Eichhörnchen-wiewiórka.Słowo ,pięta achillesowa niemiecka.Nigdy nie naucze się wymawiac poprawnie.Niezależnie od tego, w jaki region Niemiec bym nie pojechała,za każdym razem wymawia się inaczej:(
Eichhörnchen-wiewiórka.Słowo ,pięta achillesowa niemiecka.Nigdy nie naucze się wymawiac poprawnie.Niezależnie od tego, w jaki region Niemiec bym nie pojechała,za każdym razem wymawia się inaczej:(
Ja to w ogóle- jak szybko mówię i jest akurat sporo "umlautów", to się w końcu zapultam.
Ja na początku uczyłam sie z programu kupionego w pudełku, jeden kurs,pozion A1. Później z kursów bezpłatnych w internecie, sa takie na DW, i jak poszukać to na innych stronach też. słówka które były dla mnie nowe lub trudne do zapamietania nagrywałam za pomoca laptopa i przenosiłam na MP3, tych słuchałam w drodze do pracy ( wtedy jeszcze pracowałam w Polsce) i powtarzałam półgłosem nawet na ulicy lub na spacerze. Dużo czytałam i tłumaczyłam niezrozumiałe zwroty. Dużo słuchałm na YT, Mając 55 lat zaczełam sie uczyć i teraz 59 mówię płynnie choć często popełniam błędy gramatyczne.
Ostatnio mój PDP dostał cewnik na stałe, więc znowu uczyłam sie słówek związanych z tym tematem. Uczę sie nadal choć juz nie tak intensywnie i zaczełam sie uczyć angielskiego. Moja córka z rodzina mieszka w Anglii i wnuki coraz mniej chetnie mówią po polsku. Nie mam zdolności do języków obcych do ojczystego nawiasem mówiąc też. Ale dałam rade i jestem zadowolona z tego co osiągnęłam :-)
Chyba miałam podobnie.Nie uczyłam się pojedynczych słówek ,tylko całych zdań ,zwrotów,pojęć.
Córka uczy się metodaad. Agnieszki Drummer.Od poziomu A1 do B1.
Ja przez cały czas uczę ,uczę się.Wyzwaniem są dla mnie wiadomości w Tv .Czasami zdarza mi się czegoś nie zrozumieć,gdy ktoś mówi z prędkością karabinu maszynowego.
Fajne są na Ytubie wszelkie filmiki z nauką niemieckiego.