02 listopada 2017 10:20 / 7 osobom podoba się ten post
VANILLE KIPFERL
150 g masła, 150 gram mielonych migdałów, lub orzechów, 150 gram mąki, 80 g cukru (dodać 2 torebki cukru waniliowego). Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta rolkę i odcinać na kawałki po ok 3-4 cm. Formować w kształt półksięzyca i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, około 10 minut. Gorące układać w blaszanym pudełku warstwami, każdą warstwę posypując cukrem pudrem, najlepiej przez gęste sitko. Smacznego.
MANDELNECKEN (moje ulubione)
250g mąki, płaska łyzeczka proszku do pieczenia, 100g cukru, 1-2 torebeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 7 kropel Bittermandel-Aroma, 1 łyzka stołowa mleka, 200g masła.
Wyrobić ciasto i uformować rolki o srednicy 2 cm. Odstawić w chłodne miejsce, aż zrobią się twarde dość. Ja to robię w ten sposób , że rolki te dyscyplinuję z kazdej strony deseczkami do krojenia, ale nie jest to konieczność. U mnie rolki leżakują w chłodnym miejscu na ogół do nastepnego dnia. Tak przygotowane i schłodzone rolki tnę na kawałeczki o szerokosci 1 cm i w srodek każdego kawałeczka wciskam lekko połówkę migdała. Układam na blasze , oczywiscie na papierze do pieczenia, zachowując odległości, ponieważ ciasteczka rosną w trakcie pieczenia. W temperaturze około 160 stopni piekę 10-20 minut. Oczywiscie podglądam je w trakcie pieczenia i na oko widzę, kiedy mają dość. Są przepyszne po prostu.
Moja manufaktura ciasteczkowa ruszy zapewne w poniedziałek. Porobię zdjęcia kazdego etapu wykonania i pokażę Wam.