Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

01 grudnia 2024 23:58 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

O jacie :) Keksu z jabłkami , Malgi zamieśc przepis bitte, bitte :modlitwa:

Zwykłe ciasto babkowe z jabłkami w kostkę pieczone w keksówce
04 grudnia 2024 08:50 / 2 osobom podoba się ten post
słuchajcie ja dzisiaj nie na obiad ale na deser po obiedzie robię ciasto marchewkowe, już robiłam dwa razy i jest super, bardzo smaczne więc polecam wam tylko moja rada - dodać mniej cukru i oczywiście dodać orzeszki, płatki migdałów i co tam macie pod ręką :) https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
05 grudnia 2024 08:39 / 1 osobie podoba się ten post
Zrobię dzisiaj podopiecznej, którą się opiekuję ryż gotowany, kurczaka z warzywami na parze. Dla siebie mam kilka pierogów.
05 grudnia 2024 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

Zwykłe ciasto babkowe z jabłkami w kostkę pieczone w keksówce

To 🍰 ma nazwę od foremki . No qrde nie wpadłam na to 
07 grudnia 2024 14:05 / 3 osobom podoba się ten post
Kalafiorowa z malutkimi pulpecikami. Do tego zrobiłam na prośbę seniorki 20 mielonych , które ona sobie zamroziła. Kiedyś im posmakowały i taka była ich prośba.  a że jestem dobra dziewczyna to niech im tam będzie...🫢😏🤪
07 grudnia 2024 17:32 / 3 osobom podoba się ten post
Pomidorowa z kluseczkami.
07 grudnia 2024 17:33 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Kalafiorowa z malutkimi pulpecikami. Do tego zrobiłam na prośbę seniorki 20 mielonych , które ona sobie zamroziła. Kiedyś im posmakowały i taka była ich prośba. :-) a że jestem dobra dziewczyna to niech im tam będzie...🫢😏🤪

Nie mrożę jedzenia ale spytam z ciekawości. Wiesz może jak po odmrożeniu to smakuje? Jak to później podgrzewacie?
07 grudnia 2024 17:36 / 2 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Nie mrożę jedzenia ale spytam z ciekawości. Wiesz może jak po odmrożeniu to smakuje? Jak to później podgrzewacie?

Zawsze mroże mielone. Rozmrazam i smażę. Dla mnie nie ma różnicy. Ja tego tu jeść nie będę tak więc dla mnie jest to obojętne kiedy to zjedzą.  Zostają sami a że mnie poprosiła seniorka więc im narobiłam zapas . 
08 grudnia 2024 15:29 / 4 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Też robię .Nikt do tej pory nie składał reklamacji.
.W  malym garnku czy na patelni smażę cebulę i no  to układam kotlety .Przykrywam pokrywką i na malutkim ogniu dochodzą  .
Nic nie tracą na smaku pod warunkiem, że w zamrażarce odpoczywały nie zbyt długo .
W sosie można odgrzać ,tylko ja nie lubię w sosie a z cebulką to i owszem 

Nie jem wędlin a mięso tylko właśnie swoje kotleciki i boczek smażony.A co tam cholesterol , raz się żyje 

09 grudnia 2024 10:14 / 2 osobom podoba się ten post
Parówki zapiekane w cieście francuskim i sałatka warzywna.
09 grudnia 2024 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Też robię .Nikt do tej pory nie składał reklamacji.
.W  malym garnku czy na patelni smażę cebulę i no  to układam kotlety .Przykrywam pokrywką i na malutkim ogniu dochodzą :-) .
Nic nie tracą na smaku pod warunkiem, że w zamrażarce odpoczywały nie zbyt długo .
W sosie można odgrzać ,tylko ja nie lubię w sosie a z cebulką to i owszem 

Nie jem wędlin a mięso tylko właśnie swoje kotleciki i boczek smażony.A co tam cholesterol , raz się żyje :chaplin:

Czytałam w pewnym poważanym czasopiśmie, że tłuszcz zwierzęcy jest ważny. Nie powinno się rezygnować ze smalczyku
09 grudnia 2024 10:19 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Zawsze mroże mielone. Rozmrazam i smażę. Dla mnie nie ma różnicy. Ja tego tu jeść nie będę tak więc dla mnie jest to obojętne kiedy to zjedzą.  Zostają sami a że mnie poprosiła seniorka więc im narobiłam zapas . 

Nie myśl, że mam coś przeciwko mrożeniu. Mam mrożone warzywa ale nigdy nie mroziłam mięsa. Czytałam też o tym, że dziewczyny mrożą zupy. A wiecie może ile czasu to może leżeć w zamrażarce? Możliwe, że kiedyś zrobię jednej z podopiecznych.
09 grudnia 2024 11:41 / 3 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Nie myśl, że mam coś przeciwko mrożeniu. Mam mrożone warzywa ale nigdy nie mroziłam mięsa. Czytałam też o tym, że dziewczyny mrożą zupy. A wiecie może ile czasu to może leżeć w zamrażarce? Możliwe, że kiedyś zrobię jednej z podopiecznych.

Mroże bigos, zupy, pieugi i tysiące innych przygotowanych dan. Naxszteli trzeba sobie ułatwić życie. 😏
10 grudnia 2024 10:38 / 3 osobom podoba się ten post
Ja już obiad zrobiłam .

Wyprzedziłam wigilię i ugotowałam kapustę z grochem .Nie mogłam się doczekać aż dojdzie  
To też przypomina mi mojego sp.tescia , bo to wigilijne danie tylko oboje jedliśmy 

Kapusta z grochem i smażoną cebulką .Pyszne .

10 grudnia 2024 10:57 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie śmietanowym. Dwie jarzynki- jedna bazowo bakłażanowa, druga buraczki na ciepło. Co do bajlagi- jeszcze sie zobaczymy co sie nam zamarzy- jest wszystko. Na zapas upiekłam sernik z malinami i drożdżowe , francuskie rogaliki z pomaranczową marmoladą- drożdzowe ciasto po upieczeniu tworzy finezyjne listki. Pyszotka. Dzis jeszcze upiekę golonkę. A jutro do domu :)