To jak już tyle wiesz, to możesz napisać po składkach w jakiej wysokości?
To jak już tyle wiesz, to możesz napisać po składkach w jakiej wysokości?
Z tego co ostatnio uslyszalam, to ta "alternatywa" to jedyne rozwiazanie, jesli chcemy miec emeryture pozwalajaca na godne zycie. Nie robie sobie nadziei, ze nawet pracujac do 67 roku zycia wypracuje kwote, z ktorej sie utrzymam. Pozostaje wiec wydac sie za maz, czego w sumie w planach jakos mocno juz nie mialam... Musze sie tylko zorientowac jaki staz malzenski miec trzeba by przejac emeryture taktownego malzonka w chwili gdy zejsc postanowi;););) Czy musze sie z zamazpojsciem spieszyc czy raczej niekoniecznie;) No i trzeba bedzie jeszcze kandydata na malzonka znalezc...
Niestety nie mogę , bo nie wiem :)))))))))))) Jednakże chyba nikt nie ma złudzeń, że 5-cio letni staz pracy w Niemczech da nam emeryturę w wysokosci 1000 euromiesięcznie.
Tutaj dość obszernie i czytelnie wszystko jest wyjaśnione. http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=61&Itemid=104
Jeśli czegoś nie wiem, niczego nie stwierdzam.
A oto istotne fragmenty z podanego przez Ciebie linku:
Aby po uzyskaniu wieku emerytalnego otrzymać świadczenie emerytalne w wysokości 100 Euro miesięcznie, to 20-latek powinien miesięcznie dodatkowo odkładać na emeryturę 16 Euro z pensji, 30-latek już 25 Euro, a 40-latek ponad 40 Euro.
By uzyskać miesięcznie 300 Euro emerytury, 20-latek musiałby płacić składkę w wysokości 45 Euro miesięcznie, 30-latek w wysokości 70 Euro, natomiast 40-latek w wysokości 120 Euro.
By uzyskać miesięcznie 700 Euro emerytury, 20-latek musiałby płacić składkę w wysokości 100 Euro miesięcznie, 30-latek w wysokości 164 Euro, natomiast 40-latek w wysokości 280 Euro.
1.000 Euro emerytury na miesiąc otrzyma ten, kto jako 20-latek zapłaci składkę w wysokości 145 Euro miesięcznie, 30-latek w wysokości 234 Euro, natomiast 40-latek w wysokości 398 Euro.
Czytać nie musisz, po prostu dalej nie będziesz wiedziała :)))))))))))
O swoją wiedzę się zamartwiaj, ponieważ podajesz do publicznej wiadomości niesprawdzone informacje.
Wnioskuję więc, że ty dysponujesz tymi sprawdzonymi, podziel się więc z kolezankami. Myslę, że zainteresowane osoby będą wdzięczne :)))))))))