Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

03 października 2023 17:03 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja też lubię  .:mniam:

I ja też
wczoraj była zupa na winie,czyli z tego,co mi się nawinęło. Głównie różne warzywa,i te kupione specjalnie,i te,co się w lodówce czy w chłodnej składówce poniewierały. Tyle tego było,że część "niejadalnych" ( kawałki selera,por,korzeń pietruszki)wyjęłam,zmiksowałam i zagęściłam zupę. A na talerzu wyglądała jak w super restauracji-wzorki ze śmietany,natka,popudrowana jeszcze wędzoną papryką. Taka zwyczajna ,a smakowita . Dzisiaj idziemy do restauracji. Niestety,dla mnie☹️. Lubię wyjść ,ale tutaj za często się wychodzi. Jakaś bałkańska w planie,jeszcze tam nie byłam,ale podopieczna już nogami z radości przebiera. Ale Ona mogłaby wychodzić nawet codziennie
04 października 2023 10:54 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś szef a raczej szefowa kuchni poleca mielone z buraczkami i barszcz czerowony
04 października 2023 10:56 / 3 osobom podoba się ten post
Jajka w sosie musztardowym  ziemniaki, marchewka na ciepło 
05 października 2023 10:33 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa pomidorowa z grzankami i świeżą bazylią 
08 października 2023 05:27 / 3 osobom podoba się ten post
Wczoraj gotowałam bigos ( pierwszy ) z kiszonej kapusty. Nie mogłam oderwać się od talerza  .Z grzybkami był , pachnący , smaczny  .

Dzisiaj jem obiad służbowy, mam dyżur w pensjonacie w dodatku jestem sama .Przeważnie rano jest szef i on zajmuje się organizacją dziś spadnie to na mnie .
08 października 2023 09:24 / 2 osobom podoba się ten post
Ja mam dzisiaj w planie gołądki i ziemniaki
08 października 2023 18:51 / 2 osobom podoba się ten post
Sznycel drobiowy , ziemniaki tłuczone , marchewka z groszkiem z maselkiem , winogrona 
08 października 2023 22:14 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dzisiaj robiłam polędwiczkę wueorzową. Smażoną,polewaną białymwinem z dobrym,czerwonym octem balsamicznym. Tylko sól,pieprz i świeży rozmaryn. Pychota,przepis znalazłam w zeszycie seniorki i już czytając nabrałam apatytu. Do tego ziemniaki,glazurowane małe marchewki. No i sałata oczywiście,ale ta,jak zawsze tutaj na przystawkę.
08 października 2023 22:19 / 3 osobom podoba się ten post
Upiekłam jeszcze dzisiaj placek ze śliwkami. Tak pachniało,że nie czekałyśmy z seniorką aż ostygnie,tylko gorący jeszcze pałaszowałyśmy 
09 października 2023 12:43 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Upiekłam jeszcze dzisiaj placek ze śliwkami. Tak pachniało,że nie czekałyśmy z seniorką aż ostygnie,tylko gorący jeszcze pałaszowałyśmy :mniam:

Ale apetycznie wygląda aż mi ślinka pociekła
09 października 2023 20:02
Ja dzisiaj zjadłam  placek kartoflany na modłe szwajcarska ..Jestem zagorzałą "pyza ziemniaczana ." W każdej postaci tylko w ograniczonej ilości ,nad czym  bardzo ubolewam .
09 października 2023 22:00
mariakoc

Ale apetycznie wygląda aż mi ślinka pociekła

Wszystkim ciekła . Wczoraj zrobione a dzisiaj już tylko okruszki zostały. Pierwszy raz robiłam z podsmażonymi śliwkami,bo za dużo kupiłam ( z chytrości,bo tanie?) i nie dałybyśmy rady zjeść,a zaczęły robić się miękkie.Jutro upiekę takie samo tylko z jabłkami.
09 października 2023 22:08 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj była sałata. Obowiązkowa przystawka,tylko rodzaj i sosy się zmieniają. Ziemniaki,pieczarki pikantne  z patelni i frikadelle. Żadne tam polskie mielone tylko właśnie frikadelle od  Werner's Metzgerei,bo na takie seniorkę naszła ochota. Muszę przyznać że smaczne. Ale qrcze,prawie 3 euro za sztukę!. Cóż,pieniądze nie moje,klient sobie życzy,to ma. A ja miałam mniej roboty 
10 października 2023 16:54 / 1 osobie podoba się ten post
Se na urodziny upiekłam sernik pistacjowy. pyszny!
Polecam, jak macie ochotę na coś innego i deluxe :P
http://megs-88.blogspot.com/2023/10/sernik-pistacjowy.html
10 października 2023 17:08 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Se na urodziny upiekłam sernik pistacjowy. pyszny!
Polecam, jak macie ochotę na coś innego i deluxe :P
http://megs-88.blogspot.com/2023/10/sernik-pistacjowy.html

Se najlepszego