Mindestlohn - płaca minimalna

20 stycznia 2015 07:02 / 3 osobom podoba się ten post
Ja pracuje 7-godzin. Mam 1400- euro na czysto.[do ręki] za miesiac pracy/
Tak tu było zawsze i jest, Jest tu stała opiekunka po mimo, podopiecznej, że ma swoje zagrania,
bywa nerwowa bardzo czesto.itp . Po mimo super kasy, nie było by mnie tutaj, gdybym cała prawde
wczesniej wiedziała. Za Grudzien i styczen, mam na czysto w złotówkach 12.500. bo jeszcze za Swieta dodatek
Nie chce sie chwalic. Ale bardzo sie ciesze,dałam rade a uważam, że nie powinno tak byc, że A, jakoś dam rade
Nigdy tak nie miałam, żebym musiała gonic za podopieczna, bo ucieka itp cyrki wyprawia,,,
Nie wiem, czy tu wróce?,,,,po mimo,,
20 stycznia 2015 09:02 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Ja pracuje 7-godzin. Mam 1400- euro na czysto.[do ręki] za miesiac pracy/
Tak tu było zawsze i jest, Jest tu stała opiekunka po mimo, podopiecznej, że ma swoje zagrania,
bywa nerwowa bardzo czesto.itp . Po mimo super kasy, nie było by mnie tutaj, gdybym cała prawde
wczesniej wiedziała. Za Grudzien i styczen, mam na czysto w złotówkach 12.500. bo jeszcze za Swieta dodatek
Nie chce sie chwalic. Ale bardzo sie ciesze,dałam rade a uważam, że nie powinno tak byc, że A, jakoś dam rade
Nigdy tak nie miałam, żebym musiała gonic za podopieczna, bo ucieka itp cyrki wyprawia,,,
Nie wiem, czy tu wróce?,,,,po mimo,,

Ale jak to w praktyce wygląda?Przepracujesz te 7 godzin dziennie i co?Idziesz sobie,nic Cie nie interesuje?Czy musisz byc w domu i w zasięgu/poza przerwą/,bo jesli tak to nie pracujesz 7 godzin tylko więcej-dyspozycyjnośc i tzw.czuwanie to przeciez tez praca bo nie możesz w tym czasie robić tego na co masz ochote czy wyjśc z domu.I co z sobota i niedzielą.Piszesz ,ze zawsze tam tak było -czyli zawsze nadgodziny płacono?Bo bez wekendu to jest 35 g/tyg a z wekendem już 49.Chciaalbym orientacyjnie zrozumieć jak to dziaął i czy w umowie tez masz taki zapis -7 godzin i co z resztą?
20 stycznia 2015 09:54 / 4 osobom podoba się ten post
a ja Wam powiem co wczoraj kolezanka mi opowiadala jak Ja zalatwila koordynatorka z rodziną.Kumpela kilka dni temu przyjechala jako pierwsza opiekunka do nowego miejsca,w trakcie rozmowy pyta rodzine czy moga poruszyc sprawe 40godz bo tak ma w umowie,zanim córka PDP zdązyla cokolwiek powiedziec pani koordynator odpowiedziala, że owszem może pracować 40godz tyg wiec np w poniedzialek jesli chce pracowac tylko 5godz np to po 5 godz ma opuścic dom i wrócić we wtorek na kolejne 5godz.
Jest jakas firma która jakos odnosi sie do tych 40godz?bo moja nie,no kolezanki firma tym bardziej,wyglada na to, że My sobie cos tam spekulujemy ale My to sobie możemy.......
20 stycznia 2015 10:06 / 6 osobom podoba się ten post
A zeby bylo śmieszniej to u mnie wygląda to tak-prace zaczynam o 6.45 a koncze o 20stej, w tym mam tylko i wylącznie 2godz wolnego, cala reszta jest obok dziadka tak jak teraz, dziadek siedzi metr ode mnie na wózku, cos tam sobie do mnie mowi ,ja mu odpowiadam jak zrozumie, a najczęsciej nie rozumiem bo mówi dialektem, więc on o chlebie ja o niebie, każdą noc wstaje dwa razy i go prostuje w lozku bo potrafi w poprzek leżec w pozycji .........jak sie zmoczy musze Go przebrać, ja oczywiście zapytalam firme jak wygląda sprawa 40godz w tym momencie, odpowiedz byla oczywista......e tam, szkoda słów czyli pracujemy dalej jak przedtem a ten zapisek godzinny w umowach potraktujmy jako żart i latwiej będzie sie żylo Nam wszystkim
20 stycznia 2015 10:19
A jak to wygląda w firmie Avo..a? Nie wiem czy tu mozna podawać nazwy firm, bo załozyłam konto specjalnie żeby uzyskac jakies informacje. CZy ktoś dostał nową umowę w związku z podniesieniem tych stawek godzinowych. Ja jestem na starej umowie która obowiązuje mnie niby jeszcze do 2016 roku i z firmy nikt słowem nie wspomniał o nowej umowie. Tylko moja zmienniczka mi o tym wspomniała że jest takie zamieszanie w innych firmach no i pan koordynator niemiecki mi napomknął o tym gdy mnie wiózł do podopiecznej do pracy. Czyli w firmie coś się działo i ja jestem w tym jakby z boku- to widać mnie nie dotyczy.
20 stycznia 2015 10:20 / 2 osobom podoba się ten post
prima_wera

A zeby bylo śmieszniej to u mnie wygląda to tak-prace zaczynam o 6.45 a koncze o 20stej, w tym mam tylko i wylącznie 2godz wolnego, cala reszta jest obok dziadka tak jak teraz, dziadek siedzi metr ode mnie na wózku, cos tam sobie do mnie mowi ,ja mu odpowiadam jak zrozumie, a najczęsciej nie rozumiem bo mówi dialektem, więc on o chlebie ja o niebie, każdą noc wstaje dwa razy i go prostuje w lozku bo potrafi w poprzek leżec w pozycji .........jak sie zmoczy musze Go przebrać, ja oczywiście zapytalam firme jak wygląda sprawa 40godz w tym momencie, odpowiedz byla oczywista......e tam, szkoda słów czyli pracujemy dalej jak przedtem a ten zapisek godzinny w umowach potraktujmy jako żart i latwiej będzie sie żylo Nam wszystkim

a może trzeba by co tydzień , mailem za potwierdzeniem przeczytania , raportować do firmy swój tydzień pracy , dokładnie z rozpiską godzin i czynności i zawsze dodawać komentarz , że stan pacjenta jest taki , że nie mozna go zostawić samemu sobie bo np nawet jak siedzi na wózku musisz go nadzorować ? Ja bym pisała , w formie raportów i niech się firma martwi co z tym zrobić . Jak ci się firma nie spodoba i np się z nią rozstaniesz  , to zawsze masz bardzo dobrą podkładkę aby żadać wypłaty nadgodzin . Rozmowa telefoniczna i raportowanie przez telefon to żaden dowód dla sądu a mail juz tak . Poza tym czego się bać ? , że firma bedzie ryzykować i klientowi podniesie zapłate ? jak podniesie to klienta straci a jak od ciebie będa takie raporty - firma powinna mieć stracha . Nawet jak jesteś na umowie zleceniu majac takie dowody w postaci raportów , mozna uznac , że jestes nie na umowie zleceniu tylko na umowie o pracę . Dlaczego ? dlatego , ze ze względu na stan podopiecznego nie jest mozliwe wykonywanie zakresu zlecenia w sposób i w czasie który ty ustalasz . Zlecenie na pewno przyjmie status umowy o pracę .
20 stycznia 2015 10:30
http://www.biztok.pl/biznes/kierowcy-nie-dostana-niemieckiej-placy-minimalnej-rzad-juz-sie-tym-zajal_a19868

Wprawdzie mówią tu głównie o kierowcach ,ale także o pracownikach,którzy do D wyjeżdżają słuzbowo i być może na to powołają się agencje nie stosując się do wymogów ustawy.....
20 stycznia 2015 10:51
kasia63

Ale jak to w praktyce wygląda?Przepracujesz te 7 godzin dziennie i co?Idziesz sobie,nic Cie nie interesuje?Czy musisz byc w domu i w zasięgu/poza przerwą/,bo jesli tak to nie pracujesz 7 godzin tylko więcej-dyspozycyjnośc i tzw.czuwanie to przeciez tez praca bo nie możesz w tym czasie robić tego na co masz ochote czy wyjśc z domu.I co z sobota i niedzielą.Piszesz ,ze zawsze tam tak było -czyli zawsze nadgodziny płacono?Bo bez wekendu to jest 35 g/tyg a z wekendem już 49.Chciaalbym orientacyjnie zrozumieć jak to dziaął i czy w umowie tez masz taki zapis -7 godzin i co z resztą?

Kasiu pracuje od 8mej do 17.30 w tym czasie mam 3 godz wolnego Nie mam czuwania nic mnie nie obchodzi po 17.30 lub 18stej. Podopieczna  samodzielna Zdrowa tylko z glowa troche...na miesiac mam dodatkowo 330 lub 380 euro Na miesiac tak w umowiemam
Ile godzin pracy Ale itak nikt na to nie patrzy bo jest jeszcz
Niemiecka druga firma ktora pilnuje
Wszystkiego.kasiu udalo mi sie po prostu
Nie wiem czy jak pojade do innej rodziny
Czy tez tak bedzie.
20 stycznia 2015 11:05
Ona_Lisa

Kasiu pracuje od 8mej do 17.30 w tym czasie mam 3 godz wolnego Nie mam czuwania nic mnie nie obchodzi po 17.30 lub 18stej. Podopieczna  samodzielna Zdrowa tylko z glowa troche...na miesiac mam dodatkowo 330 lub 380 euro Na miesiac tak w umowiemam
Ile godzin pracy Ale itak nikt na to nie patrzy bo jest jeszcz
Niemiecka druga firma ktora pilnuje
Wszystkiego.kasiu udalo mi sie po prostu
Nie wiem czy jak pojade do innej rodziny
Czy tez tak bedzie.

A kto płaci i na jakiej podstawie-piszesz te nadgodziny?I co jesli zaszłaby potrzeba zejśc do PDP po 18ej-też nadgodziny?Możesz po 18ej wyjsc z domu np. i wrócic na 8 rano?Sorki,że tak wypytuje, ale to wsród firm ewenement jak narazie:)Jak się mają te płatne nadgodziny do Twojego zamieszkania i wyżywienia w domu podopiecznej?Masz to wszystko zawarte w umowie/zlecenie czy inna forma/?
20 stycznia 2015 11:11 / 1 osobie podoba się ten post
Po 18stej moge isc na balety. A gdybym musiala pracowac
Zapisala bym ile godzin 1.2.lub 3godziny na godzine jest
Pewna stawka mtora sumuje na koniec miesiaca i rodzina
Mi wyplaca ten wykaz jest na stole nie mogla bym nic pocyganic na przyklad
Kasia zle mi sie pisze telefon i obiad gotuje
20 stycznia 2015 11:29
prima_wera

a ja Wam powiem co wczoraj kolezanka mi opowiadala jak Ja zalatwila koordynatorka z rodziną.Kumpela kilka dni temu przyjechala jako pierwsza opiekunka do nowego miejsca,w trakcie rozmowy pyta rodzine czy moga poruszyc sprawe 40godz bo tak ma w umowie,zanim córka PDP zdązyla cokolwiek powiedziec pani koordynator odpowiedziala, że owszem może pracować 40godz tyg wiec np w poniedzialek jesli chce pracowac tylko 5godz np to po 5 godz ma opuścic dom i wrócić we wtorek na kolejne 5godz.
Jest jakas firma która jakos odnosi sie do tych 40godz?bo moja nie,no kolezanki firma tym bardziej,wyglada na to, że My sobie cos tam spekulujemy ale My to sobie możemy.......

W umowie ma zagwarantowane zakwaterowanie, ale sama też bym była zaskoczona i nie wiem co bym odpowiedziała.
20 stycznia 2015 11:32
Gosiap

Nie zgadzaj się na mniej - rozmawiaj i negocjuj z firmą!!!! , warto rozmawiać.

Firma nie pozbywa się tak szybko opiekunki, jeśli z tą firmą jeździsz już długo to gadaj z nimi.

Rozmawialam, negocjowalam i ponoc nie maja dla mnie na chwile obecna nic innego. A Umowa bedzie teraz inna i skladki od sredniej krajowej.... Mysle, ze co rodzinie Niemieckiej podwyzszyli to mi zabrali :(
20 stycznia 2015 11:49 / 2 osobom podoba się ten post
jowita.

Rozmawialam, negocjowalam i ponoc nie maja dla mnie na chwile obecna nic innego. A Umowa bedzie teraz inna i skladki od sredniej krajowej.... Mysle, ze co rodzinie Niemieckiej podwyzszyli to mi zabrali :(

Zawsze można firmę zmienić!Zamiast dodac to jeszcze obcinaja !Do kitu z taka firmą!!!!
20 stycznia 2015 12:15 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Zawsze można firmę zmienić!Zamiast dodac to jeszcze obcinaja !Do kitu z taka firmą!!!!

Masz racje Kasia, firme mozna zmienic! ale....pojade jeszcze na ten kontrakt i juz w trakcie bede sie rozgladala co inne firmy mi zaproponuja.
A tak zmieniajac temat to bardzo sie ciesze, za jest ten portal opiekunek-to kopalnia wiedzy i tematy na biezaco poruszane. Superrr!
20 stycznia 2015 14:03
Witam wlasnie dostalam nowa umowe z firmy. Nie wiem czy w ogole moge o tym pisac ale co tam

Mam dwie umowy zlecenie

1) Umowa zlecenie o wykonywanie uslug rekrutacyjnych na okres 2 lat. Opiewa na bardza mala kwote. Mniej wiecej kwota jaka place gdy ide na zakupy do biedronki:)
2) Umowa zlecenie o wykonywanie uslug pomocy w prowadzeniu gospodarstwa domowego i uslug opieki.
a)Ktorys paragraf w niej brzmi tak. Zawarta na czas okreslony od dnia --.--.2015 i z tym dniem wchodzi w zycie. Wiec nie do konca wiem jak to rozumiec ten czas okreslony
Poczytam kilkanascie razy to bede moze madrzejsza:)

b)Jest ona na kwote jaka wynegocjowalam z agencja z tym ze jaks czesc jest jako:
-swiadczeniez tytulu odbywanych podrozy niecale 6 euro za dzien co daje, co daje ok 170 euro/msc

c)Kolejny paragraf ktory mnie niepokoi:
zleceniobiorca upowaznia zleceniodawce do potracanie wszelkich naleznosci pinieznych zleceniobiorcy wobec zleceniodawcy, ktore zleceniodawca poniosl w zwiazku z wykonywaniem przez zleceniobiorce uslug bedacych przedmiotem tej umowy jak rowniez za niewykonanie albo nienzalezyte wykonanie tych uslug.
No z ostatnimi paroma slowami sie zgodze ale z pierwszym czlonem paragralu to niebardzo.
Mam to rozumiec ze beda mi potracac jakos kase i to jeszcze nie wiadomo ile?

Jest tez zalacznik do umowy w ktorym jest napisane ze mam pracowac 35/h tygodniowo.

Mam nadzieje ze ze bardzo chaotycznie tego nie opisalam i moze ktoras z madrzejszych dziewczyn co mi rozjasni. Oczywiscie z firma tez bede rozmawiac ale napierw wole troche informacji zebrac.