Co dzisiaj gotujesz na obiad? 17

28 października 2021 09:59 / 4 osobom podoba się ten post
Kotlety mielone, ziemniaki i jakaś suróweczka do tego. Na deser do kawki kupie pączki. Babcia bardzo lubi. 
28 października 2021 10:05 / 6 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Kotlety mielone, ziemniaki i jakaś suróweczka do tego. :gotowanie:Na deser do kawki kupie pączki. Babcia bardzo lubi. :je babeczke:

A za mną 
żeberka chodzą i dzis jedziemy na duże  zakupy autem to kupie jak będą.Kapustka do tego .Co na deser?A może galaretka ?A niech się trzęsie?
28 października 2021 10:21 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Kotlety mielone, ziemniaki i jakaś suróweczka do tego. :gotowanie:Na deser do kawki kupie pączki. Babcia bardzo lubi. :je babeczke:

Uhmm, zjadłabym mielonego z ziemniaczkami i buraczki na ciepło do tego. W domku sobie zrobię. Tutejsze mielone ma zupełnie inny smak niż u nas. Niesmaczne jest po prostu. Każde-wieprzowe, wołowe czy mieszane. Zrobiłam kiedyś zupę meksykańską, wszystkim bardzo smakowała a ja nie mogłam przełknąć. Dziwny i smak i zapach. Córka mięsa je niewiele,jesli już to drób lub polędwiczki wieprzowe, po które jeździ  do polskiego sklepu. Ja też nie jestem mocno mięsolubna, ale dzisiaj aż mi zapachniały te Twoje mielone 
28 października 2021 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Uhmm, zjadłabym mielonego z ziemniaczkami i buraczki na ciepło do tego. W domku sobie zrobię. Tutejsze mielone ma zupełnie inny smak niż u nas. Niesmaczne jest po prostu. Każde-wieprzowe, wołowe czy mieszane. Zrobiłam kiedyś zupę meksykańską, wszystkim bardzo smakowała a ja nie mogłam przełknąć. Dziwny i smak i zapach. Córka mięsa je niewiele,jesli już to drób lub polędwiczki wieprzowe, po które jeździ  do polskiego sklepu. Ja też nie jestem mocno mięsolubna, ale dzisiaj aż mi zapachniały te Twoje mielone :mniam:

Lubię mięsko ale mam swoje ulubione. Wolę wieprzowinę, a najbardziej karkówkę, duszona, pieczona, w pieczarkach , w piwie, roladki z karkówki równe wersję. Potem mielone a schab też na szaruga końcu, gulasz tylko z łopatki bo mi najlepiej smakuje. Drób na samym końcu. Wołowine unikam, jakiś mi nie smakuje.  Tutaj dziś podam buraczki że słoika. Babcia mało chyba w życiu jadła albo nie pamięta  bo mówi, że musi spróbować pierwszy raz. Chocciaz je malutko ale jest chętna do jedzenia i ja jestem zadowolona. 
28 października 2021 11:02 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

A za mną 
żeberka chodzą i dzis jedziemy na duże  zakupy autem to kupie jak będą.Kapustka do tego .Co na deser?A może galaretka ?A niech się trzęsie?

Oj taka zupe ogórkowa na żeberkach to i ja bym wciągnęła. 
28 października 2021 11:09 / 1 osobie podoba się ten post
Pipi po mannie na mleku było i głód pani, głód i tęsknota??❤
Za takim właśnie fest kotlecikiem.
Ładny kawałek karku dziś kupiłem, skręcę z odrobiną wiejskiej słoninki, usmażę i będą do szpiczastej kapustki.
Chyba w sobotę?
Z czym najlepiej podać? Z piure?
28 października 2021 11:13 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Oj taka zupe ogórkowa na żeberkach to i ja bym wciągnęła. :smiech3::nerwowa kucharka:

Ja też . U kogoś ?
Jakoś tak się przyzwyczaiłam że większość zup gotuję bez żadnego mięsa. Podsmażam w garnku warzywa z przyprawami i zalewam bulionem warzywnym. Własnej produkcji albo jakimś dobrym gotowcem. Nikt z mięsolubnych,kto u mnie jadł,nie poznał że to zupa bez mięsa ?
Pomyślałam właśnie, że jak wrócę do domu , to muszę zrobić zapas domowej bulionetki bo się skończyła. Trochę pracy ale super sprawa. Trzymam w pojemniku w zamrażarce , za sprawą dużej ilości soli nie zamarza i daje się nabierać łyżką. Nawet jako bulion do picia ,jeśli ktoś lubi, świetnie smakuje 

28 października 2021 11:20 / 3 osobom podoba się ten post
Omlet. Będzie 
28 października 2021 11:29 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Omlet. Będzie :smiech3:

Ze  zczym??
28 października 2021 11:30 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś pomidorówka, na bazie wczorajszego rosołu. Już gotowa. Ale obiad o 12.
Ostatnio dzadek zjadł aż dwie porcję żurku, sam sobie w wazy dobierał... To chyba fajnie, nie? Widocznie mu smakowała. 
28 października 2021 11:30 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ze  zczym??

A zez bakłażanem, papryką, marchewką, kurczakiem i ze srem 
28 października 2021 11:33 / 3 osobom podoba się ten post
Reszta wczorajszej zupy jarzynowej (bez mięsa ?) ,makaron z cukinią w sosie śmietanowo serowym ,na koniec wrzucę na chwilę połówki pomidorków koktajlowych i posypię natką. Sypnęłabym kolendrą, ale córka nie lubi 
28 października 2021 11:34 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

A zez bakłażanem, papryką, marchewką, kurczakiem i ze srem :-)

Łoł, na bogato 
28 października 2021 11:37 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś pomidorówka, na bazie wczorajszego rosołu. Już gotowa. Ale obiad o 12.
Ostatnio dzadek zjadł aż dwie porcję żurku, sam sobie w wazy dobierał... To chyba fajnie, nie? Widocznie mu smakowała. 

Nie, no fajnie, na pewno mu smakował ten żurek ?
Aż chce się gotować jak tak wszystko lubi ☺️
28 października 2021 11:39 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Łoł, na bogato :-)

Taaa :) Jeszcze o śmietanie zapomniałam i jajka od kury z wolnego wybiegu