Będzie zupa z przepisu Basi48. Wczoraj ugotowałam i zostało na dziś. Zupa jest bardzo łatwa i bardzo pyszna....:-)
Będzie zupa z przepisu Basi48. Wczoraj ugotowałam i zostało na dziś. Zupa jest bardzo łatwa i bardzo pyszna....:-)
Udka kacze pieczone w soku jabłkowym w niskiej temperaturze.
Ale to dopiero za 2,5 godziny :-))) Co dalej, mam czas do namysłu.
W takim razie mamy pytanie dotyczące przypraw i smaku, czy dajesz cebulkę podsmażaną do udek? Ja daję również pieprz ziolowy, pieprz zwykly, kurkumę, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Mam zawsze problem z odpowiednim smakiem. Doradź jak doprawic i co z cebulą, jak stworzyc kompozycje, by w polaczeniu z jablkiem nie przesadzic. :(
Nie daję cebuli do udek kaczych ani gęsich. Ale daję 1 ząbek cienko krojonego czosnku. Majerankiem posypuję obficie. Wlewam pół szklanki soku z jabłek (wyciskam sam) solę, pieprzę i do piekarnika.
Piekę pod przykryciem i nie zaglądam tam przez godzinę. Temperatura 120 stopni C.
Udka kładę skórką na dół, po godzinie. przekładam skórką do góry i dopiekam już bez przykrycia.
Mięso kacze ma ładny, specyficzny aromat i to wystarczy.
Ale to kwestia gustu, no jeśli ktoś lubi cebulę w połączeniu z mięsem kaczki.
Jak na moje, to cebulka w połączeniu z mięsem z kurczaka jest w sam raz.
Do kaczki pasują bardziej "owocowe" przyprawy. Przyprawy, które wymianiłaś są dobre, tylko tę cebulkę zamieniłbym na odrobinkę czosnku. No i majeranek.
Wszystko jest kwestią gustu. Łączyć można ze sobą nietypowe smaki, tylko trochę odwagi :-)))
wszystkie mięsa robię z cebulą i to chyba mój błąd. Przepisze to i dziekuje. Jak mogłam zapomniec o czosnku?! Majernek kupie i wezme do DE bo sie nada. Kaczuche zrobie w tym tygodniu, córka się ucieszy, oczywiście bez cebulki.