025 13:43 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś  dla PDP na życzenie ziemniaki smażone z jajkiem sadzonym i sałata.  A ja soczewki i sałata później b3dzie makaron dyniowy  awokado ,ogórek ,i majonez z jajek
12 lutego 2025 15:27 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Biało-czerwono,narodowe barwy dzisiaj u Ciebie na talerzach :flaga Polski:. Ale mi smaka na ten barszcz narobiłaś :mniam:. Uwielbiam,sama nie wiem czemu tak rzadko gotuję ? Dodajesz ziemniaki i fasolę? Ja fasolę tak,ziemniaki gotuję osobno,tłukę i dodaję na środek talerza okraszając je zrumienioną cebulką,dolewając po bokach zupę . Nie lubię jak czerwone ziemniaki w zupie pływają . Bardzo pożywna zupka. I smakowita. Może się skuszę i zrobię któregoś dnia. 
Dzisiaj u nas  ryżowe nudle z krewetkami w sosie z pasty z tajskiej bazylii,bo takową ostatnio nabyłam i jestem jej ciekawa. I chyba powtórzę wczorajszy deser,bo był naprawdę pyszny :mniam:

Ziemniaki robię też oddzielnie i nie kolor mi straszny tylko lubię szpyrki 
12 lutego 2025 15:29 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Szczerze krupnik to jedna z zup, której nie zjem. Kasza rośnie mi w buzi. Przepraszam tak mam. Za to uwielbiam kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberku że śmietaną i majerankiem do tego osobno ugotowane ziemniaki okrszone skwarkami i cebulką. Uwielbiam taki zestaw ....😋😋😋

Spróbuj z pęczakiem oczywiście koperek koniecznie 

12 lutego 2025 15:55 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Sorki ale jak słyszę krupnik to poprostu mnie wywraca tak jak na inne dania, których nie tknę w życiu : flaki, śledzie, galareta mięsna, tatar, wątróbka i wieje innych. Nie zjem i koniec....
12 lutego 2025 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Moja synowa robi z pęczakiem,bo tak robi Jej mama. To,co w mojej rodzinie jadło się i jada np z kaszą gryczaną,w Jej rodzinie jedzą z pęczakiem . Krupnik z pęczakiem może być ,ale do gulaszu zdecydowanie gryczana . Jak lecę do syna czy córki ,pierwsze pytanie ,następnego dnia po przylocie - mami,zrobisz krupnik? A wnuki wtórują rodzicom,tak,babcia,plisss,ugotuj krupnik  Bardzo lubimy wszyscy,synowe i córka też gotują ,ale mój podobno najlepszy .Dziewczyny wszystko chcą szybko,a przecież żeby miał smak i tak troszkę się kleił ,to potrzebuje i czasu,i miłości . Jesienią i zimą mój krupnik jest zawiesisty,ale nie taki,że łyżka staje jak w wojskowej grochówce . Jak pokazują się młode warzywka ,wtedy jest lżejszy i "cieńszy ". Zawsze ze śmietanką i koperkiem
12 lutego 2025 21:29 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

I ja nie przepadam za krupnikiem i lubię zupy z osobno podanymi ziemniakami ze skwarkami.
O, szare kluski jeszcze- bardzo lubię . 
12 lutego 2025 21:31 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Sorki ale jak słyszę krupnik to poprostu mnie wywraca tak jak na inne dania, których nie tknę w życiu : flaki, śledzie, galareta mięsna, tatar, wątróbka i wieje innych. Nie zjem i koniec....

Ja z wymienionych przez Ciebie,nie tknę tylko flaków. Ale ugotować je potrafię i bardzo lubię tę zupkę po odcedzeniu . Galaretę zjem tylko wtedy,jeśli znam osobę,która ją zrobiła i wiem,że żadnych nieprzyjemnych dla mojego podniebienia niespodzianek,nie znajdę . Sama kilka razy tylko zrobiłam ,smaczną,ale jak mąż mnie nakrył ile " miesa" wycinam i wyrzucam,to powiedział ,żebym lepiej nie robiła .W rodzinie słynę z tego,że nawet w polędwicy coś tłustego znajdę . Taki dziwoląg ze mnie .Bardzo lubię galaretkę drobiową ,najlepszą robi moja siostra .
12 lutego 2025 21:45 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

I ja nie przepadam za krupnikiem i lubię zupy z osobno podanymi ziemniakami ze skwarkami.
O, szare kluski jeszcze- bardzo lubię . 

Też lubię takie z osobno podanymi ziemniaczkami,okraszone skwareczkami (Broń Boże miękkie,nie do końca wytopione 😉),ale jak zrobię tutaj ukraiński,to nie wiem czy "moje Niemce" będą umieli to jeść 
13 lutego 2025 07:13 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś zaplanowana rybka ,ziemniaczki,no i pasująca do niej surówka z kapusty kiszoneji jeżeli będzie PDP chciała będzie budyn
13 lutego 2025 12:35 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Też lubię takie z osobno podanymi ziemniaczkami,okraszone skwareczkami (Broń Boże miękkie,nie do końca wytopione 😉),ale jak zrobię tutaj ukraiński,to nie wiem czy "moje Niemce" będą umieli to jeść :-)

Az tak przypalonych skwarek to nie lubię- lubię takie akurat :) 
13 lutego 2025 12:57 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Az tak przypalonych skwarek to nie lubię- lubię takie akurat :) 

No i masz takie,jakie sobie zrobisz i lubisz 
13 lutego 2025 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No i masz takie,jakie sobie zrobisz i lubisz :-)

Mowa, moje są najlepsze 
13 lutego 2025 13:45 / 1 osobie podoba się ten post
Tak krótko i krótkie pytanie...Czy dodajecie jakieś dodatki do faszerowanej papryki , tzn już na stole po wyciągnięciu z piekarnika.
Potem o innych rzeczach napiszę więcej.
13 lutego 2025 14:01 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Mowa, moje są najlepsze :-)

Wiadomo,100%