Ile lat trzeba przepracować w Niemczech aby tam otrzymac emeryturę? Jakie trzeba spełnić warunki.
Jak zarobić na swoją emeryturę?
Zapraszam do komentowania artykułu.
Ile lat trzeba przepracować w Niemczech aby tam otrzymac emeryturę? Jakie trzeba spełnić warunki.
5 lat udokumentowanej pracy w De zapewnia po ukończeniu 67 roku życia niemiecką emeryturę.
Oczywiscie w kwocie nie większej niż 60-100 euro miesięcznie, po takim stazu pracy:)
tak to prawda-po 5 latach stalego okresu skladkowania w de wynosi ok 100e/malo -i duzo--pamietajac ze jestesmy w UE-i nasze lata pracy w Polsce i przyszlej emerytury sa kumulacja okresu skladkowania w calej uni europejskiej--ja w polsce mam 26lat pracy :):)
ps,to jest prawo wyboru kraju-co bedzie korzystniejsze na momement osiegniegniecia wieku emerytalnego.
ja po 26 latach pracy -ostatni -raport z zus to emerytura na dzien dzien dzisiejszy to suma ok 400zl:):)
Renatko, jesli ktos ma kapitał pocztkowy ustalony w swoim czasie, to nie ma takiej mozliwosci, zeby dostał 400 zł emerytury po 26 latach pracy. Poza tym ja piszac swój post, miałam tylko i wyłacznie na wzgledzie, ze taka informacja nalezy sie tym osobom, ktore sadza ze po 5 latach pracy w de dostana normalna emeryture, a zapewniam cie ze znam osobiscie takie osoby. Tak czy tak, warto zadbac równiez o emeryture niemiecka ,chociazby w formie zastrzyku do tej polskiej.Wszysko zalezy od tego, co komu pasuje :)
No, alternatywnie,mozna jeszcze bogato wydac sie za mąż i miec ewentualnie emeryture po mężu, który taktownie w odpowiednim czasie zejdzie :))))))))))))))))))), czego wolnym kolezankom i sobie, serdecznie zyczę :)))))))))))))
Oczywiscie w kwocie nie większej niż 60-100 euro miesięcznie, po takim stazu pracy:)