Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

23 lutego 2023 13:00 / 4 osobom podoba się ten post
Pierogi z mięsem/sklep polski/salatka z  pekińskiej  z fetą  Zjedzone 
23 lutego 2023 13:28 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj było mniamniusio,jak zawsze .
 Zupa krem z buraków,trochę mleczka kokosowego,cynamonu i goździków dodałam. Risotto z pieczarkami,nugetsy wege ( bardzo dobre). U mnie nie marudzą,wszystko zjadają ze smakiem. Risotto drugi raz w tym tygodniu bo wina białego trochę zostało po ostatnim gotowaniu. I parmezanu ostatnio duży kawałek starłam i też sporo zostało. Tym razem starłam tyle ile trzeba  

23 lutego 2023 13:32 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj było mniamniusio,jak zawsze :-).
 Zupa krem z buraków,trochę mleczka kokosowego,cynamonu i goździków dodałam:mniam:. Risotto z pieczarkami,nugetsy wege ( bardzo dobre:zaskoczenie1:). U mnie nie marudzą,wszystko zjadają ze smakiem. Risotto drugi raz w tym tygodniu bo wina białego trochę zostało po ostatnim gotowaniu. I parmezanu ostatnio duży kawałek starłam i też sporo zostało. Tym razem starłam tyle ile trzeba  :oczko:

Ok zazdroszczę Tobie. Nie powiem też miałam takich pdp , którzy dokładkę chcieli nie raz . No coz. Nie można mieć wszystkiego. Może będzie lepiej kiedyś . Ja lubię siadać z pdp ( nawet jeśli demencyjni i mało kumaci ) do stołu i wspólnie jeść posiłki. 
23 lutego 2023 13:48 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ok zazdroszczę Tobie. Nie powiem też miałam takich pdp , którzy dokładkę chcieli nie raz . No coz. Nie można mieć wszystkiego. Może będzie lepiej kiedyś . Ja lubię siadać z pdp ( nawet jeśli demencyjni i mało kumaci ) do stołu i wspólnie jeść posiłki. 

Też tak lubię. I siadam i jem wspólnie. Babcia demencyjna ale nie zacznie jeść,dopóki ja nie nałożę wszystkim i nie usiądę do stołu. Miłe to jest,muszę przyznać. Nie potrafię określić czy jednym słowem nazwać tej Jej demencji. Jest zupełnie niepodobna do tych wszystkich,z którymi miałam do czynienia w swojej opiekunkowej " karierze".
23 lutego 2023 14:40 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Kotlet szwajcarski, marchewka z groszkiem i cząstki ziemniaków ugotowane i na patelni podsmażane. Oczywiście, opiekun to zjadł. Pdp nie. 

I to mi się podoba, chociaż opiekuna nie trzeba namawiać do  zjedzenia obiadu  .
Reszta osób ma wybór ,  opiekun musi jeść 
23 lutego 2023 14:49 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

I to mi się podoba, chociaż opiekuna nie trzeba namawiać do  zjedzenia obiadu :lol3: .
Reszta osób ma wybór ,  opiekun musi jeść :lol3:

O tak popieram. Też pracuje i należy mu się posiłek. Tu gdzie jestem synowa powiedziała wyraźnie. Dobrze żeby teściowa piła jak jeść nie chce ale Ty
 ( czyli ja) zemym jadła i nie oglądała się na nią. 
23 lutego 2023 16:14 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

:-(ale masz przeprawę z nimi. Masakra. U mnie nie lepiej . Plus pogłębiająca się depresja seniorki temu nie służy. :-(

Może faktycznie pdp nie ma apetytu? Po 9ej je śniadanie, na 13 przesunąłem mu obiad. Zastanawia mnie tylko, po co w takim razie zamrażarka jest jeszcze pełna, jak nie jedzą, dla kogo to kupuje, no i droższe niż w sklepie, w dodatku mrożone, a nie świeże. 
23 lutego 2023 16:24 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Może faktycznie pdp nie ma apetytu? Po 9ej je śniadanie, na 13 przesunąłem mu obiad. Zastanawia mnie tylko, po co w takim razie zamrażarka jest jeszcze pełna, jak nie jedzą, dla kogo to kupuje, no i droższe niż w sklepie, w dodatku mrożone, a nie świeże. 

Za dużo mają kasy i popristu tak się przyzwyczaili , że zapas jest . Teraz coraz mniej potrzebują kalorii ale mania kupowania została. A śniadanie je normalnie ? 
23 lutego 2023 18:19 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Za dużo mają kasy i popristu tak się przyzwyczaili , że zapas jest . Teraz coraz mniej potrzebują kalorii ale mania kupowania została. A śniadanie je normalnie ? 

Ona robi, i kawę i śniadanie.
Haha, teraz przypomniał jej o paelli, więc przyniosła z zamrażarki i na patelni mu zrobiła. I dobrze, bo się naje bynajmniej porządnie. 
23 lutego 2023 18:25 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Ona robi, i kawę i śniadanie.
Haha, teraz przypomniał jej o paelli, więc przyniosła z zamrażarki i na patelni mu zrobiła. I dobrze, bo się naje bynajmniej porządnie. :-)

O czym ? Bo nie zrozumiałam ? 
Może tylko robi to śniadanie ? A czy napewno on je zjada? 
23 lutego 2023 18:55 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

O czym ? Bo nie zrozumiałam ? 
Może tylko robi to śniadanie ? A czy napewno on je zjada? 

Paella, narodowe danie Hiszpanów. 
A zjada śniadanie, bo i ja też przy stole jem. A on ma taką podkładkę grubą i tak ją trzyma na kolanach, a na niej talerz
23 lutego 2023 19:55 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Paella, narodowe danie Hiszpanów. 
A zjada śniadanie, bo i ja też przy stole jem. A on ma taką podkładkę grubą i tak ją trzyma na kolanach, a na niej talerz

Zazdroszczę 
23 lutego 2023 21:49 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Pierogi z mięsem/sklep polski/salatka z  pekińskiej  z fetą  Zjedzone :-)

Jutro robię , mają byc na sobotę, ale z pieczonego mięsa. Karkówka już upieczona. 
24 lutego 2023 07:05 / 4 osobom podoba się ten post
Muszę coś złowić  może flądra?
24 lutego 2023 09:15 / 2 osobom podoba się ten post
Będzie flądra , ziemniaki , kapusta kiszona polska, sałata rzymska z malinami