24 kwietnia 2018 12:41 / 1 osobie podoba się ten post
Witam Dziewczyny! Od pewnego czasu bardzo poważnie zastanawiam się, nad założeniem agencji pracy tymczasowej, skierowanej dla opiekunek osób starszych, lub pielęgniarek w Niemczech. Ten wątek bardzo mi pomógł i dał do myślenia. Firmę chciałam założyć z kuzynką, która jest Niemką, mieszka w Niemczech i ma dosyć pracy w korpo. Jej mama, która również mieszka w Niemczech jest pielęgniarka i od 15 lat pracuje w jednym z Berlińskich domów opieki. Co nas skłoniło, żeby zastanowić się nad założeniem przedsiębiorstwa? Otóż, ciagle pytania o to, czy nie znam chętnych osób do pracy przy osobach starszych, albo w domach opieki. Jaki mamy cel? O czym myślimy, co będzie nas wyróżniało? Śmiejemy się z kuzynka, ze serce. Chcemy w ludzki sposób pomóc zdobyć zatrudnienie. Sfinansować kurs językowy, otoczyć opieka na miejscu (fizyczna, nie przez telefon). Fajnie brzmi, no nie? Teraz chciałabym napisać o problemach, które napotkałam. Z wykształcenia jestem księgową, więc prowadzeniem firmy zajęła bym się ja. Ale, no właśnie. Ewidencjonowanie czasu pracy, to mój kłopot którego nie mogę rozgryźć. Czy przy osobie starszej ograniczenie pracy do 8 godzin jest w ogóle możliwe? Jestem mama małych dzieci i po prostu sobie nie wyobrażam, jak to może być zrealizowane. Bardzo proszę o pomysły, może któreś z Was maja to dobrze rozwiązane i chcą się podzielić informacja? Chciałabym tez wiedzieć, jakie napotykacie na miejscu problemy, na które agencja ma albo powinna mieć wpływ. Co powinnam zrobić, żeby kobiety, które zdecydują się u mnie pracować, były zadowolone i usatysfakcjonowane? (Proszę wybaczyć, ale większość z Waszych postulatów wynika po prostu z prawa, włos się jeży na głowie, kiedy czytam o braku zagwarantowanych świadczeń). Bardzo, bardzo proszę o dyskusje. A może myślicie, ze w ogóle nie warto się tym zajmować i dalej siedzieć przy biurku jak do tej pory?;)