29 stycznia 2017 13:05 / 3 osobom podoba się ten post
użytkowniczka niegdyś znana jako debiutantkaWitajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
Żeby mielone było soczyste trzeba dodać bulion. Jeśli nie masz ugotowanego, to tozpuść w 0,5 szklanki wrzątku łyżkę płaską przyprawy typu vegeta. To na 0, 5 kg mięsa.Dodaj bulion, czosnek zgnieciony przez praskę, pieprz i wyrabiaj do wchłonięcia wody.Spróbuj czy nie za słone. Potem 1 jajko i nadal wyrabiaj. Z masy formuj pulpeciki, zrazy albo możesz użyć to jako nadzienie do pierogów. Podczas formowania płucz ręce w zimnej wodzie, to mięso nie będzie przyklejało się do rąk. Gotowe cuda można smażyć bez panierki lub gotować. Opcjonalnie dodaję szynkę krojoną, ale wtedy zmniejszam ilość przyprawy, bo szynka wędzona jest słona.