15 października 2017 00:10 / 6 osobom podoba się ten post
German71Witam, chciałabym poruszyć temat dotyczący tych opiekunek, które pozostawiają dzieci w Polsce. Może podzielcie się, jak radzicie sobie z tęsknota za nimi. Ja wyjeżdżam do Niemiec do pracy od 6 lat, ale przez 5 lat były to tylko wakacje. Dzięcia były mniejsze i mniej chyba świadome rozłąki jak teraz. Obecnie mają 8 i 9 lat, a ja zdecydowałam się na pracę w czasie ich roku szkolnego. Z moja tęsknota za nimi mogę sobie jakoś poradzić, ale dręczy mnie myśl, że robię z nich eurosieroty, że będzie to rzutowac na ich rozwój emocjonalny.
Różne są sytuacje i każdy wybiera co musi lub co konieczne.Tęsknota to wydaje mi się, mniejszy problem niż fakt ,że tak małe dzieci ,mimo najlepszej opieki jaką zapewniasz na czas swojej nieobecności,są bez mamy na codzień .Taka sytuacja,zwłaszcza jeśli trwa dłużej, zawsze odbija się na dzieciach.I zawsze sa wyrzuty sumienia po stronie matki.Pamiętaj o jednym-nie kupuj dzieci prezentami,nieobecności tym nie zastąpisz niestety, a możesz wywołac skutek odwrotny do zamierzonego.Granice rozsądku w obdarowywaniu to ważna rzecz.Najkorzystniej byłoby szukac pracy z krótkimi zmianami,nawet po miesiącu.4/4 tyg.Wtedy jest duża szansa ,że dzieci i Ty odczujecie rozstanie mniej niż przy Twoich długich nieobecnościach.Życzę duzo siły i wytrwałości.