Co dzisiaj gotujesz na obiad?

28 września 2015 19:18 / 1 osobie podoba się ten post
jak kupilam saure sahne to tez sie nie ruszala w kubku to ten schmand musi byc z kamienia :D
28 września 2015 19:22 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Papryka faszerowana sos pomidorowy kurcze moi tak luba ja !!  A ja daje rade!!:gotowanie:

Spróbuj z sosem serowym,jeszcze pyszniejsze:):):):)
28 września 2015 19:23
Z czym podajecie pierożki tortelini?
28 września 2015 19:23
Alfiva

jak kupilam saure sahne to tez sie nie ruszala w kubku to ten schmand musi byc z kamienia :D

Schmandniejszy ten schmand, ciasto ze schmandem jest bardziej kwaśne, takie "grubsze" w smaku
28 września 2015 19:32
Alfiva

a ja mam pytanie co jest polskim odpowiednikiem Schmand? Mam swietny przepis na placek ale potrzeba do niego kwasnej smietany ( saure sahne) i schmand... tez smietana ale jaka?

Kwaśna śmietana, tylko bardziej tłusta niż normalna. Ta normalna ma w De 10%, Schmand ma 20-29%. 
Wg niemieckich norm może mieć w składzie stabilizatory i zagęszczacze, dlatego jest taki gęsty (śmietana też ;)).

Wg Wikipedii : Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 30 lub 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki.
28 września 2015 19:35
kasia63

Spróbuj z sosem serowym,jeszcze pyszniejsze:):):):)

Tylko w przypadku, gdy się lubi sos serowy ;). Ja nie lubię :D
28 września 2015 19:55 / 2 osobom podoba się ten post
doda

Z czym podajecie pierożki tortelini?

No dla mnie to tylko czerwony barszczyk,
Choć widziałem kiedyś,  że
Moja zasmażane na patelni z warzywami robiła 
28 września 2015 20:03 / 4 osobom podoba się ten post
doda

Z czym podajecie pierożki tortelini?

Ostatnio zrobiłam wariacje na temat.
Na patelnię duuużo cebuli (ja dałam 3 duże), doprawiłam ją dodając pokrojony ząbek czosnku, pół papryczki chilli i kawałeczek imbiru. Posoliłam. 
Jak juz wszystko było miękkie - włożyłam tortellini, przykryłam pokrywką i czasami mieszałam, aż wszystko się zagrzało.
Było baaardzo dobre.
Podałam z sałatą.
28 września 2015 22:32 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Ostatnio zrobiłam wariacje na temat.
Na patelnię duuużo cebuli (ja dałam 3 duże), doprawiłam ją dodając pokrojony ząbek czosnku, pół papryczki chilli i kawałeczek imbiru. Posoliłam. 
Jak juz wszystko było miękkie - włożyłam tortellini, przykryłam pokrywką i czasami mieszałam, aż wszystko się zagrzało.
Było baaardzo dobre.
Podałam z sałatą.

Lubie cebule. Zrobie to.
Dzisiaj zrobilem pizze na obiad. Polalem czosnkowym sosem. Obiad przez ta robote byl o cala godzine spozniony.
28 września 2015 22:37
doda

Z czym podajecie pierożki tortelini?

Nie podaję, bo nie jadam, ale wiem, że można z sosem pomidorowym, serowym, śmietanowym, masłem szałwiowym.
28 września 2015 22:38 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Dziś zaryzykowałam. Podopieczna po raz pierwszy w życiu jadła zupkę z buraczków. Smakowało !
Żeby nie zostawić jej głodnej - Bratkartoffeln da zu. To niezawodne.

Raz tez zrobilem barszcz z czerwonych burakow, ale do popicia. Tez smakowalo.
29 września 2015 07:57
Ryba ,ziemniaki ,szpinak ,sos koperkowy,jogurt,kompot
29 września 2015 08:10
nalesniki z dzememem:) juz od wczorajwieczora za mna chodza.............
29 września 2015 09:46 / 1 osobie podoba się ten post
magdalena_k

nalesniki z dzememem:) juz od wczorajwieczora za mna chodza.............

to tak jak u mnie myślałam że będe wieczorem smażyc tak mi się chce naleśników :)
29 września 2015 09:47
kasiachodziez

to tak jak u mnie myślałam że będe wieczorem smażyc tak mi się chce naleśników :)

co zgapiasz?