Kuchnia Niemiecka - przepisy

29 kwietnia 2022 13:13 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Kiedyś dostałam przepis na sznapskuchen. Mam w domu napisane pismem odręcznym przez pdp. Nie piekłam jeszcze, ale nie wiem czy to nie jest przepis a'la "Rysio snajper ", bo Pdp była już trochę dementywna...

"Rysio snajper" 
03 maja 2022 21:15 / 1 osobie podoba się ten post
opiekunkoland

"Rysio snajper" :lol2:

To jeden z bohaterów powieści pod takim też tytułem- Kurta Vonneguta , miał swoje autorskie przepisy-piekł w temperaturze 400 stopni :)
Postac negatywna, choć ksiązka napisana w nutą sarkastycznego humoru, jak w zasadzie każda od tego autora. Jest co czytac. Polecam literaturę. Jest postrzegany jako kontrowersyjny, wprawdzie nie tak jak Markiz de Sade, który również ma swoje czytelniczki  ( nie we mnie), ale nazwanie tego co pisał kontriowersyjnym to duży eufemizm , bo miał  po prostu dobrze nie po kolei :)  Tak , że z czystym sumieniem polecam, i "Rysia Snajpera" i "Śniadanie mistrzów" , "Kocią kołyskę " itp. 
Nie jest to literatura z wyprzedaży do szybkiej konsumpcji , ale mimo to warto się pokusić. 
05 maja 2022 15:08
tina 100%

To jeden z bohaterów powieści pod takim też tytułem- Kurta Vonneguta , miał swoje autorskie przepisy-piekł w temperaturze 400 stopni :)
Postac negatywna, choć ksiązka napisana w nutą sarkastycznego humoru, jak w zasadzie każda od tego autora. Jest co czytac. Polecam literaturę. Jest postrzegany jako kontrowersyjny, wprawdzie nie tak jak Markiz de Sade, który również ma swoje czytelniczki  ( nie we mnie), ale nazwanie tego co pisał kontriowersyjnym to duży eufemizm , bo miał  po prostu dobrze nie po kolei :)  Tak , że z czystym sumieniem polecam, i "Rysia Snajpera" i "Śniadanie mistrzów" , "Kocią kołyskę " itp. 
Nie jest to literatura z wyprzedaży do szybkiej konsumpcji , ale mimo to warto się pokusić. 

Ooo, dziękuję za polecenie. Przyjmuję rękawicę, bo bardzo mnie zaintrygowałaś.
04 kwietnia 2023 16:28
Znalazłem ciekawą stronkę
 
https://kochenmituns.com
30 czerwca 2023 06:42
30 czerwca 2023 12:00 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Akurat znalazłem ciekawy artykuł... 
 
https://www.zlotaproporcja.pl/2018/07/16/kuchnia-bawarska-tradycje-kulinarne-sery/

Ja uwielbiam tam na południu Semmelknoedel z dużą ilością pietruszki
Spróbuj koniecznie u rzeźnika , bo gotówce to fe
30 czerwca 2023 13:12 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Ja uwielbiam tam na południu Semmelknoedel z dużą ilością pietruszki:chaplin:
Spróbuj koniecznie u rzeźnika , bo gotówce to fe

Właśnie dziś jadłem gotowca, haha. W plastry i na patelnię.Jakoś niespecjalne dla mnie. Być może od rzeźnika jest lepsze
A jemu tradycyjnie w piątek kupiłem obiad i rzeźnika. Dziś Apfelstrudel z sosem waniliowym. Smakowało mu, jak zawsze. Tradycja, bo z żoną zawsze w piątek kupowali tutaj, u tego rzeźnika. 
30 czerwca 2023 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
Nie Leberkäse robiłeś Luke? To akurat czy od rzeźnika, czy gotowiec jest tak samo niezjadliwe.
Bawarczycy mają super tę słodką musztardę. Tę z czerwoną etykietą - odnoszac się do artykułu. Najbardziej porywający  smak z rzeczy tam zaprezentowanych . 
30 czerwca 2023 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
Tę żemłę, jak na Śląsku mówią, robilem. Pierwszy raz. Pisało, że albo patelnia, albo ugotować. Jakoś czeski knedlik lepiej mi smakuje 
30 czerwca 2023 20:23 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Tę żemłę, jak na Śląsku mówią, robilem. Pierwszy raz. Pisało, że albo patelnia, albo ugotować. Jakoś czeski knedlik lepiej mi smakuje:-) 

Robiłam czeskie knedliki, pyszne są. Dobre pieczyste do tego i niebo w gębie :) 
Nie kupuję Leberkäse , w CH też jest . 
28 września 2024 07:15 / 1 osobie podoba się ten post
Może się komuś przyda ta wiedza...
 
Kwaśne śmietany

Crème fraiche – jest to lekko kwaskowa śmietana o 35% tłuszczu. Doskonała do dipów lub do zup, bo ze względu na dużą ilość tłuszczu – nie zwarzy się . Uwaga, nie nadaje się do ubijania! Jeśli znajdziemy jakiś przepis z takową śmietaną, a rzecz jasna trudno ją dostać w sklepie to możemy zmieszać naszą śmietaną 36% z maślanką (około dwie łyżki). Pozostawić w ciepłym miejscu by zgęstniała.
 
Saure sahne – po prostu kwaśna śmietana 10% - 19%. Stosuje się ją jak nasze śmietany 12-18%.
 
Schmand – jest to także kwaśna śmietana. Zawartość tłuszczu 20%-29%. Można ją znaleźć poza lodówką w sklepie. Najczęściej stosuje się je ciast, ale także spotkałam się z przypadkiem, iż do zup. Uwaga, jest to nadal kwaśna śmietana ale jest sztywna. Najczęściej spotyka się ją w południowych Niemczech

Słodkie śmietany
 
Kaffe Sahne – po prostu śmietana do kawy. 10-14%.
 
Sahne –20%-29%. Powiem szczerze, że rzadko spotykałam się z tą śmietaną.
 
Schlag Sahne – 30%-aż do 40%. Stosuje się ją jak naszą 30% lub 36%. Jest płynna.
28 września 2024 18:12
Luke

Właśnie dziś jadłem gotowca, haha. W plastry i na patelnię.Jakoś niespecjalne dla mnie. Być może od rzeźnika jest lepsze:-)
A jemu tradycyjnie w piątek kupiłem obiad i rzeźnika. Dziś Apfelstrudel z sosem waniliowym. Smakowało mu, jak zawsze. Tradycja, bo z żoną zawsze w piątek kupowali tutaj, u tego rzeźnika. 

Jadłam w Austrii te codzienne to  były kulki dość duże . Ale w niedzielę jak do stołu zasiadało więcej domowników to ten knodel był właśnie gotowany w płótnie w postaci walka i krojony w plastry .Robię też w domu do pieczeni w ciemnym sosie .
28 września 2024 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Podrzucę parę :) Zadna ksiązka kucharska, ale stare recepty przekazywane z pokolenia na pokolenie . Ksiązkę mi podrzucila sąsiadka. Autorką książki jest Marianne Saegebrecht. Polecam, bo humor klasa :)