30 maja 2020 18:02 / 4 osobom podoba się ten post
rybka367Witam i proszę o poradę . W czerwcu wyjeżdżam po raz pierwszy do Niemiec . Podpowiedzcie proszę kilka przepisów na to, co Niemcy lubią jeść ? Czy codziennie podajecie, tak jak u nas zupę i drugie danie musi być ? Czy obiad może być np. "z wczoraj ?" I ogólnie jakieś porady na codzień, na co zwracać uwagę szczególnie itp. Dodam, ze wszelkie testy językowe przeszłam jako język komunikatywny, ale bardzo się boję, że nie zrozumiem tego o czym szybko mówią czy gwary... ludzie starsi tez często mówią niewyraźnie, trudno zrozumieć i co wtedy ??? Proszę pomóżcie, bo bardzo się boję tego pierwszego razu ... już prosiłam na forum o pomoc i nigdy się nie zawiodłam na Was, mam nadzieję, ze i teraz tak będzie ??? Pozdrawiam wszystkich ciepło . Jolka
Zależy jak trafisz. Bywa, jak u Dusi. A bywa, że się gotuje, jak w domu- i chwalą. Teraz mam pana, który mówi, co chce zjeść. I jak czegoś nie wiem, to albo google, albo tu na forum dziewczyny pomagają. Jak mam wątpliwości, czy dobrze coś rozumiem- to prosżę, żeby napisał na kartce. Akurat on, jak jakiś smak nie pasuje, to mówi. I jeśli nie wiem, jak coś zrobić, żeby mu pasowało, to mówię, że razem gotujemy- ze 3 razy tak się zdarzyło w ciągu paru miesięcy.
Bywali podopieczni, co nie mieli oporów w gadaniu do tłumacza w telefonie. A jak nie chcieli, to zdarzało się, że pisali i sobie tłumaczyłam.
Rozmawiałaś ze zmienniczką- może ona coś podpowie? Ale jak masz internet, to znajdziesz odpowiednie przepisy.
Najważniejsze, to nie brać wszystkiego do siebie i nie przejmować się. Dopiero jak tam zajedziesz, to będziesz wiedziała, co lubią jeść. Chyba, że wcześniej dowiesz się od zmienniczki.