Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

25 stycznia 2024 13:59
Jednak poszliśmy wczoraj do greckiej,dzisiaj zrobię to,co planowałam wczoraj,nie przemęczę się za bardzo 
25 stycznia 2024 18:06 / 1 osobie podoba się ten post
Dopiero się wyrobiłam 
Stos naleśników i miska farszu 
Teraz dla odmiany gotuję rosół 
Wołowinę + kawałek indyka + parę wątróbek i dużo warzyw 
Dodałam  również  przypalona cebulkę . Nie mam już siły robić  makaron , odłożę to na jutro .  Zapomniałam , że mam też w rosole parę kurzych łapek . To mój przysmak .

26 stycznia 2024 10:54 / 1 osobie podoba się ten post
Tłukę się z makaronem 
Będzie smaczny obiad 

Kupiłam też 2 śledzie takie. , jakie to  niegdyś  bywały 
Duże z głowami i mleczem. Spróbuję zrobić tak jak moja ciocia robiła . Może się uda .To taki stary przepis z utartym mleczem .
26 stycznia 2024 13:20 / 2 osobom podoba się ten post
Zrobiłam dziś pomidorówkę z makaronem świderki i wkładka cienkiej parówki bo babcia tak lubi do każdej zupy parówkę.
26 stycznia 2024 14:10 / 2 osobom podoba się ten post
No i będzie nas troje na kolacji,padło na łososia
Zrobię tak,jak lubię. Z patelni,w sosie śmietanowym curry,z pomidorkami i świeżym szpinakiem. Do tego makaron a przed daniem głównym sałata z winegretem. Kupiłam fasolkę edamame ,to dorzucę do sałaty
26 stycznia 2024 15:01 / 1 osobie podoba się ten post
Pomidorówka i u mnie. Na mięsie drobiowym i z kapką bazyliowego pesto aby jeszcze podkreslić smak przecieru z jesiennych zbiorów. Makaron Konjak do zupy. Smakuje nam obydwojgu a ja po badaniu już mogę zboża odstawic. 
I jeszcze pstrąga zrobię. Pieczonego , już jest zamarynowany w przyprawach i soku z cytryny. Zrobie jakis dip czosnkowo-koperkowy. Ziemniaki i kupiłam zamrożony szpinak, ale całe liście. Coś wykombinuję. 
26 stycznia 2024 21:01 / 2 osobom podoba się ten post
Pisałam że nie przepadam za łososiem a dzisiaj wciagalamyaz mi się uszy trzęsły 😃. Pewnie dlatego że dawno nie jadłam. Pozostała dwójka przy stole też aż mlaskała . Dobry makaron wstążki do tego i było smaczniej niż w restauracji 
27 stycznia 2024 08:53 / 1 osobie podoba się ten post
Zrobię tzn . ugotuje ryż i zrobię zupę pomidorową na reszcie rosołu .
Dawno nie jadłam naleśników na słodko więc dzisiaj popuszczę sobie .Mam dżem malinowy własnej produkcji i dodam po łyżeczce bitej śmietanki .

Coś ostatnio ciągnie  mnie do słodkiego .Pewnie zbyt odtłuszczone potrawy zjadam .
Lubię sobie dogodzić może uda mi się ograniczyć ilość naleśników .
27 stycznia 2024 11:36 / 3 osobom podoba się ten post
Nalesniki teraz robię dość często, ale bezmączne, niskowęglowodanowe. Tzn. Jajka, mascarpone, ew parę kropel śmietanki i babki płesznik. Ubić tyle ile potrzeba  I na patelnię. Smażenie wymaga większej wprawy niż te zwykłe, ale da się. Wychodzą delikatne i puszyste. Można na słodko, na wytrawnie tez. Ja lubię sobie je zapiec z serem i pieczarkami :)
Ale dzis nie mam tego w planach, nie jemy w domu :).
27 stycznia 2024 15:38 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Zrobię tzn . ugotuje ryż i zrobię zupę pomidorową na reszcie rosołu .
Dawno nie jadłam naleśników na słodko więc dzisiaj popuszczę sobie .Mam dżem malinowy własnej produkcji i dodam po łyżeczce bitej śmietanki .

Coś ostatnio ciągnie :-) mnie do słodkiego .Pewnie zbyt odtłuszczone potrawy zjadam .
Lubię sobie dogodzić:-) może uda mi się ograniczyć ilość naleśników .

Nie ma naleśników , może jutro zrobię .Zjadłam z dokładka zupę pomidorowa i odpoczywam 
 Zupa była pyszna , nie ma to jak rosół zostanie z poprzedniego dnia .
27 stycznia 2024 19:24 / 1 osobie podoba się ten post
Prawie codziennie mięso,wczoraj tłusta ryba to dzisiaj z Pedepcią wege 
Warzywa z woka z makaronem,tym do woka
28 stycznia 2024 21:18 / 2 osobom podoba się ten post
Co się porobiło dlatego że dziś niedziela to nikt nawet nie gotował bo nie widzę żeby ktoś gotował. Tak dobrze to ja nie mam upiekłam schabowe z piersi kurczaka + kapusta kiszona zasmażana z boczkiem + ziemniaki tłuczone. Prawdziwy polski niedzielny obiad i babcia wszystko zjadła  Chyba muszę zmienić sztelę gdzie mi ugotują,posprzątają i pdp wyduszują  
29 stycznia 2024 13:16 / 2 osobom podoba się ten post
Obiad zjedzony-dzień zaliczony 🤗
29 stycznia 2024 13:29 / 2 osobom podoba się ten post
U nas dzisiaj córka u syn seniorki wspólnie gotują. Ma być francuska zupa rybna,bouillabausse 😃. Matko,co za trudna nazwa. Słyszałam, widziałam w telewizorni jak się ją gotuje,ale nie jadłam nigdy. Zutaty nie wszystkie mi pasują i dzisiaj też będzie podróba tej zupy. Ani Pedepcia,ani ja,nie chcemy w niej żadnych muszli czy innych wyszukanych owoców morza.Tylko ryby i krewetki. No i kucharze musieli przystać na naszą opcję 
01 lutego 2024 22:41
Oj,zabiegana i zapracowana dzisiaj byłam do późnego popołudnia. Potrzebowałam jakichś przyjemnych zajęć,  a że przy gotowaniu się relaksuję,to jeszcze przy garach trochę postałam
Marcheweczki baby karmelizowane,z tymiankiem,imbirem, chili i odrobiną sosu sojowego,fasolka zawinięta w becon,szpinak i piersi z kurczaka z patelni,zamarynowane wcześniej tak trochę na azjatycki art. A co,w czwartek też może być na wypasie 
Pedepci tak się podobało i smakowało że aż extra chciała mi zapłacić (co ci starzy ludzie z tym płaceniem?) a jej syn to nawet fotkę strzelił 
Odeszliśmy od stołu przyjemnie nasyceni