Pleśniak
Składniki:
Na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej krupczatki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
70 g cukru pudru
5 żółtek
1-2 łyżki lodowatej wody
3 czubate łyżki kakao
Ponadto:
5 białek
170 g cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 szklanka
domowej konfitury z czarnych porzeczek(z tego przepisu) lub kupionej w sklepie
50-70 g migdałów grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
W malakserze lub na stolnicy posiekać dokładnie mąkę z masłem, cukrem i żółtkami, siekać
do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się ładnie łączyło,
dodać 1 lub 2 łyżki lodowatej wody i jeszcze chwilę siekać.
Ciasto podzielić na dwie części. 1/2 wymieszać dokładnie (siekając) z kakao. Uformować kulę.
Pozostałe połowę szybko zagnieść, uformować kulę. Obydwa ciasta (kakaowe i jasne) zawinąć
w folię spożywczą (każde osobno) i włożyć do lodówki na 1 h lub całą noc.
Do zamrażalnika wkładamy na ok. 40 min.
*W między czasie ubić pianę z białek. Pianę ubijamy na ok. 5 min przed wyjęciem ciasta z lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Blaszkę o wymiarach u mnie 30 x 20 cm. , ale może być nieco większa, posmarować masłem
i posypać tartą bułką.
Wyjąć ciasto, najpierw zetrzeć na grubych oczkach tartki jasne ciasto, rozprowadzić równą warstwą po dnie blaszki. Na jasne ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek, rozsmarować, posypać migdałami. Następnie na grubych oczkach zetrzeć ciasto czekoladowe, wyrównać warstwę.
Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy ciasto grubo startym ciastem jasnym
lub czekoladowym, tak aby powstała kruszonka.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 40 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st.C., ustawienie piekarnika na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze ok. 10 min, do suchego patyka.
Studzimy w foremce na kuchennej kratce. Kroimy w kostkę.
*Piana z białek:
W misie miksera umieścić białka, wsypać szczyptę soli i ubijać na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypać cukier cały czas ubijając. Ubijać do chwili kiedy powstanie sztywna, lśniąca piana. Na koniec wsypać skórkę cytrynową i ubijamy jeszcze chwilę.
Pianę rozsmarować na cieście.
Smacznego
Previous
Next
Drukuj / PDF
Dorota
Mogą Cię zainteresować
CIASTO DRODŻOWO-CZEKOLADOWE
KLUSKI LANE NA MLEKU – FILM JAK ZROBIĆ
KARPATKA
ZUPA FASOLOWA Z FASOLI MUNGO (MALEŃKA ZIELONA)
SEROMAKOWIEC – SERNIK Z MASĄ MAKOWĄ
CIASTO KRUCHE BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
NAJŁATWIEJSZY KURCZAK PIECZONY
ZIEMNIACZANE ROZETKI – DODATEK DO MIĘS I SOSÓW
KARKÓWKA PIECZONA Z JABŁKAMI I CEBULĄ
9 kometarzy

AN ETKA
17 SIERPNIA 2015 O 16:39
Dorotko, zgubiłaś w spisie składników ilość masła :).

DOROTA
17 SIERPNIA 2015 O 20:12
Bardzo dziekuje

juz poprawione.

AN ETKA
17 SIERPNIA 2015 O 22:08

" />

ANIA Z LABORATORIUM
23 SIERPNIA 2015 O 20:37
Gdy patrzę na twoje apetyczne ciacho to wspominam przepyszny pleśniak mojej mamy:)

GOTOWANIEPATKI
29 WRZEŚNIA 2015 O 19:09
Wygląda znakomicie. Z chęcią przetestuje. Pozdrawiam

ZOŁZA
11 GRUDNIA 2015 O 11:31
co zrobic by nie opadla piana z bialek po pieczeniu

DOROTA
11 GRUDNIA 2015 O 17:04
Chyba chodzi o bezę, czyli pianę z cukrem. Jeśli piana jest ubita bardzo sztywno, jest lśniąca i tworzą się na niej ślady po miksowaniu, taka beza nie powinna opaść, ew. odrobinę. Opada najczęściej, kiedy piana nie jest ubita dokładanie. Ponadto do białek nie może dostać się ani odrobina żółtka, nawet jeśli w czasie rozbijania skorupki pękło nam żółtko, ale wydaje się że nie dostało się do białek, to i tak powinniśmy je wyrzucić (użyć do czegoś innego). Białko z żółtkiem niee ubije się na idealnie sztywną pianę i taka lekka piana opadnie po upieczeniu. am nadzieję, że pomogłam

IZA
16 MARCA 2016 O 09:04
Mi niestety często się zdarza, że warstwa pianki w pleśniaku opada

też zastanawiam się jak temu przeciwdziałać.

DOROTA
16 MARCA 2016 O 09:56
Bo piana po upieczeniu opada, ale jeśli jest bardzo mocno ubita i jest jej sporo to zawsze zostaje wyraźna warstwa na pleśniaku
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Podpis
Komentarz