oczywiście te 90 eu po 5 latach płacenia składek emerytalnych będzie pod warunkiem , że agencja wykazuje do podstawy ubezpieczenia pełna kwotę brutto . Jakoś znajac wielkośc składek na ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech nie za bardzo mi się w to chce wierzyć . Ja swoje 90 eu podałam - bo tyle mi naliczono ale pracowałam legalnie zatrudniona przez rodzine z płaceniem pełnych składek i podatku . Co do ubezpieczenia zdrowotnego np w IKK - jak koleżanka wspomniała na poczatku - to składka na pewno była na minimalnym poziomie i prawdopodobnie jako ubezpieczenie grupowe . Nie dostała żadnego odszkodowanie - bo pewnikiem nie miała ubezpieczenia NNW bo to w Niemczech nie jest obowiązkowe . A tak w ogóle to pracując na tzw " niemieckich warunkach " przecież jest sie niemieckim rezydentem podatkowym i ten fakt powinno się zgłosić do naszego US . Oby nie było tak , ze za jakies 4,5 roku nasz ZUS i US zarząda opłacenia za ten okreś składek w Polsce i zapłacenia podatku . Warto naprawdę dobrze się zastanowić zanim na te niemieckie warunki człowiek sie połasi .