A przeciez nic sie nie stanie jak za duzo przeczytaja. Od przybytku glowa nie boli :-)
A przeciez nic sie nie stanie jak za duzo przeczytaja. Od przybytku glowa nie boli :-)
Ja tam go wcale chyba nie czytałam ,w lipcu na urlopie byłam i za duzo nie zaglądałam:(Czuję się niedoczytana:):):):)
Mam kłopot. Wkrótce mój ulubiony Kuzyn ma Imieniny. Chcę złozyć Mu życzenia z tej okazji (telefonicznie), jednak Kuzyn jest bardzo chory na nieuleczalną odmianę raka. Nie ma już szans na powrót do zdrowia, to ostatnie stadium choroby.Ja nie mam pojęcia, czego życzyć z okazji Imienin?
Myślę, że powrotu do zdrowia, siły i wytrwałości do walki z chorobą. Mogę powiedzieć, że wierzę w to, że On wyzdrowieje?
Mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?
Na pewno nie będę biadolił nad Jego losem, czy też nie będę się litował.
Jakich słów użyć, żeby wesprzeć duchowo i na przyszłość krztę optymizmu zaszczepić ?
Znowu ja:)Dziś o badaniach.Zupełnym przypadkiem załapalismy sie na program badawczy w formie grantu z jakiejs norweskiej fundacji p/nowotworowej na badania w kierunku nowotworów płuc.Do wyboru był jeszcze panel prostaty i jelita grubego,ale jako że oboje z panem F.jesteśmy palaczami to wybraliśmy ten płucny.Dzięki temu za darmo i bez kolejek zrobiliśmy dziś cały zestaw badań krwi,RTG płuc rozszerzone/tzw.AP + boczne/ oraz spirometrię,plujki na grużlice,smokolizer i w kierunku nowotworu a na zakończenie wizyta u pulmunologa-onkologa.Badania dotyczą powiatu koszalińskiego ,ale byc może w innych województwach są podobne granty,warto sie zainteresować.Wszystko umówione telefonicznie na konkretny dzień i godzinę.Czeka nas jeszcze jedna wizyta,jak spłyna wszystkie wyniki.Co ciekawe dowiedziałam się,ze grant obejmuje tylko 1000 osób,a i tak zainteresowanie jest niewielkie ,a to dlatego,że m.in. lekarze POZ w gminnych ośrodkach są o nim poinformowani, to nie mówią pacjentom,a nawet nie wywieszają w swoich przychodniach plakatów ,jakie otrzymali na konferencjach nt.temat.....Tego to już zupełnie nie rozumiem,skoro ich to nic nie kosztuje a i tak nie mogą dawać skierowań na badania specjalistyczne typu np.spirometria.Wzięłam ulotki i ankiety z rejestracji i zostawiłam w naszym sklepie,może się ktoś skusi.W każdym razie z badan ,które już były wyszło ,że płuca mamy bz,spirometria na poziomie ok.80%.Na smokolizerze wyszło dokładnie jak długo i jakie ilości wypalamy...Pani doktor powiedziała,że dziś to była miła i grzeczna ,ale jak będziemy mieć nieładne wyniki to na kolejnej wizycie będzie krzyczała:)Generalnie to jesteśmy zadowolenia, bo tak na co dzień to jakoś się ciężko zebrać ,żeby w ogóle jakieś badania sobie porobić,no bo jak nic nie boli to po co?A jak już wyznaczony termin to się człowiek mobilizuje:)
mozna ? Można !!! Tylko do tego potrzebne sa jakies fundacje itp.Polska słuzba zdrowia jakoś sama sie nie garnie do przeprowadzania takich badań.Gdzie by się nie poszło to slysze tylko jedno: pobrać wycinek,a potem zobaczymy. Oni zobaczą :-) pacjent to juz nie zawsze :-)