jak ktoś może pomóc z dobrej woli to pomoże, a jeśli ktoś chce się mądrzyć to szkoda nie w temacie bazgrolić
jak ktoś może pomóc z dobrej woli to pomoże, a jeśli ktoś chce się mądrzyć to szkoda nie w temacie bazgrolić
Podczas rozmowy miałam się przedstawić, powiedzieć czy jestem mężatką i czy mam dzieci, czy pracowałam w opiece, ile czasu, kilka zdań o moim ostatnim podopiecznym, co robię dzisiaj na obiad, jaka jest u mnie pogoda. Też nie mówię gramatycznie. Na pytania starałam się odpowiadać pełnymi zdaniami.
Witam, siedze cały dzień i czytam Wasze posty na Forum. Jeżeli pytająca miałaby cierpliwość na powtarzanie pytań to poradziłabym sobie, ale moje odpowiedzi byłyby bardzo haotyczne. Niedawno zaczełam pracę w niemczech bez znajomości języka.
Ale odważyłaś sie i zaczęłaś.Napisz jak sobie radzisz,bo tu ostatnio kilka dziewczyn stoi przed takim własnie dylematem -jak tu wyjeżdżać jak język do kitu.Będzie to dla nich pozytywny znak ,że nie taki diabeł straszny-piszy Edi:):):):)
To wszystko zaczęło się od tak, od słowa do słowa. Miałam własny interes, a mianowicie lumpeks z odzieżą, któregoś dnia przyszła do sklepu żona klienta i zaczęła się skarżyć, iż ne miała zastępstwa w pracy w niemczech przy opiece. Więc zaproponowałam jej, że mogę pojechać do opieki, bo już to robiłam przez krótki czas przy dwuch paniach we włoszech i też bez języka. Po nowym roku miałam wyjazd w nieznane, mimo iż przez miesiąc uczyłam się języka niemieckiego to gdy przyjechałam na miejsce nie mogłam z sebie wydobyć ani słowa. Wszystko gdzieś mi z głowy wyleciało. Na szczęście miałam do pomocy laptopa i rozmówki. Zmienniczka pokazała co i jak się robi i rozmawiała z rodziną za mnie w pierwszym dniu mojego pobytu. Po wyjeździe zmienniczki dopiero zaczełam po mału mówić co kolwiek i z dnia na dzień poznawałam słówka. Rodzinie przekazywałam informację na translaterze( tłumaczu niemieckim) i tak przez pierwszy mój pobyt się rozmawiało. Teraz jest mój trzeci wyjazd i mimo, iż mój niemiecki dziadek zmarł niedawno to jadę do zwariowanej babki ( jego żony) do opieki. Myślę że rodzina jest zadowolona mimo mojej nieznajomości języka.
Do odwaznych świat należy moi drodzy.
(ale przynudzam)
i super !!! Przynudzaj dalej ha ha jeszcze jak ci sie kasa zgadza to jest OK
No to napisz te zdania.
ciotka dobra rada Wichurra napewno pomoże :)
No to wyslij. Chociaz dzisiaj tego raczej nie zrobie, bo mnie przy kompie nie ma, a z telefonu to ciężko tlumaczyc