Oj, nie zazdraszczaj ,jeziornych w sklepach mało, chyba że w sezonie, w rybaczówkach czy smażalniach. Jezior dużo, złowić sobie można, ale nie z każdego jeziora zjadliwe:-(.
Na ulicach nie leżą, całe szczęście bo bym się jeszcze "poślizła ":lol1:
Oj, nie zazdraszczaj ,jeziornych w sklepach mało, chyba że w sezonie, w rybaczówkach czy smażalniach. Jezior dużo, złowić sobie można, ale nie z każdego jeziora zjadliwe:-(.
Na ulicach nie leżą, całe szczęście bo bym się jeszcze "poślizła ":lol1:
Chyba na cenie a nie na samej rybie :-)
No,już z herbatką spokojnie sobie siedzę. Rybkę kupiłam, nie jeziorną ,morską, atlantycką, a co ,światowy ten dorsz :-). Kapustę kiszoną też, taką w wiaderku. Nawet parę ziemniaków ugotowałam. I mmhm, i uhmm,i mniam, jak mi smakowało :mniam:. Nie ma to jak przygotować sobie coś, na co właśnie ochota naszła. Tak mi się ręce trzęsły przy nakładaniu,z tej cierpliwości kiedy w końcu nad talerzem zasiądę, że się rybka trochę rypła, rozwaliłaznaczy się . A zrobiłam ja bardzo prosto, bez wymysłów i udziwnień. Tylko sól,pieprz,mąka i na patelnię. Olej z masłem klarowanym pomieszany.
A tak się zdarza z rybka zwłaszcza jak ma wypaść ładnie na talerzu to się rozwali
Nie ma to wpływu na smak .
Tak jakby to byl mój talerz :glodny:
Jakie to dobre, chociaż zwyczajne, co nie??
Szczupak ziemniaki groszek zielony sałata z owocami granatu :gotowanie:
Oooo groszek zielony, przypomniałam o tadżinie .Jutro zrobię na obiad.
To jednogarnkowe danie, smaczne , syte i pachnące . Qrcze zapomniałam o tej potrawie .:mniam:
No to wpadaj. Dzisiaj u mnie i dorsz i kapusta kiszona :mniam:
Mam 3 takie naczynia .Jedno większe a dwa takie jednoosobowe :-) Ja ten z groszkiem robię w rondelku .Na gazie mimo , że mam podkładkę szybko wygotuje się w oryginalnym naczyniu sos, a sos to cymes :mniam: w tym daniu
Zrób Margaretce jeśli lubi groszek to zje z apetytem.
Na skrzydełkach drobiowych .
Podsmaż skrzydełka ( na oleju )
Cebula w piórka
Czosnek w piórka
Ziemniaki w koche
Na wierzch zielony groszek
Wody tyle żeby było równo że skladnikami
Nie wolno mieszać ani wody dolewać bo straci smak .
Przyprawy papryka , pieprz , sól, Arabi dodają kostkę bulionowa i przyprawę imbir mielony .Jeśli to mięso cielęce albo wołowina ( z kością powinna być ) to jeszcze kminek rzymski . Stawiasz na płytę i pyrka pod przykryciem do miękkości .
Gotują to w piecu takim jak pizzę się piecze w takim chlebowym . Napisze Ci Dorotko jak robią taki bez groszku z mięsem , roznymi warzywami.Ten z groszkiem to a'la tadzin .
Warto, smaczny, pożywny, szybki .