26 maja 2018 15:53 / 2 osobom podoba się ten post
WerskaA jakie są twoje obowiązki? I czy umowy są bardziej przejrzyste niż te polskie? Nie żebym startowała do takiej pracy, w tej chwili języka się uczę. I nie wiem, jak długo tak będę pracować. Jak opanuję doły finansowe wynikłe z prowadzenia sklepu w Polsce, to może poszukam pracy w kraju. Ale ta praca ma też zalety i teraz jeszcze nie wiem, co zrobię. Kto wie, co będzie dalej i jaka wiedza będzie mi potrzebna.
Jest różnica w obowiązkach jak pracuję z osobą niepełnosprawną a z osobą starszą. Jestem asystentem jak pracuję z osobą na wózku inwalidzkim.Czyli zastępuję jej nogi i często ręce, asystuje jej. Gdy ma sprawne ręce to może zetrzeć kurze, ugotowacć obiad itp. A ja wykonuję inne obowiązki. Ale też jak chce posprzątać piwnicę to sprzatamy razem, bądż umyć okna, jak sama nie może, to ja to robię. Uprawianie ogródka też należy do mnie. Tu nie mogę ingerować w jej życie i np. rozmawiać z rodziną, bo te osoby nie są chore, na umyśle zdrowe, więc samodzielne. Czyli pielęgnacja ciała, gotowanie, sprzątanie, zakupy, lekarz należy do moich obowiązków. Jak opiekuję się osobą starszą to jestem opiekunką. Jeżeli podopieczny nie chce brać lekarstw rozmawiam z rodziną. Mam częstszy kontakt z rodziną. Jak nie chce iść na spacer to namawiam, moblizuje. Osoba niepełnosprawna sama o sobie stanowi, tylko nie może chodzić, tak jak my. Praca jako asystent wymaga dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. U osób starszych jest spokojniej.