Internet w Niemczech

15 grudnia 2013 20:39 / 1 osobie podoba się ten post
Ja również dziękuję Kasiu za odpowiedź!
21 grudnia 2013 19:03
wisienka

A nie mają  jakiegos zbędnego biurka , czy wyzszego stolika, np. gdzies w piwnicy, czy innym pomieszczeniu. Ja tez mam niski stolik, ale mam lapka i łóżko na pilota.
Więc podnoszę sobie oparcie na łóżku i biore lapka na kolana i stukam .

Jedna uwaga z tym lapkiem w lozeczku.Jak juz sobie tak wygodnie lezysz i stukasz ha ha to pomysl tez o lapku.Zwracaj uwage aby wentylator i cale chlodzenie nie bylo zatkane Lezac na poscieli laptpo nie ma chlodzenia,a to sie konczy zle.
21 grudnia 2013 19:10
ORIM

Jedna uwaga z tym lapkiem w lozeczku.Jak juz sobie tak wygodnie lezysz i stukasz ha ha to pomysl tez o lapku.Zwracaj uwage aby wentylator i cale chlodzenie nie bylo zatkane Lezac na poscieli laptpo nie ma chlodzenia,a to sie konczy zle.

Dzieki za rade,. słyszałam juz o tym, dlatego staram się , zeby nie leżał cały na pościeli. z reguły mam go na kolanach, ale nie przykrytych kołdrą , więc myślę , ze jakies tam chlodzenie jest.. Poza tym zrobiłam małe przemeblowanie i postawiłam sobie koło łóżka wyzszy stolik na kółeczkach. Moge teraz sobie siedziec i stukać w duzo wygodniejszej pozycji. Lapek ładnie stoi na stoliku.

21 grudnia 2013 19:15
wisienka

Dzieki za rade,. słyszałam juz o tym, dlatego staram się , zeby nie leżał cały na pościeli. z reguły mam go na kolanach, ale nie przykrytych kołdrą , więc myślę , ze jakies tam chlodzenie jest.. Poza tym zrobiłam małe przemeblowanie i postawiłam sobie koło łóżka wyzszy stolik na kółeczkach. Moge teraz sobie siedziec i stukać w duzo wygodniejszej pozycji. Lapek ładnie stoi na stoliku.

Dwie nakretki od cola lub wody doskonale sprawdzaja sie jako podstawka.Podluz pod spod,z tylu w miejscach gdzie sa orginalne stopki.zwiekszysz przestrzen i przeplyw powietrza a poza tym lapek bedzie troszke pod katem wiec wygodniej sie pisze
21 grudnia 2013 19:18
ORIM

Dwie nakretki od cola lub wody doskonale sprawdzaja sie jako podstawka.Podluz pod spod,z tylu w miejscach gdzie sa orginalne stopki.zwiekszysz przestrzen i przeplyw powietrza a poza tym lapek bedzie troszke pod katem wiec wygodniej sie pisze

Ok dzieki. zastosuje sie do twojej rady.
21 grudnia 2013 19:42
katka30

A ja mam pytanko odnośnie internetu z Aldi ponieważ pierwszy raz go używam:Jakimi kwotami można doładowywać konto? Wiem,że jest karta za 15e, która starcza na miesiąc, ale ja w tej chwili mam na koncie 10e. Czy mogę dokupić taką kartę np. za 5E? Czy wogóle taka istnieje? Żeby doładować sobie konto do 15?

Jak sie ma juz karte kupioną to się dokupuje Guthaben-Bon i są tylko za 5 i 15 Euro z tego co wiem. Jeżeli raz już jest ustawiona taryfa miesieczna to jeżeli są pieniądze na koncie to automatycznie w nastepnym miesiącu przechodzi. Jeżeli nie ma odpowiedniej kwoty na koncie to pożera licząc za minuty i to bardzo drogie. Mnie pożarło już tyle, że głowa boli. Dopiero mi to kuzyn łopatologicznie wyjaśnił. Najpierw musi być ustawiona taryfa dzwoniąc na 1155 lub logując się nakonto na www, alditalk dopiero można korzystać z internetu. Jak odwrotnie to niestety frycowe sie płaci :)/ Ja niestety nie wiem na jakie dane mam zarejesttrowaną karte i nie moge zalogować sie na konto. Moge karte włozyć do telefonu i odpowiednio ustawić.Tylko jest jedno ale zawsze to ktoś za mnie robił i sie boje że coś skonoce. Może ktoś po kolei opisać co naciskać dzwoniąć na 1155? Tak żeby znowu frycowego nie zapłacić. Najpierw chyba 8???
21 grudnia 2013 20:25
MeryKy

Jak sie ma juz karte kupioną to się dokupuje Guthaben-Bon i są tylko za 5 i 15 Euro z tego co wiem. Jeżeli raz już jest ustawiona taryfa miesieczna to jeżeli są pieniądze na koncie to automatycznie w nastepnym miesiącu przechodzi. Jeżeli nie ma odpowiedniej kwoty na koncie to pożera licząc za minuty i to bardzo drogie. Mnie pożarło już tyle, że głowa boli. Dopiero mi to kuzyn łopatologicznie wyjaśnił. Najpierw musi być ustawiona taryfa dzwoniąc na 1155 lub logując się nakonto na www, alditalk dopiero można korzystać z internetu. Jak odwrotnie to niestety frycowe sie płaci :)/ Ja niestety nie wiem na jakie dane mam zarejesttrowaną karte i nie moge zalogować sie na konto. Moge karte włozyć do telefonu i odpowiednio ustawić.Tylko jest jedno ale zawsze to ktoś za mnie robił i sie boje że coś skonoce. Może ktoś po kolei opisać co naciskać dzwoniąć na 1155? Tak żeby znowu frycowego nie zapłacić. Najpierw chyba 8???

MeryKy -masz różne sposoby doładowania (ja nie bawię się w przekładanie karty do komórki -zawsze to robię przez Verbindungsassistent):

Auflademöglichkeiten per Guthabenbon:
1) Aufladung über Konto-Hotline:-Wählen Sie die 1155 und drücken Sie die Taste 4-16-stellige Aufladenummer des Guthaben-Bons eingeben und mit Taste # bestätigen-Eine Ansage wiederholt die Nummer-Mit der Taste 1 bestätigen Sie die Nummer

2) Aufladung per Tastenkombination:-*104* plus 16-stellige Aufladenummer und die Taste # eingeben (Beispiel: *104*1234567891234567#)-Mit der Anruftaste (i.d.R. grüner Hörer) bestätigen Sie die Eingabe-Kurze Zeit später erscheint der Aufladebetrag in Ihrem Display.

3) Aufladung per AldiTalk-App / Mein AldiTalk Online-Kundenbetreuung:- tippen Sie einfach auf den ""Guthaben aufladen""- geben Sie die 16-Stellige Aufladenummer in die dafür vorgesehenen Felder ein- klicken Sie auf den Button ""Aufladen"".

4) Aufladung über den AldiTalk Verbindungsassistenten:- öffnen Sie das Menü ""Prepaid Guthabenverwaltung"" durch einen Klick auf den Button- geben Sie in das Feld ""Aufladen / Aufladecode"" die 16-stellige Aufladenummer ein- klicken Sie auf den Button ""Aufladen"".
21 grudnia 2013 20:32
kasia63

Ja to robie inaczej-też mam Aldi.Otwieram okienko aldikowe na kompie-otwieram to niebieskie MOBILES INTERNET MIT ALDI,dalejotwieram GUTHABEN AUFLADEN,wpisuje kod z doładowania,zatwierdzam ,zamykam i otwieram FLATRATES BUCHERN/ANDERN-ustawiam taryfe i zatwierdzam.Zamykam całe to duże okno i za jakies 2-5 min otwieram jeszcze raz i sprawdzam czy mam napis po prawej stronie w oknie 30TAGE INTERNET FLATRATE.Jak mam to dopiero wtedy klikam na czerwone kółko!!!!Jesli zrobisz to wcześniej pożre ci od razu 2 euro.Jak nie mam dobrze ustawionej taryfy i wciaz napisz 24STUNDE to  najpierw sprawdzam na MEINE TARIF czy pożarło moje 15euro -jak pożarło tzn ,ze jest ustawione tylko trzeba poczekac ,wtedy zamykam to duże okno i za jakis czas do 5 godzin.zwłaszcza jak to wekend.Jak nie pożarło mojej kasy to operacje ustawiania taryfy powtarzam.Nie zawsze robie doładowanie przed upływem poprzedniego okresu-jak przyjeżdżam po urlopie to konto mam puste,najczęsciej 1 euro wisi albo nic-wtedy kupuje za 20euro doąłdowanie /5 i 15/ bo podczas tej operacji doładowywania i ustawiania taryfy zżera centy i nie byłoby pełne 15euro i wtedy dupa z ustawienia...

A ja robię to tak jak napisałą Kasia. Łatwo i szybko.

21 grudnia 2013 20:35
Też tak robię, chyba tak jest najłatwiej.
21 grudnia 2013 20:39
Gabrysia

MeryKy -masz różne sposoby doładowania (ja nie bawię się w przekładanie karty do komórki -zawsze to robię przez Verbindungsassistent):

Auflademöglichkeiten per Guthabenbon:
1) Aufladung über Konto-Hotline:-Wählen Sie die 1155 und drücken Sie die Taste 4-16-stellige Aufladenummer des Guthaben-Bons eingeben und mit Taste # bestätigen-Eine Ansage wiederholt die Nummer-Mit der Taste 1 bestätigen Sie die Nummer

2) Aufladung per Tastenkombination:-*104* plus 16-stellige Aufladenummer und die Taste # eingeben (Beispiel: *104*1234567891234567#)-Mit der Anruftaste (i.d.R. grüner Hörer) bestätigen Sie die Eingabe-Kurze Zeit später erscheint der Aufladebetrag in Ihrem Display.

3) Aufladung per AldiTalk-App / Mein AldiTalk Online-Kundenbetreuung:- tippen Sie einfach auf den ""Guthaben aufladen""- geben Sie die 16-Stellige Aufladenummer in die dafür vorgesehenen Felder ein- klicken Sie auf den Button ""Aufladen"".

4) Aufladung über den AldiTalk Verbindungsassistenten:- öffnen Sie das Menü ""Prepaid Guthabenverwaltung"" durch einen Klick auf den Button- geben Sie in das Feld ""Aufladen / Aufladecode"" die 16-stellige Aufladenummer ein- klicken Sie auf den Button ""Aufladen"".

Kochana wpisanie kodu to jest pikuś. Tu trzeba wybrać opcję jaki pakiet? Czy np. chcesz Internet Flatrate L, czy XL. Musisz wybrać, jeżeli tego nie zrobisz to w ciągu doby zabierze Ci całe pieniądze jakie załadujesz. Tak to działa. Przecież Aldi nie sprzedaje gotowych pakietów z kodem. Samo wpisanie kodu nic nie daje. Chyba tylko to że można całe pieniążki stracić, jeżeli się nie wybierze odpowiedniej opcji.
21 grudnia 2013 20:43
wisienka

A ja robię to tak jak napisałą Kasia. Łatwo i szybko.

no a musisz być tam zalogowana?

21 grudnia 2013 20:51
nie, nie jestem zalogowana
ja to robie na tym oknie co normalnie otwieram internet
21 grudnia 2013 21:00
wisienka

nie, nie jestem zalogowana
ja to robie na tym oknie co normalnie otwieram internet

zapodaj mi linka :)

21 grudnia 2013 21:02
tu nie jest potrzebne
Otwierasz okno jakbyś chciałą uruchomic internet. Wszystko robisz na tym małym oknie.
21 grudnia 2013 21:04
wisienka

tu nie jest potrzebne
Otwierasz okno jakbyś chciałą uruchomic internet. Wszystko robisz na tym małym oknie.

Naprawde nie wiem o co chodzi. Ja jak chce otworzyć internet to otwieram Firefoxa :(  
A pierwszą stronę z Aldi mam taką http://www.alditalk.de/