......i dlatego ja tu kuzwa rosolu gotowac nie bede! Newer! :))
......i dlatego ja tu kuzwa rosolu gotowac nie bede! Newer! :))
Jak te jabłka już obierzesz i pokroisz,to możesz wlać trochę wody,tak mniej więcej do jednej trzeciej wysokości jabłek w garnku,cukru wsyp na początku mniej,a jak się rozpuści i trochę podgotuje,to zawsze możesz dosypać i spróbować,czy jest wystarczająco słodkie.Gotować,aż jablka zaczną się trochę rozpadać,a potem,możesz to trochę zmiksować,tak jak pisałaś wczesniej. Ja to też robiłam tak,że jabłka w garnku obsypywałam cukrem i podgrzewałam na wolnym ogniu ,aż puściły sok,gotowałam je trochę we własnym soku,a następnie,jeżeli było trzeba dolewałam wody ,albo dosładzałam.Można improwizować.
Dzięki Tina. Właśnie takie coś mam zrobić, tylko nie wiedzialam jak proporcje.
A ja tam zawsze robie "na oko" i mi wychodzi :))).
Jakby mnie kto pytał to nie potrafie proporcji dokładnie podać?
Czy ja poprosiłam gdzieś o przepis? Nie.
Jestem zła, bo mi dodatkową pracę przyniesiono i tyle. Dokładnie to też nie wiem, jak mam to zrobić, no ale na pewno nie chcę ciast, albo kaczki piec.
A Tina pisze, żeby do 1/3 wysokości owocu dolać wodę. No dobra - jakoś tam popróbuję z tą wodą - a może by tak dodać pod koniec gotowania cukru żelujacego? Czy lepiej nie i postawić na normalny?
Diula-pigwa jest twarda,wymaga dluzszego gotowania,wyparuje ci woda i ................Mimo wszystko musisz uwazac.Wiem co mowie-pisze .Zrob jak uwazasz.:):).Nie mozesz od razu dodac cukru zelujacego,mozesz na koniec.
Przyznam się,że mnie też się nie chce ze skóry obierać.A`pod skórką jest dużo pektyn,od których ładnie dzem,czy marmolada gęstnieje.
Aniu37 czuwasz?papryki faszerowane ryzem i szynka gotowaną, to teraz napisz tu ladnie:):)a moze inna kuchareczka tak ladnie napisze by smacznie bylo...:)
Proszę bardzo,czuwam,czuwam:
Kroisz 1 małą cebulkę w kostkę i to samo z gotowana szynką robisz,na olej lub na masło i ładnie podrumieniasz...
W innym garku 1 saszetka ryżu na (3 papryki),ugotować i odcaczyć z wody...Mieszamy cebulkę+szynka+ryż + 1 całe jajo doprawiamy pieprzem,solą i grubo posiekaną natką pietruszki...Myjemy paprykę,rozcinamy na długość,należy oczyścić środek papryki z ziarenek...Napełniamy farszem papryki posypujemy żółtym serem i pieczemy podlewając wodą ponad 90 min,od czasu do czasu zaglądając do piekarnika czy nie za wysoka temp pieczenia...Piekarnik na 180 st c góra-dół.
Trochę chaotycznie,ale można odczytać.
Smacznego !