14 października 2016 19:15 / 7 osobom podoba się ten post
salazarEmilio, rozumiem wszystko, tylko zmiany obywatelstwa przez córkę nie, ale to pewnie tylko moja fiksacja jest ;(.
Mam "zamieszane" dziecko i zrozumiałabym, gdyby córka kiedyś chciała poczuć, odnaleźć w sobie tę brakującą część, również przez dodanie drugiego obywatelstwa, ale tak po prostu, bo się gdzieś mieszka, zarabia i płaci podatki, to niekoniecznie..
Powiem Ci tak:
Dążymy do emigracji na stałe, do Szwajcarii się nie da, do Niemiec - tak. Moja Starsza jest od ponad 10 lat w DE, od 6 lat ma rodzinę, od 4 lat jest mamą, jej córka ma obywatelstwo niemieckie. Ona na własnej skórze odczuwa, że powinna to zrobić, ponieważ uniknie dzięki temu wielu problemów, a to co ma w sercu - tego nikt nie zmieni. My będziemy też mieszkać w DE, a więcej rodziny, no, oprócz bardzo dalekiej, z którą i tak kontaktu zbytnio nie ma, nie ma już. Ona już dawno przestawiła się na życie w DE, więc ja osobiście nie mam żadnych sprzeciwów. Dom zostanie sprzedany, czyli miejsca tego "z pamięci" też już nie będzie. Ja patrzę na to trochę inaczej. Trudno, takie jest życie. Jak zdecyduje moja Młodsza - nie wiem, będzie miała sporo czasu na zastanawianie się. My - dla nas to nie będzie grało zbytniej roli, już i tak jesteśmy w "latach".