nie nie mało --- ale zatrudnienia w DE - na niemieckich warunkach
nie nie mało --- ale zatrudnienia w DE - na niemieckich warunkach
jak juz wiecie wszyscy na forum --- od dawna pisałam , że jestem zatrudniona w Niemczech na umowę o pracę --- ale tak małej stawki o którą walczą jeszcze nigdy nie miałam ! z poważaniem
jak juz wiecie wszyscy na forum --- od dawna pisałam , że jestem zatrudniona w Niemczech na umowę o pracę --- ale tak małej stawki o którą walczą jeszcze nigdy nie miałam ! z poważaniem
przede wszystkim po co ten sarkazm , a wracając do tematu , to trzeba sobie uzmysłowić , że praca opiekunki jest bardzo ciężka -- a zarabiają pośrednicy , a nie osoby wykonujące faktycznie tą pracę i zanim to nie ulegnie zmianie , to nic nie pomoże ! a odpowiadając na pytanie Aniak - mam podwójne obywatelstwo , stały meldunek i pracuję na umowę o pracę jak każdy , tu się rozliczm , tu mieszkam i pracuję
przede wszystkim po co ten sarkazm , a wracając do tematu , to trzeba sobie uzmysłowić , że praca opiekunki jest bardzo ciężka -- a zarabiają pośrednicy , a nie osoby wykonujące faktycznie tą pracę i zanim to nie ulegnie zmianie , to nic nie pomoże ! a odpowiadając na pytanie Aniak - mam podwójne obywatelstwo , stały meldunek i pracuję na umowę o pracę jak każdy , tu się rozliczm , tu mieszkam i pracuję
I pracujesz jako opiekunka tak jak większośc z nas,mieszkasz w domu PDP ,jestes z nim 24/24 czy tylko 8godz.i wracasz do swojego domu?-bo to róznica...a ja ,przepraszam czytając Twój post "Was nie dotyczy..." odniosłam niemiłe wrażenie ,że i nie masz odczucia bycia jedną z nas i jednoczesnie czujesz sie jakby lepsza.Jesli się myle to sorki ,ale ja go dokładnie tak odebrałam.......
gdybym nie czuła się jedną z was nie byłoby mnie na tym forum i wcale nie czuję się lepsz - ciągniemy ten sam wózek , tylko szkoda , że na innych zasadach -- bo zatrudnienie w Polsce powoduje , że zamiast zarabiać opiekunka --- zarabiają agencje i pośrednicy -- oni spijają śmietankę , a opiekunki tylko mleko ( odtłuszczone )
Dzięki, Ja nie mam podwójnego obywatelstwa i się trochę wykłócałam z moim pracodawca o tą rejestrację w ZAV - wyczytałam , że musi być . Będę szukać dalej odpowiedzi . Wolałabym , później nie mieć jakis kłopotów .
Aniu, kiedyś mocno interesowałam się tym tematem, nawet ZAV dzwoniło do mnie z ofertami (któraś z rodzin podała moje namiary).
Teraz juz niestety mniej, bo po prostu nie ma chętnych Niemców na tę formą zatrudnienia ....jesli to na MiniJob.
Na 90% moge Ci napisać, ze od 1.05.2011 nie ma obowiązku rejestracji w ZAV polskich opiekunek zatrudnionych bezpośrednio u rodzin niemieckich - tutaj ZAV może wykonywać tylko dobrowolne i bezpłatne pośrednictwo (poprzez Eures) w wyszukaniu odpowiedniej kandydatki. Kiedyś to wyraźnie było napisane na ich stronach, teraz nieco pozmieniali na "ogólniki" .
Może te linki Ci pomogą:
http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mdk1/~edisp/l6019022dstbai377603.pdf
(gł.str. 8 ze znaczkiem Eures)
http://www.t-online.de/ratgeber/familie/senioren/id_49222426/haushaltshilfe-aus-osteuropa-was-sie-beachten-sollten.html
Tutaj z kolei piszą, ze pracodawca powinien siebie zameldować w ZAV (a nie opiekunkę) i uzystać Betriebsnummer ...najlepiej jednak zadzwonić pod wskazany numer infolinii.
"Als Arbeitgeber brauchen Sie schließlich eine Betriebsnummer, die Sie von der Bundesagentur für Arbeit erhalten. Am besten informieren Sie sich bei der "Arbeitgeber-Service-Hotline" der Agentur unter 01801 - 664466"