08 lutego 2017 10:18 / 6 osobom podoba się ten post
Krystynka000Witam ,proszę napisz jak to było u Ciebie przy pierwszym wyjezdzie.Znam kilka słówek tylko ,a szukam możliwości aby wyjechac i trochę zarobić.Trudno mi podjąc decyzję co do wyboru firmy.Tyle propozycji mają ,pięknie przez telefon mówią ,a ja się nie moge zdecydować ,boję sie ,że nie dam rady !
Czasami Podopieczny mieszka z rodziną i opiekunka jest potrzebna wyłącznie do pomocy w domu i przy chorym. Resztą zajmuje się rodzina. Nie jest to komfortowa sytuacja, bo płaca raczej marna i niebezpieczeństwo, że w zamian za pomoc w ogarnianiu niemieckiej rzeczywistości trzeba będzie dużo więcej pracować dla większej liczby osób. Każdy musi sam zdecydować co dla niego najlepsze. Może lepiej pojechać i zobaczyć? Są fajne książki w poręcznym formacie "Pomoc medyczna w Niemzech" i "Pomoc domowa w Niemczech" , "Niemiecki niezbędnik językowy dla opiekunów osób starszych". Fajne są lekcje na stronie Aterimy, ale do tych lekcji trzeba już odrobinę umieć. Wiele firm oferuje kursy po których zapewnia (tak przynajmniej jest napisane) wyjazd do pracy. Wiąże się to jednak z podpisaniem niezbyt korzystnej umowy na czas określony. Nie wiem dokładnie, ta wiedza to tylko z internetu, ale w życiu nie ma nic za darmo. Trzeba chwycić byka za rogi i spróbować, ja też się bałam, a jeżdżę już czwarty rok i nie żałuję.