Krystynko , ja nie jem mięsa i ryb od dłuższego czasu wiec mogę się smiało nazwać owolaktarianistką . Na tyle już świadomą , ze unikam także produktów wegeteriańskich wysoko przetworzonych . Chyba niedokładnie przeczytałaś moje wypowiedzi .
Krystynko , ja nie jem mięsa i ryb od dłuższego czasu wiec mogę się smiało nazwać owolaktarianistką . Na tyle już świadomą , ze unikam także produktów wegeteriańskich wysoko przetworzonych . Chyba niedokładnie przeczytałaś moje wypowiedzi .
PASZTET Z PIECZAREK
40dkg pieczarek startych na tarce udusić z 2 cebulami dużymi.Dodać odciśniętą bułkę uprzednio namoczoną w szklance mleka/dzień przed najlepiej i w zimnym mleku/,dodac do tego 6 ugotowanych na twardo jajek-i to wszystko zmielic w maszynce.Do masy dodac 1 surowe całę jajo,zielenine jakąś i przyprawy.Porządnie wyrobic na gładka masę wszystko.Piec ok.40min/180stopni,w keksówcePodawac na zimno.
Przepisy ,które podałam robiłam w czasach ery wegetarianizmu syna i pochodza z mojego kajetu kuchennego,żadnych internetów:):)
PASZTET Z PIECZAREK
40dkg pieczarek startych na tarce udusić z 2 cebulami dużymi.Dodać odciśniętą bułkę uprzednio namoczoną w szklance mleka/dzień przed najlepiej i w zimnym mleku/,dodac do tego 6 ugotowanych na twardo jajek-i to wszystko zmielic w maszynce.Do masy dodac 1 surowe całę jajo,zielenine jakąś i przyprawy.Porządnie wyrobic na gładka masę wszystko.Piec ok.40min/180stopni,w keksówcePodawac na zimno.
Przepisy ,które podałam robiłam w czasach ery wegetarianizmu syna i pochodza z mojego kajetu kuchennego,żadnych internetów:):)
PASZTET Z PIECZAREK
40dkg pieczarek startych na tarce udusić z 2 cebulami dużymi.Dodać odciśniętą bułkę uprzednio namoczoną w szklance mleka/dzień przed najlepiej i w zimnym mleku/,dodac do tego 6 ugotowanych na twardo jajek-i to wszystko zmielic w maszynce.Do masy dodac 1 surowe całę jajo,zielenine jakąś i przyprawy.Porządnie wyrobic na gładka masę wszystko.Piec ok.40min/180stopni,w keksówcePodawac na zimno.
Przepisy ,które podałam robiłam w czasach ery wegetarianizmu syna i pochodza z mojego kajetu kuchennego,żadnych internetów:):)
SAŁATKA WARZYWNA Z RYŻEM
1 torebka ugotowanego ryżu
papryka czerwona i zółta/zielona nie bo jakas gorzkawa jest i psuje smak:(/można dac więcej papryki/
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli/przepłukac na sicie z tej kleistej zalewy/
puszka groszku
ogórki kiszone lub marynowane jak kto woli ,koniecznie obrane ze skórki i robno pokrojone
ze 2 pomidory ,też bez skóry
dużo zielonej pietruszki
Wszystko wymieszać,przyprawic wg upodobań.Kto lubi może dodac 1 duży zgnieciony zabek czosnku albo posiekany drobny szczypiorek.Z cebula jest nie za bardzo:(Dodać 1-2 łyżki oleju-w zalezności od ilosci w misce:)Jak sie przegryzie -gotowe.Pan F.gotuje 4 torebki ryzu ,ale wtedy to ona już nie jest warzywna tylko ryżowa:)