To ja może doleję oliwy do ognia, tak rosołek się ma warzyć, pyrkać sobie pomalusku, lubczyk najlepiej świeżo z ogródka zerwany, a jutro robię niemiecki bigos.:))))
To ja może doleję oliwy do ognia, tak rosołek się ma warzyć, pyrkać sobie pomalusku, lubczyk najlepiej świeżo z ogródka zerwany, a jutro robię niemiecki bigos.:))))
o rany, oddycham ,no ale wkurzylam sie:):czemu Pani?gowniarz jestes?:):)ja do rosolu zawsze wegety daje, nie duzo ale ma ostrzejszy smak,i nie ublizac prosze czerwonej wegecie:):)ooo, a jeszcze natke pietruszki:):)ale sie rozmażylam,chyba sie poloze i pomarze o rosolku, no i glodna sie zrobilam!!!wszystko winna efka66, wyrzucic ja z forum, konto usunąć!!
Efka66:cebulke poprostu kladziesz na goracej plycie itez bedzie fajna do rosolku,przyrumieni sie i zapach super
na płycie ceramicznej na 1 można też podgrzewać bułeczki na śniadanie i chlebek tostowy ;D
Kacze nogi z karamelizowaną pigwą
Idealne danie na niedzielny rodzinny obiad, bardzo aromatyczna, miękka, wyrazista kaczuszka. W tej wersji podana z karmelizowaną pigwą. Pycha!
Marynata:
•4 nóżki kacze, natarte solą i pieprzem
•4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
•sok i skórka (bez albedo) z dwóch pomarańczy
•4 łyżki płynnego miodu
•kawałek (ok. 4-5 cm) startego imbiru
•2 łyżeczki oleju sezamowego
•2 łyżki oliwy
•łyżeczka cukru (ja dałam brązowy
•2 łyżki octu winnego (ja dałam borówkowy z IKEA)
Nóżki marynować przez noc, kilka razy przekręcić żeby dokładnie wchłonęły marynatę.
Pozostałe składniki:
•2 pomarańcze
•cytryna
•spory kawałek świeżego korzenia imbiru
•2 cebule
•2 łyżki miodu
•ewentualnie tymianek
Na dnie formy do pieczenia ułożyć cebule pokrojone w piórka, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz plastry sparzonych pomarańczy. Na tym ciasno ułożyć nóżki, polać marynatą wymieszaną z dodatkowym miodem, dopełnić plastrami cytryny i ewentualnie posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny (zależy od wielkości nóżek). W połowie pieczenia odlać część płynu, bo przybywa tłuszczu wytopionego z kaczki. Kilka razy w czasie pieczenia odwracać udka, żeby piekły się równomiernie. Muszą być mięciutkie.
Ania37, powiedz, czy sama gotujesz z tych przepisów, które tu podajesz?
Pigwa -kompot jest dobry ale cierpki w smaku ,polacz z jablkiem ( trzeba duzo cukru ) ale za to dzem- jest pyszny ,swego czasu b.duzo tego robilam na zime.