emiliaHmm, Wichurra, podam Ci link:
http://odjechani.com.pl/Thread-1500-Euro-kary-za-%C5%9Bci%C4%85ganie-z-internetu-w-niemczech?page=2
Sprawa dotyczy dotyczy sciagania z chomika bedac w DE... bardzo ciekawa sytuacja, poczytajcie.
Moim zdaniem - absolutnie nie jest wazne z czego sciagamy, tylko CO sciagamy.
Gdzies tam w necie przeczytalam, ze wobec zaostrzenia przepisow w DE powstaly wyspecjalizowane firmy i kancelarie, ktore sie tym zajmuja, bo to sa wielkie pieniadze. To, co ludzie dostaja, to sa te pisma, ktore maja spowodowac ugode, czyli ew. zaplacenie mniejszej kary - Tak, jak pisze w pierwszym linku. Dlatego nie sa to wyroki sadowe, one beda pozniej, jak ktos nie ustosunkuje sie do pierwszego pisma.
Jeżeli chodzi o pierwszy wpis, to facet pisze tak "Mialem dostep do interenetu, za posrednictwem Wifi na mieszkaniu, kilka razy mialem wlaczonego utorrenta, sciagnalem pare odicnkow serialu, automatycznie je udostepnialem. Minal miesiac, ja juz w polsce oczwyscie od tego czasu, dzwoni babka ze przyszedl list ze kara 915E do zaplaty, ja w szoku... " Czyli ściągał z torrentów - ściągał i udostępniał - sytuacja, którą opisałam i wtedy dostaje się kary.
Swojego czasu temat mnie zainteresował, przekopałam niemieckie strony i zawsze tam pisali o karach za ściąganie i udostępnianie jednocześnie za pomocą tych różnych programów.