Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

30 maja 2020 17:55 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Jeśli trafisz na babkę taka cholera jak ja mam teraz to nic ci nie da się ugotować s nawet Ci powie, ze nie w te stronę chleb smarujesz:hihi: do tego jak będzie Cię uważała za kretynkę ( bez obrazy) to nie da Ci prania wstawić co byś wiedziała ,że jasnych i kolorów nie pierze się razem. No (usunięte) ja o tym wiedziałam i dalej pranie wstawić nie umiem tylko ona.:smiech3: Dla mnie lepiej . Niech gotuję?, pierze. Jedynie tylko dziś było spięcie, że mam umyć okna. Wysmialam ja. Powiedziałam, że mogę za super extra geldy ale nie muszę. I koniec dyskusji. Od razu odezwa do agencji a tam babkę przy pomocy córek usadzili na dupie. Już nie pierniczy o oknach tylko mnie przeprasza. I nie dziwię się, że od października jestem tu siudmą opiekunka. Daje do myślenia :zaskoczenie1:

Bardzo bym chciała trafić na taka co nie daje ugotować , uprać ... ale jak krytykuje to szlag trafia . W takim razie co robisz przy niej i w domu ? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam ciepło ?
30 maja 2020 18:02 / 4 osobom podoba się ten post
rybka367

Witam i proszę o poradę . W czerwcu wyjeżdżam po raz pierwszy do Niemiec . Podpowiedzcie proszę kilka przepisów na to, co Niemcy lubią jeść ? Czy codziennie podajecie, tak jak u nas zupę i drugie danie musi być ? Czy obiad może być np. "z wczoraj ?" I ogólnie jakieś porady na codzień, na co zwracać uwagę szczególnie itp. Dodam, ze wszelkie testy językowe przeszłam jako język komunikatywny, ale bardzo się boję, że nie zrozumiem tego o czym szybko mówią czy gwary... ludzie starsi tez często mówią niewyraźnie, trudno zrozumieć i co wtedy ??? Proszę pomóżcie, bo bardzo się boję tego pierwszego razu ... już prosiłam na forum o pomoc i nigdy się nie zawiodłam na Was, mam nadzieję, ze i teraz tak będzie ??? Pozdrawiam wszystkich ciepło .  Jolka 

Zależy jak trafisz. Bywa, jak u Dusi. A bywa, że się gotuje, jak w domu- i chwalą. Teraz mam pana, który mówi, co chce zjeść. I jak czegoś nie wiem, to albo google, albo tu na forum dziewczyny pomagają. Jak mam wątpliwości, czy dobrze coś rozumiem- to prosżę, żeby napisał na kartce. Akurat on, jak jakiś smak nie pasuje, to mówi. I jeśli nie wiem, jak coś zrobić, żeby mu pasowało, to mówię, że razem gotujemy- ze 3 razy tak się zdarzyło w ciągu paru miesięcy.
Bywali podopieczni, co nie mieli oporów w gadaniu do tłumacza w telefonie. A jak nie chcieli, to zdarzało się, że pisali i sobie tłumaczyłam.
Rozmawiałaś ze zmienniczką- może ona coś podpowie? Ale jak masz internet, to znajdziesz odpowiednie przepisy.
Najważniejsze, to nie brać wszystkiego do siebie i nie przejmować się. Dopiero jak tam zajedziesz, to będziesz wiedziała, co lubią jeść. Chyba, że wcześniej dowiesz się od zmienniczki.
30 maja 2020 18:08 / 5 osobom podoba się ten post
Super, brzmi to pocieszająco . Dzięki za podpowiedzi ?
30 maja 2020 18:31 / 3 osobom podoba się ten post
rybka367

Bardzo bym chciała trafić na taka co nie daje ugotować , uprać ... ale jak krytykuje to szlag trafia . W takim razie co robisz przy niej i w domu ? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam ciepło ?

Ja mam dwoje do opieki. 
31 maja 2020 08:48 / 6 osobom podoba się ten post
Zupa . Co to była ta pom ryżowa jeszcze jest .
Nie będzie gotowanja. 
Podjem u mamy . Gotowe, smaczne , precyzyjne , świeże.  
31 maja 2020 08:59 / 5 osobom podoba się ten post
Szparagi , szynka , ziemniaki , sos , sałata , 
31 maja 2020 09:02 / 6 osobom podoba się ten post
Lasagne - gotowiec tylko do piekarnika włożyć 30 min zapiec i papusiać 
31 maja 2020 09:21 / 5 osobom podoba się ten post
Ja mam rossół z makaronem i wkładką z udek i to wystarczy potem jakiś deser może truskawki ze śmietaną albo jakieś ciacho ? ,zobaczymy 
31 maja 2020 10:23 / 4 osobom podoba się ten post
Kamaa84

Zupa . Co to była ta pom ryżowa jeszcze jest .
Nie będzie gotowanja. 
Podjem u mamy . Gotowe, smaczne , precyzyjne , świeże.  
:glodny:

Kama zacznij się za rozmiarem XS rozglądać, ja muszę parę kilo zrzucić zacznę od butów ,spodni dresowych koszulki w reszcie zostanę, albo jeszcze BH zważęi się zastanowię
31 maja 2020 10:52 / 3 osobom podoba się ten post
GulasZ z ryżem, marchewka z groszkiem. Na deser babka ciasto wczoraj upiekła drożdżowe.  Ja ciasta nie jem więc mnie jest egal.
31 maja 2020 12:29 / 4 osobom podoba się ten post
Obiad będzie, ale jeszcze nie wiem o której. No jak śniadanie o 11 ,to głodna długo nie będę 
Młode ziemniaczki z koperkiem, mielone z dodatkiem cukini, marchewki i młodego ziemniaka dodam, sałatka z pomidorów malinowych z cebulą i śmietaną. Warzywa i owoce świeżutkie, psiapsiólka wczoraj dostarczyła, tylko wstawiła do windy, a ja na górze odebrałam. Qrcze, nie mogę się do takich luksusów przyzwyczajać, bo za tydzień się skończy 
31 maja 2020 14:29 / 3 osobom podoba się ten post
Schabowy, ziemniaki, sos myśliwski, sandwiczowe ogórki
02 czerwca 2020 08:26 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj będzie zupa krem z pora i kopytka polane sosem myśliwskim 
02 czerwca 2020 08:32 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa krem szparagowa 
02 czerwca 2020 10:31 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dziś mąż gotuję ,złowił dwa sumy i robi je na obiad  ja mogę ostrugać ziemniaczki i zrobić surówkę z kiszonej kapusty.