a tam nie dla ciebie ha ha Tak wybieraj aby ci pasowal a pozniej bedziesz sztele z tydzien przekazywala ha ha
a tam nie dla ciebie ha ha Tak wybieraj aby ci pasowal a pozniej bedziesz sztele z tydzien przekazywala ha ha
Ja w Polsce na nic innego nie przechodzę tzn żadne 1/4 etatu, jest normalna umowao pracę, ale tylko na czas wyjazdu, przy czym można pracować tylko 6 m-cy w roku. Jak się chce być cały czas ubezpieczonym, to trzeba się w tych wolnych m-cach zarejestrować w BP albo jak ktoś ma możliwość w KRUS
To jakaś bzdura Emilio - każdą umowę można wypowiedzieć.
Cytat:
Wypowiedzenie umowy na czas określony
Umowa o pracę wygasa z upływem terminu, na jaki została zawarta, co oznacza, że nie może być rozwiązana za wypowiedzeniem. Od tej zasady istnieje jednak wyjątek, art. 33 kp stanowi, iż przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem - tzw. klauzula o wypowiedzeniu.
Wybacz:)
Masz rację - doczytałam i w KP i w artykułach w necie, że tak właśnie jest. Umowy zawartej na czas określony, krótszy niż 6 miesięcy, nie można wypowiedzieć. Chyba, że za porozumieniem stron.
Całe szczęście mam umowę na czas próbny, którą mogę wypowiedzieć:)
Ale ktoś tutaj pisał, że zawiera umowę o pracę na każdy wyjazd osobno (chyba Kropka) i wtedy takiej umowy nie można wypowiedzieć. Trochę kicha, bo co jeżeli miejsce nas przerośnie?
Wybacz:)
Masz rację - doczytałam i w KP i w artykułach w necie, że tak właśnie jest. Umowy zawartej na czas określony, krótszy niż 6 miesięcy, nie można wypowiedzieć. Chyba, że za porozumieniem stron.
Całe szczęście mam umowę na czas próbny, którą mogę wypowiedzieć:)
Ale ktoś tutaj pisał, że zawiera umowę o pracę na każdy wyjazd osobno (chyba Kropka) i wtedy takiej umowy nie można wypowiedzieć. Trochę kicha, bo co jeżeli miejsce nas przerośnie?
Czyli to nie jest normalna umowa o prace.Masz tak jak wiekszosc z nas na umowe o prace czy umowe zlecenie.Zarejestrowac sie w RUP na czas pobytu w Polsce niestety nie mozesz, bo masz umowe o prace.Chyba ze firma rozwiazuje umowe z toba na ten czas.KRUS moze byc jednak prosciej isc na chorobowe na ten czas
Nie ma takie umowy ,której nie można wpowiedziec i nie ma tez takiej ,po wypowiedzeniu czy zakończeniu której nie można by sie było zarejestrować w PUP.