Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

21 stycznia 2024 15:06 / 3 osobom podoba się ten post
U nas dziś filet z dorsza panierowany, ziemniaczki i surówka z pekińskiej
na deser zrobilam zarabiste ciasteczka polecam
http://megs-88.blogspot.com/2024/01/chrupiace-ciasteczka-z-patkow-migdaowych.html
21 stycznia 2024 16:31
mzap88

U nas dziś filet z dorsza panierowany, ziemniaczki i surówka z pekińskiej
na deser zrobilam zarabiste ciasteczka polecam
http://megs-88.blogspot.com/2024/01/chrupiace-ciasteczka-z-patkow-migdaowych.html

Cześć mzap88
Pyszne! I ekspresowe. A ja mam do ciebie prośbę. Jadłam kiedyś słodkie ciasteczka tureckie z wielu nasion. Były w nich między innymi: dynia, jakieś płatki, rodzynki, daktyle, sezam., złoty len i coś czarnego (sezam?), i sama nie wiem co jeszcze. Ale nie ich skład jest najważniejszy, a to co sklejało składniki. To było porównywalnie coś takiego jak w sezamkach. Określę to jako słodkie spoiwo sezamowe. Obłędne w smaku i chrupiące po upieczeniu.
Wiesz może z czego mogło być zrobione to lepiszcze łączące?
Bedę wdzięczna za podpowiedź.
21 stycznia 2024 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie był rosół  z makaronem na udach i te udka były jako dodatek a na deser racuchy.
21 stycznia 2024 18:25 / 2 osobom podoba się ten post
Orinoko

Cześć mzap88
Pyszne! I ekspresowe. A ja mam do ciebie prośbę. Jadłam kiedyś słodkie ciasteczka tureckie z wielu nasion. Były w nich między innymi: dynia, jakieś płatki, rodzynki, daktyle, sezam., złoty len i coś czarnego (sezam?), i sama nie wiem co jeszcze. Ale nie ich skład jest najważniejszy, a to co sklejało składniki. To było porównywalnie coś takiego jak w sezamkach. Określę to jako słodkie spoiwo sezamowe. Obłędne w smaku i chrupiące po upieczeniu.
Wiesz może z czego mogło być zrobione to lepiszcze łączące?
Bedę wdzięczna za podpowiedź.

obstawiam jakiś syrop z cukru i wody
 
21 stycznia 2024 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
mzap88

obstawiam jakiś syrop z cukru i wody
 

Rozpuszczałam olej kokosowy albo masło klarowane  i po ostudzeniu łączyłam z miodem albo syropem klonowym 
22 stycznia 2024 09:35 / 2 osobom podoba się ten post
Cześć! Dziękuję mzap88 i Gusi29. Bedę musiała poeksperymentować. Turczynki podpowiedziały mi składniki osnowy, którymi są: mielony len, cukier daktylowy, słód jęczmienny, olej sezamowy, ale proporcje ilościowe muszę dobrać sama. Jeśli osiągnę pierwotny smak tego specjału, to się podzielę ze szczegółami i oprawą graficzną. Pozdrawiam cieplutko.  Nini 
 
22 stycznia 2024 10:45 / 2 osobom podoba się ten post
Tak poczytałam i napisze, że staram się trzymac menu ojczyste .Tu się urodziłam, wychowałam na barszczach, ciastach drożdżowych,sezonowych owocach i żyje w zdrowiu i sprawności fizycznej mimo, że już podstarzała jestem .
 
Dzisiaj berszcz  czerwony z krokietem  .
Zrobię sporo to drugiego dania nie będzie .
22 stycznia 2024 13:00
Mleczko

Tak poczytałam i napisze, że staram się trzymac menu ojczyste .Tu się urodziłam, wychowałam na barszczach, ciastach drożdżowych,sezonowych owocach i żyje w zdrowiu i sprawności fizycznej mimo, że już podstarzała jestem .
 
Dzisiaj berszcz  czerwony z krokietem  .
Zrobię sporo to drugiego dania nie będzie .

Ja też bardzo lubię tradycyjne jedzenie,im prościej,im mniej składników i przypraw,tym lepiej smakuje.
Ale jestem też ciekawa nowych smaków i coraz częściej próbuję nowych potraw. Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską,może moje gotowanie dokładnie tą kuchnią nie jest,ale bardzo do niej zbliżone. Lubię wszystkie strączkowe,fasolę,cieciorkę,soczewicę,w połączeniu z różnymi warzywami,kaszami,dużą ilością orientalnych przypraw,można z nich wyczarować prawdziwe przysmaki. Mam szczęście bo moje podopieczne najczęściej podzielają moje smaki.
A dzisiaj jeszcze nie wiem co ugotuję. Może rozgrzewającą zupę z soczewicy,pomidorów,z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem? Na dzisiejszy,szary i wilgotny dzień ,trochę koloru i pikantności dobrze zrobi.
22 stycznia 2024 13:50 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Tak poczytałam i napisze, że staram się trzymac menu ojczyste .Tu się urodziłam, wychowałam na barszczach, ciastach drożdżowych,sezonowych owocach i żyje w zdrowiu i sprawności fizycznej mimo, że już podstarzała jestem .
 
Dzisiaj berszcz  czerwony z krokietem  .
Zrobię sporo to drugiego dania nie będzie .

Ja dziś sobie też barszczyk czerwony upichciłam, do tego tortelini z proscituto
22 stycznia 2024 18:49 / 1 osobie podoba się ten post
A u mnie nici z zupy którą zaplanowałam. Pedepcia wymyśliła coś innego. Niestety,dla mnie niejadalne ☹️
Bratrölschen jakieś ze słoika,rybne kuleczki na kwaśno. Spróbowałam ale mi nie podeszły. Do tego robię ziemniaki z piekarnika z rozmarynem i sałatę. Ja zjem tylko bajlagę 😉. Nie,to by było za mało. Rozmrizilam sobie pierś z kurczaka w sosie.w ubiegłym tygodniu zrobiłam za dużo i dzisiaj mam jak znalazł. Jeszcze czeka mnie w niedalekiej przyszłości zrobienie jajek na twardo,w sosie koperkowym i do tego ziemniaki. Znacie? Ja nie, muszę poszperać w internecie 
23 stycznia 2024 09:04 / 1 osobie podoba się ten post
Jajkof  pomału mam dość .Od dobrych kilku miesięcy robiłam sobie na śniadanie 
Pozeralam po 3 dziennie . Na razie mam przesyt . 
 
Chyba zrobię gołąbki tzn. rozmroze i doprawie sos .pomidorowy  na ostro . Sobie ugotuje ziemniaki szt 1 ( utluke) 
Tak lubię. 
23 stycznia 2024 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
Ja dziś zrobiłam na obiad wątróbkę drobiową + ziemniaki tłuczone + czerwona kapusta że słoika  .Babcia o dziwo wszystko zjadła, a zawsze coś zostawi,dokładki nie chciała.
24 stycznia 2024 10:56 / 2 osobom podoba się ten post
Wczoraj trochę postałam przy kuchni. Zachciało nam się Czegoś bogatego w smaki. Pomyślałam o woku. Samo smażenie i przyprawianie trwa chwilę ,ale to przygotowanie,mycie warzyw,krojenie to już trochę trwa. Do warzyw dodałam też mięsko,polędwiczkę wieprzową  i osobno ugotowałam ryż .Jednak było warto,wyszło jami-jami .
Dzisiaj pdp z synem zaplanowali wyjście do greckiej. Ze względu na to,że ma cały dzień padać i to dość porządnie,powiem synowi żeby nie robił rezerwacji. Sama ,z parasolka dotarłabym tam w niecałe 10 minut,ale z seniorką pod rękę ,gdzie trzeba ją mocno trzymać ,na dodatek po ciemku ,to już cała wyprawa i żadna przyjemność . Taksówka nie podjedzie bo to przy deptaku i tak trzeba przejść połowę drogi z buta. Pójdę dzisiaj na łatwiznę. W Aldi kupię połówkę kurczaka,taką na tacce ,już przyprawioną ,tylko na 50 min do piekarnika. Już jadłam ,wiem że naprawdę smaczne. Do tego dokupię u rzeźnika sałatkę ziemniaczaną,sama dorobię sałatę. Nie chce mi się dzisiaj myśleć i kombinować ,co tu ugotować 
24 stycznia 2024 14:56 / 1 osobie podoba się ten post
Ja dziś wymyśliłam pieczarki w sosie śmietankowym,ziemniaczki duszone i zielony ogórek z dressingiem 
25 stycznia 2024 09:43 / 1 osobie podoba się ten post
Zrobię dzisiaj krokiety z suszonymi leśnymi grzybami i kapustą kiszoną . Zabiorę się z rana to na produkuje  na zapas .A jak krokiety to i barszcz z buraczków . Mam też rolkę ciasta francuskiego, coś wynoszę na słodko . Może z twarożkiem i malinka ?