Renata czy jadasz w domu rosół z ziemniakami?
U mnie juz po obiedzie: ziemnaki, sałatka z cukini i kotlety pomidorowe, do tego brzoskwinia i banan z likierem. Teraz pauza.
nie ,rosol gotuje owszem ale specjalnie dla syna on moglby go jadac na sniadanie obiad i kolacje,ja i corka niestety nie przepadamy za rosolkiem,co nie oznacza ze jak musze to nie zjem;-;-;-;-
,,kotlety pomidorowe,,-pierwszy raz slysze-przybliz temat prosze;-;-;-;-;-;-;-
Pytałam bo moj teść z twoich stron i taki rosól musiał byc, a teraz my taki jadamy jak jestem w domu.
Składniki:
polędwiczki z indyka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
2 pomidory (300g)
papryka konserwowa (150g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka)
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa i łączymy z jajkiem. Z porcji wychodzi 15szt. kotlecików.
Mi jest brak słów na to co sie tutaj dzieje, wszystkiego moj mozg nie ogarnia a co dopiero przelac to na papier, takiego brudastwa jeszcze nie widzialam jak zyje. Oblesny 60 letni dziad. Ja go ganiam ale to woda na młyn, jego juz nic nie zmieni.
Pytałam bo moj teść z twoich stron i taki rosól musiał byc, a teraz my taki jadamy jak jestem w domu.
Mój Tata tak czasami je, a moja przyjaciółka, która pochodzi ze wsi pod Tarnowem, je tak chyba zawsze, a na pewno jak jest w rodzinnych stronach.
Chyba pochodzenie nie ma tu specjalnie nic do rzeczy, bo kiedyś na innym forum toczyła się dyskusja na ten temat i okazało się, że rosół z ziemniakami bardziej tradycja rodzinna niż geograficzna :).
brzmi bardzo smacznie-skorzystam z twojego przepisu-dziekuje;-;-;-;-
http://smak-zdrowia.blogspot.de/2013/01/dietetyczne-zestawy-obiadowe_22.html
Jak nie mam pomysłu na obiad to korzystam z tej stronki. Fajne przepisy i można zmieniać zestawy według swoich upodobań. Mnie smakują dania. Zobacz, może coś znajdziesz dla siebie.
rosół z ziemniakami ???
az się boje,żebym kiedyś na niego nie trafiła,bo my chyba z jednej firmy jestesmy..brrrrr...już jedną taka rodzinkę miałam. na Bayerach
Teraz to tak,bo moj teść przeflansował sie z pod Starachowic i zwyczaje przywiózł.Myślę,że to raczej geograficzna tradycja. Kto jest jeszcze z pieknej Kielecczyznyczy i jadał rosoł z ziemniakami:).