Czy jest tu opiekunka, która pojechała bez znaj. języka?

09 sierpnia 2015 20:17 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj poszłam na cmentarz ze zniczem i wiadomo jak w takim miejscu, przeszłam sie troche czytajać tablice nagrobne .Spotkalam znajoma,ktora jest opiekunka pewnie juz około 20 lat.Pracowała na długich wyjazdach, ale we Włoszech.Ku mojemu zaskoczeniu powiedziala mi,że właśnie wróciła z DE pracowała 3 m-ce ciurkiem za 1200€ mcznie bez znajomości języka.Teraz juz zna parę pojedynczych słów ......ale słabo,bardzo słabo.Wraca znów do roboty za dwa m-ce.Opiekowała sie starszą panią chorą na alzheimera.Jest bardzo zadowolona zarabia więcej niż w Italii i to sporo,ma zwrot kosztów podrózy czego tam nie praktykują( we Włoszech) a dla ścisłości pracowała w Niederkassel.A więc mozna jechać bez języka* jest to druga osoba w przeciągu tygodnia,ktorą spotkałam (jedna pani wracała ze mną do domu, pracuje też bez znajomości języka).Sama też pojechałam z paroma słowami, ale dałam radę tak. jak dają sobie te dwie panie z ktorymi rozmawialam
09 sierpnia 2015 20:21 / 1 osobie podoba się ten post
Jak widac jest to mozliwe. Moj kuzyn jest kierowca TIR-a jezdzi po calym swiecie i tez nie zna zadnych jezykow obcych.
09 sierpnia 2015 20:49 / 6 osobom podoba się ten post
Ja będę następną opiekunką, która wyjedzie z zerową (dosłownie nie znam więcej jak 5 słów po niemiecku) znajomością języka
09 sierpnia 2015 22:22 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Ja będę następną opiekunką, która wyjedzie z zerową (dosłownie nie znam więcej jak 5 słów po niemiecku) znajomością języka

darekr, ja wyjechalam bez znajomosci niemieckiego , z niepewna praca.... postawilam na jedno i jak do dzis- wygralam. Trzeba walczyc o to co sie da. Spokuój i naiwne myslenie, ze bedzie dobrze, zabija nas
09 sierpnia 2015 23:12 / 1 osobie podoba się ten post
Mazury

Jak widac jest to mozliwe. Moj kuzyn jest kierowca TIR-a jezdzi po calym swiecie i tez nie zna zadnych jezykow obcych.

Mnie osłabia ,że kierowcy busów jeżdżących do D nie znają niemieckiego...Raz było przez to kłopoty na granicy ,ale pasażerowie pomogli:)
10 sierpnia 2015 09:25 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Ja tez przyjechalam praktycznie bez znajomosci jezyka w marcu,teraz jakos sobie radze. Jak juz bardzo nie rozumiem co do mnie mowia,to daje corce PDP tablet i mowie napisz po niemiecku-wtedy sobie tlumacze(mam zainstalowany tlumacz j.niem.).No ale ja trafilam do bardzo fajnej rodzinki :) Dzieki temu szybciej zapamietuje nowe slowa.
10 sierpnia 2015 09:38 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Bedziesz opiekunem,a nie opiekunka  wiec witam w naszych szeregach miejszosciowych 
Jak sam piszesz " bede" wiec masz jeszcze czas to sie jezyka ucz.Jest tyle roznych kursów w sieci i w sklepach.Male MP3 tez nie bedzie ci przeszkadzalo w codziennych czynnosciach,a da ci szanse osłuchania sie z jezykiem
Powodzenia zycze
10 sierpnia 2015 22:41
ORIM

Bedziesz opiekunem,a nie opiekunka :-) wiec witam w naszych szeregach miejszosciowych :-)
Jak sam piszesz " bede" wiec masz jeszcze czas to sie jezyka ucz.Jest tyle roznych kursów w sieci i w sklepach.Male MP3 tez nie bedzie ci przeszkadzalo w codziennych czynnosciach,a da ci szanse osłuchania sie z jezykiem
Powodzenia zycze

Oj tak, mam jeszcze bardzo wiele czasu.
Moja zrobi napewno wszystko, żebym jeszcze przynajmnie przez dwa - trzy lata nie wyjechał.
Jeśli Ona jest tam - to ja muszę być tu.
10 sierpnia 2015 22:43 / 5 osobom podoba się ten post
darekr

Oj tak, mam jeszcze bardzo wiele czasu.
Moja zrobi napewno wszystko, żebym jeszcze przynajmnie przez dwa - trzy lata nie wyjechał.
Jeśli Ona jest tam - to ja muszę być tu.

a to szkoda, bo ja wlasnie szukam zmiennika.Zarabial bys wiecej niz ona
10 sierpnia 2015 22:47
ORIM

a to szkoda, bo ja wlasnie szukam zmiennika.Zarabial bys wiecej niz ona:-)

To może Ją przekonam, żeby to Ona jednak została w Pl a nie ja :)
To chyba będzie trudne :)
10 sierpnia 2015 22:48 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

To może Ją przekonam, żeby to Ona jednak została w Pl a nie ja :)
To chyba będzie trudne :)

masz czas do 14.09 br na przekonywania i niemiecki
Pisze serio
10 sierpnia 2015 23:15
Tu to może i jest jakaś, ale i tak się nie przyzna.
Bo tu same najlepsze są wyłącznie.
10 sierpnia 2015 23:26 / 1 osobie podoba się ten post
A ja to co, od macochy ?
10 sierpnia 2015 23:30 / 2 osobom podoba się ten post
Wszyscy tu nasi są.Bez wyjatków. Sami Polacy.
11 sierpnia 2015 12:20 / 4 osobom podoba się ten post
darekr

Darekr, serio jedziesz do opieki?????
Zapotrzebowanie na panów zaczyna być spore, juz teraz chyba nie ma problemu ze znalezieniem dla nich pracy, widać to choćby po ogłoszeniach.
No i panowie sa inaczej traktowani, lepiej i z wiekszym szacunkiem przez Niemców. Jakoś tak Niemiaszkom nie śpieszy się do wrzasków, poganiania i tłamszenia męzczyzn opiekunów. Może boją sie,że dostaną w zęby od faceta, jak będą przeginać :))))