Mindestlohn - płaca minimalna

15 września 2014 10:33
kasia63

My przeciez wszyscy to wszystko wiemy....a na pytanie i tak mi nie odpowiedziałaś:)

Nieraz ,nie dwa temat walkowaliśmy i mimo,że niby jestesmy dużą grupa zawodową,w świetle prawa nas jakby nie ma....stąd bierze się wykorzystywanie przez firmy a zrzeszyć sie w związek zawodowy czy inną formację nie bardzo mamy szansę.

Ale coś mi się obiło o uszy że trwają prace nad ustawą że pracujący na umowach śmieciowych bedą mogli zakładać związki:   http://www.polskieradio.pl/42/275/Artykul/1224248,Zwiazki-zawodowe-takze-dla-zatrudnionych-na-umowach-smieciowych
15 września 2014 10:41
MeryKy

Ale coś mi się obiło o uszy że trwają prace nad ustawą że pracujący na umowach śmieciowych bedą mogli zakładać związki:   http://www.polskieradio.pl/42/275/Artykul/1224248,Zwiazki-zawodowe-takze-dla-zatrudnionych-na-umowach-smieciowych

Mogą,o ile sa zatrudnieni w zakładzie pracy-tak było do tej pory,a co dalej ??Nie wie nikt....
15 września 2014 11:31 / 1 osobie podoba się ten post
Pracownice pracujące w kilku zakładach pracy także na umowach śmieciowych mogą założyć związek zawodowy w ramach np. Inicjatywy Pracowniczej, tak jak to się dzieje ostatnio w Poznaniu po protestach sprzątaczek:  http://forum.ozzip.pl/teksty/informacje/wielkopolskie/item/1801-sprzatnac-wyzysk-kolejne-spotkanie

W trakcie moich rozmów (z pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, biura projektu "Faire Mobilitaet") wielokrotnie padało stwierdzenie, że problemem jest też to, że opiekunki nie są właściwie przez nikogo reprezentowane (w odróżnieniu od agencji posiadajacych własne organizacje, stowarzyszenia i prawników, oczywiście).
15 września 2014 11:50 / 1 osobie podoba się ten post
O stawce minimalnej właśnie z perpektywy organizacji reprezentującej agencje opieki:  

"Przedsiębiorcom trudności nastręcza nie tylko wysokość stawki minimalnej, ale również formalne kwestie związane z jej wprowadzeniem. Stawka została określona godzinowo, a nie – jak to jest np. w Polsce – w wymiarze wynagrodzenia miesięcznego. Takie uregulowanie jest szczególnie problematyczne w branży opiekuńczej, ponieważ opiekunka przebywa w domu podopiecznego 24 godziny na dobę. Czy cały ten czas powinien być traktowany jako czas pracy za który należy się wynagrodzenie?"  

http://sao.org.pl/news/165/placa-minimalna-w-niemczech---czy-dotyczy-polskich-firm.html

15 września 2014 14:19 / 2 osobom podoba się ten post
fiber39

przede wszystkim po co ten sarkazm , a wracając do tematu , to trzeba sobie uzmysłowić , że praca opiekunki jest bardzo ciężka -- a zarabiają pośrednicy , a nie osoby wykonujące faktycznie tą pracę i zanim to nie ulegnie zmianie , to nic nie pomoże ! a odpowiadając na pytanie Aniak - mam podwójne obywatelstwo , stały meldunek i pracuję na umowę o pracę jak każdy , tu się rozliczm , tu mieszkam i pracuję

Możesz odpowiedzieć na pytanie Kasi na jakich zasadach pracujesz? I ile masz na godzinę?
Też jestem ciekawa, a co ;)!
15 września 2014 14:21
salazar

Możesz odpowiedzieć na pytanie Kasi na jakich zasadach pracujesz? I ile masz na godzinę?

Mnie tylko zasady interesują ,o pensję nie pytam nikogo:)Zasady ,owszem wiele z nas jest ciekawych.
15 września 2014 16:42
thira

Witam wszystkie opiekunki mam pytanie jak oblicza się dniówkę gdy m-c ma 31 dni? mnie wynagrodzenie podzielono przez 31 dni, co daje w sumie dużo mniejsze wynagrodzenie niż w umowie! chyba coś jest nie tak. Pozdrawiam serdecznie

Wystawiam rachunki rodzinie i jak jestem np 20 to tak wlasnie robie ,kwota dzielona  na 31 razy 20 dni,robie tak gdyz na umowie mam miesieczna kwote ,bylo by inaczej gdybym miala dniowke.Pozdrawiam.
15 września 2014 17:43
kasia63

Mnie tylko zasady interesują ,o pensję nie pytam nikogo:)Zasady ,owszem wiele z nas jest ciekawych.

Kasiu, ja też nie pytam o pensję, bo ta zależy od wielu czynników. Pytam o stawkę za godzinę lub, jeśli jest to zbyt natarczywe pytanie, o widełki płacowe w których Fieber się mieści :).
O zasady oczywiście też, bo można wynająć mieszkanie, znaleźć pracę i pchać opiekuńczy wózek do przodu również w De.. Dlatego takie informacje uzyskane z pierwszej ręki od życzliwej koleżanki są dla nas wszystkich na wagę złota. Czyż nie :)?
15 września 2014 17:54
salazar

Kasiu, ja też nie pytam o pensję, bo ta zależy od wielu czynników. Pytam o stawkę za godzinę lub, jeśli jest to zbyt natarczywe pytanie, o widełki płacowe w których Fieber się mieści :).
O zasady oczywiście też, bo można wynająć mieszkanie, znaleźć pracę i pchać opiekuńczy wózek do przodu również w De.. Dlatego takie informacje uzyskane z pierwszej ręki od życzliwej koleżanki są dla nas wszystkich na wagę złota. Czyż nie :)?

Jasne ,że tak tylko jakoś odpowiedzi Fiber do tej pory były dośc ogólnikowe-konkretów żadnych:(
15 września 2014 19:37
salazar

a to , że wysokość moich zarobków jest moją prywatną sprawą i bardzo nietektowne jest zadawać nawet takie pytanie bo osobom postronnym nic do tego , a ciekawość to pierwszy stopień do piekła ! to jest forum internetowe , które powstało chyba nie w celu porównywania dochodów ??? kończę z mojej strony ten temat , bo powiedziałam tylko o pracy na innych zasadach tzn. zatrudnienia obywateli niemieckich , a pytanie o zarobki było przesadne ! pozdrawiam teraz zaczynam tylko pisać w wątku dowcipy i co na obiad
15 września 2014 20:18 / 2 osobom podoba się ten post
fiber39

a to , że wysokość moich zarobków jest moją prywatną sprawą i bardzo nietektowne jest zadawać nawet takie pytanie bo osobom postronnym nic do tego , a ciekawość to pierwszy stopień do piekła ! to jest forum internetowe , które powstało chyba nie w celu porównywania dochodów ??? kończę z mojej strony ten temat , bo powiedziałam tylko o pracy na innych zasadach tzn. zatrudnienia obywateli niemieckich , a pytanie o zarobki było przesadne ! pozdrawiam teraz zaczynam tylko pisać w wątku dowcipy i co na obiad

Ja Cię nie pytałam o zarobki,tylko o to na jakich zasadach Ty pracujesz-ale widze ,ze to tez drażliwy temat i przykro mi to pisac,utwierdził mnie powyższy post w moich wczorajszych odczuciach.Szkoda ,że jestes taka obrażalska i nie chcesz nam wyjaśnić kwestii waznych dla wielu opiekunek.Nie odpowiedziałaś właściwie na żadne z moich pytań-i tego sie tez spodziewałam.....Trudno,nie Ty jedna pracujesz z podwójnym obywatelstwem,ktoś inny nam to wyjaśni bez podkreślania ,że jest obywatelem niemieckim...Pozdrawiam,zycząc miłego wieczoru.
15 września 2014 20:44
Chyba wiekszosc z nas
15 września 2014 20:48 / 1 osobie podoba się ten post
Tak, mam
15 września 2014 21:06 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Ja Cię nie pytałam o zarobki,tylko o to na jakich zasadach Ty pracujesz-ale widze ,ze to tez drażliwy temat i przykro mi to pisac,utwierdził mnie powyższy post w moich wczorajszych odczuciach.Szkoda ,że jestes taka obrażalska i nie chcesz nam wyjaśnić kwestii waznych dla wielu opiekunek.Nie odpowiedziałaś właściwie na żadne z moich pytań-i tego sie tez spodziewałam.....Trudno,nie Ty jedna pracujesz z podwójnym obywatelstwem,ktoś inny nam to wyjaśni bez podkreślania ,że jest obywatelem niemieckim...Pozdrawiam,zycząc miłego wieczoru.

Kasiu , może ja mogę udzielić ci odpowiedzi na twoje pytania , bo pracujemy ze zmienniczką  na umowie o pracę z niemieckim pracodawcą czyli zatrudnione jesteśmy przez męża naszej PDP . Zadaj pytania to konkretnie ci odpowiem .
15 września 2014 21:13
Aniak

Kasiu , może ja mogę udzielić ci odpowiedzi na twoje pytania , bo pracujemy ze zmienniczką  na umowie o pracę z niemieckim pracodawcą czyli zatrudnione jesteśmy przez męża naszej PDP . Zadaj pytania to konkretnie ci odpowiem .

Jak Ci się chce to cofnij się do strony 5-14.wrzesnia ,godz.20.57- czy Wy z kolezanką na tych ustalonych swiezo zasadach pracujecie,czy to Was dotyczy,czy któras z Was tez ma podwójne obywatelstwo i czy my,opiekunki,zatrudniane przez polskie firmy,w większosci na umowach-zleceniach lub pracujace na własnej działalności polskiej albo na gewerbie- czy nas tez te ustalenia Twoim zdaniem będa dotyczyły?