anerikPięknie, a jak się piecze piróg biłgorajski ? - zadziwiasz mnie...dziewczyno...
Miałam 15 lat kiedy moja Mama pierwszy raz wyjechała do opieki- na Sycylię, na ponad pół roku.
Rozwinięcie umiejętności gotowania i prowadzenia domu była kwestią przetrwania - miałam nagle z dnia na dzien na głowie siebie, Tatę i Brata
Co do piroga - przepis na standardową blachę do ciasta, trochę przeze mnie zmodyfikowany, oryginalny miał w składzie dużą kostkę smalcu, którą częściowo zastąpiłam śmietaną i miętę zamiast cebuli :
Gotujemy 700g ziemniaków. Bez odcedzania trzeba je ostrożnie utłuc z wodą i zasypać 500g prażonej kaszy gryczanej. Wymieszać i odstawić na jakieś pół godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 100'C.
W tym czasie przygotować ciasto krucho - drożdżowe. 3szkl mąki, 200 g masła/margaryny, 25g drożdży, łyżeczka cukru, duża szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia. Drożdże utrzeć w miseczce z cukrem (zrobi się płynne), odstawić na chwilę. Masło przesiekać z mąką, dodać sól, proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ze zaczynem i śmietaną i włożyć do lodówki.
Przesmażyć dwie duże cebule na ok 100 g smalcu (ja używam domowego ze skwarkami). Dorzucić do kaszy z ziemniakami. Do tego 350 g twarogu. Szklanka tłustej śmietany. jak lekko przestygnie dodać 5 dużych albo 6 małych jaj. Sól, pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać. Nastawić piekarnik na 180'C i wysmarować blachę tłuszczem.
Podzielić ciasto na dwie części, jedną trochę większą. Mniejszą część rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na to farsz z kaszy gryczanej. Przykrywamy większą częścią rozwałkowanego starając się podwinąć je pod boki i skejając ze spodem tak żeby nadzienie nie dotykało brzegów blachy.
Wrzucić do piekarnika na półtorej do dwóch godzin.
To jest bardzo duża porcja, ale piróg można mrozić, świetnie smakuje odsmażany. Podawać ze zimnym sosem twarogowym ( ser biały rozgnieść, dodać tyle jogurtu naturalnego greckiego żeby było dość rzadkie, dorzucić sól, pieprz i cebulę lub szczypiorek), śmietaną albo sosem grzybowym.