Włosy

27 lutego 2025 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
Używam Olaplexu w ten sposob, że robię sobie kurację co jakis czas, jak widzę, że włosy potrzebują wspomagania. Tak na codzien to używam do stylizacji pomaranczowej pianki do loków Got to be. Został mi żel z tej serii pomaranczowy jeszcze z czasów eksperymentów. Teraz sięgam po niego jak chcę się szybko "zdefiniować " . Odzywki bez splukiwania z Cantu - w CH dostanę , albo Onlybio- tę przywożę jak jestem w Polsce. Szampon proteinowy Schwarzkopf i maska. Jesli muszę użyc szamponu oczyszczającego to w Twisty uzywałam, ale można dostać lepsze za mniejsze pieniądze chociażby z Cantu własnie, albo jakikolwiek z SLS ami . 
Sporo zużywam odżywek emolientowych - z Cantu, Kerastase , Twisty- tu bylam troche rozczarowana - za te pięniadze powinni sie bardziej postarac, ale sprawdza sie jako odzywka bez splukiwania. Jednak olaplex 5 pokonuje wszystkie. 
Serum najczęsciej z CHI Farouk, albo jakies z olejem konopnym. Mam jedno, które kupiłam w Biedronie w Polsce- bardzo dobre.

Sprawdzila mi sie jedna pianka jako stylizator do loków , ale która do loków nie była przeznaczona - Elnet Loreala. I chyba do niej wrócę. 
28 lutego 2025 09:28 / 1 osobie podoba się ten post
A ja  robie sobie taką kurację z włosami ,a mam czuprynę, że  ho ho  
Myje włosy wtedy, kiedy czuję .że jest czas 
 Bywa różnie jak trzeba to 2 razy w tygodniu a bywa, że raz 
 Przed myciem spryskuje włosy olejkiem arganowym ( teraz taki mam ) zakładam czepek z grubszej dzianiny i sobie coś robię w tym czasie . To trwa ok pół godz . Myje  szamponem do włosów kręconych nakładam maskę  i po  10 min spłukuje  .Nie suszę włosów suszarka tylko czekam aż same wyschną . Mam czas 
Szampon i odżywkę kupuje w salonie fryzjerskim do którego chodzę regularnie .Przez bardzo długi czas miałam krótkie włosy , to przez wyjazdy. Były  mniej kłopotliwe w obsłudze  Teraz mam warkocz i to taki , że jedną ręką nie mogę objąć   Myślę, że dieta ma ogromny wpływ na stan włosów  i te ciężkie szampony też nie pomagają . Żaden znawca  ze mnie pisze tylko to co robię .Kiedyś to dawałam czadu nie tylko z kolorem 

28 lutego 2025 20:12 / 1 osobie podoba się ten post
Jak miałam włosy w słabszej kondycji to olejowałam, ale tylko na podkład. I trzeba wypróbować jaki ojek będzie odopwiedni dla naszych włosów. Co do diety to nie jedm długiego makaronu a mam długie włosy - to może tu co innego wchodzi w grę :)
Zestaw kilku odzywek i olejków na koncówki - ta fioletowa jeszcze nie wypróbowana - proteinowa. I suszarka niedawno nabyta, ale starannie dobrana. Duży dyfuzor, aby pomieścił moje włosy i było potem z czego pleść 

28 lutego 2025 20:33
Co jeszcze mogę polecic aby kondycja wlosów byla lepsza? Metoda mycia OMO - daje lepsze efekty niż olejowanie. 
28 lutego 2025 20:40 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jak miałam włosy w słabszej kondycji to olejowałam, ale tylko na podkład. I trzeba wypróbować jaki ojek będzie odopwiedni dla naszych włosów. Co do diety to nie jedm długiego makaronu a mam długie włosy - to może tu co innego wchodzi w grę :)
Zestaw kilku odzywek i olejków na koncówki - ta fioletowa jeszcze nie wypróbowana - proteinowa. I suszarka niedawno nabyta, ale starannie dobrana. Duży dyfuzor, aby pomieścił moje włosy i było potem z czego pleść :-)

O i wywołałam wilka z lasu ,czyli temat włosów . Właśnie miałam coś szrajbnąć. Jeszcze trochę chcę Ciebie wziąć na spytki,póki cierpliwości Ci starczy . Siedziałam sobie dzisiaj po południu na kanapie,Pedepcię miałam w zasięgu wzroku,i spokojnie przeglądałam strony o włosach i z kosmetykami do nich. Właśnie ten aktywator od Cantu widziałam w dm,nawet fotkę pstryknęłam żeby w domu poczytać . Jest na mojej liście zakupowej. Zajrzałam też do hebe,mają promocję na koreańską pielęgnację do twarzy i na kosmetyki do włosów i na jeszcze wiele innych produktów . To tak przed 8 marca się promują chyba . Pogubiłam się,tyle tego jest. Chcę kilka dni przed wyjazdem zamówić niektóre produkty online,żeby w domu czasu nie tracić . Jak przyjadę,to tylko w sklepie odbiorę .  Mam pytanie odnośnie Olaplex "0" i "3",bo na jakieś sprzeczne info trafiam. O co z nimi się rozchodzi,bo podobno się uzupełniają i wspomagają swoje działanie . Czy tym się myje,czy co? Czy szampon może być z innej mańki ? I jak często stosować tę zerówkę ,bo o trójce już pisałaś .

28 lutego 2025 21:12 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

O i wywołałam wilka z lasu ,czyli temat włosów :-). Właśnie miałam coś szrajbnąć. Jeszcze trochę chcę Ciebie wziąć na spytki,póki cierpliwości Ci starczy :-). Siedziałam sobie dzisiaj po południu na kanapie,Pedepcię miałam w zasięgu wzroku,i spokojnie przeglądałam strony o włosach i z kosmetykami do nich. Właśnie ten aktywator od Cantu widziałam w dm,nawet fotkę pstryknęłam żeby w domu poczytać . Jest na mojej liście zakupowej. Zajrzałam też do hebe,mają promocję na koreańską pielęgnację do twarzy i na kosmetyki do włosów i na jeszcze wiele innych produktów . To tak przed 8 marca się promują chyba . Pogubiłam się,tyle tego jest. Chcę kilka dni przed wyjazdem zamówić niektóre produkty online,żeby w domu czasu nie tracić . Jak przyjadę,to tylko w sklepie odbiorę .  Mam pytanie odnośnie Olaplex "0" i "3",bo na jakieś sprzeczne info trafiam. O co z nimi się rozchodzi,bo podobno się uzupełniają i wspomagają swoje działanie . Czy tym się myje,czy co? Czy szampon może być z innej mańki ? I jak często stosować tę zerówkę ,bo o trójce już pisałaś .

DM tu nie mam Cantu kupuje w Muellerze albo online. Co do Olaplexu 0 to to jest taki jakby aktywator do nr 3, ale przy wlosach wysokoporowatych i jeszcze rozjasnianych gdzie łuski włosa są i tak rozchylone - to raczej zbędny wydatek. Olaplex 3 na takich wlosach samodzielnie dziala. Na swoich próbowalam i tak i tak - nie odczułam róznicy w dzialaniu- i wiele osób nie stosuje 0 jak nie musi. Szampon moze byc inny . Dobry jest ten z Garniera Banana Food. Maska też . Do tego raz w tygodniu Olaplex 3 - na kilka godzin z czepkiem foliowym na głowie i owinąc ręcznikiem i masz pielęgnację ogarniętą. 
28 lutego 2025 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

DM tu nie mam Cantu kupuje w Muellerze albo online. Co do Olaplexu 0 to to jest taki jakby aktywator do nr 3, ale przy wlosach wysokoporowatych i jeszcze rozjasnianych gdzie łuski włosa są i tak rozchylone - to raczej zbędny wydatek. Olaplex 3 na takich wlosach samodzielnie dziala. Na swoich próbowalam i tak i tak - nie odczułam róznicy w dzialaniu- i wiele osób nie stosuje 0 jak nie musi. Szampon moze byc inny . Dobry jest ten z Garniera Banana Food. Maska też . Do tego raz w tygodniu Olaplex 3 - na kilka godzin z czepkiem foliowym na głowie i owinąc ręcznikiem i masz pielęgnację ogarniętą. 

Bardzo dziękuję,wiszę Ci 99 zł za tę "zerówkę ",podzielimy się? 
Pytałam,bo jedni piszą ze 0 i 3 to muß ,inni piszą że niekonieczne jest takie łączenie . Teraz wiem,że ci drudzy mają rację. To jeszcze pytanie dot odżywek - emolientowe,proteinowe ,humektanowe,matko,ile tego. Doczytałam i dosłuchałam,że powinnam używać wszystkich,na zmianę oczywiście. O tych hume coś tam,przyznaję że pierwszy raz słyszę. Do tej pory szukałam nawilżających albo wygładzających,nie przejmując się składem ,najczęściej L'Oreal używałam .
Suszarka super,ale Ty masz bujną i gęsta czuprynę,moje włosy cienkie i delikatne,o jakimś mniejszym dyfuzorze pomyślę . I znowu będę musiała się naumieć nim posługiwać . Chyba nawet jakiś mam w domu,zawsze go odpinałam żeby mocniej i cieplej,a tym samym szybciej suszyć . No i była kopa siana na głowie 
28 lutego 2025 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Bardzo dziękuję,wiszę Ci 99 zł za tę "zerówkę ":-),podzielimy się? 
Pytałam,bo jedni piszą ze 0 i 3 to muß ,inni piszą że niekonieczne jest takie łączenie . Teraz wiem,że ci drudzy mają rację. To jeszcze pytanie dot odżywek - emolientowe,proteinowe ,humektanowe,matko,ile tego:zaskoczenie1:. Doczytałam i dosłuchałam,że powinnam używać wszystkich,na zmianę oczywiście. O tych hume coś tam,przyznaję że pierwszy raz słyszę. Do tej pory szukałam nawilżających albo wygładzających,nie przejmując się składem ,najczęściej L'Oreal używałam .
Suszarka super,ale Ty masz bujną i gęsta czuprynę,moje włosy cienkie i delikatne,o jakimś mniejszym dyfuzorze pomyślę . I znowu będę musiała się naumieć nim posługiwać :lol1:. Chyba nawet jakiś mam w domu,zawsze go odpinałam żeby mocniej i cieplej,a tym samym szybciej suszyć . No i była kopa siana na głowie :-)

I ja wygrzebałam starą suszarkę z dyfuzorem, ktorej nie uzywałam. Nie była zła, ale dyfuzor nie taki i wymieniłam na nową. Prostownice, szczotki wygładzające poszly do lamusa. 
28 lutego 2025 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Bardzo dziękuję,wiszę Ci 99 zł za tę "zerówkę ":-),podzielimy się? 
Pytałam,bo jedni piszą ze 0 i 3 to muß ,inni piszą że niekonieczne jest takie łączenie . Teraz wiem,że ci drudzy mają rację. To jeszcze pytanie dot odżywek - emolientowe,proteinowe ,humektanowe,matko,ile tego:zaskoczenie1:. Doczytałam i dosłuchałam,że powinnam używać wszystkich,na zmianę oczywiście. O tych hume coś tam,przyznaję że pierwszy raz słyszę. Do tej pory szukałam nawilżających albo wygładzających,nie przejmując się składem ,najczęściej L'Oreal używałam .
Suszarka super,ale Ty masz bujną i gęsta czuprynę,moje włosy cienkie i delikatne,o jakimś mniejszym dyfuzorze pomyślę . I znowu będę musiała się naumieć nim posługiwać :lol1:. Chyba nawet jakiś mam w domu,zawsze go odpinałam żeby mocniej i cieplej,a tym samym szybciej suszyć . No i była kopa siana na głowie :-)

Jakiej odzywki i ile masz użyc , to juz musisz po kondycji włosów sama zaobserwowac. Jutro więcej napisze. 
01 marca 2025 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
Planowałam dzisiaj przeprowadzić cały program pielęgnacyjny na włosy. Niestety, czasu zabraklo, Zdążyłam tylko umyć, nałożyć odżywkę, spłukać ją, później tylko sprayu do loków użyłam. Trochę pogniotlam i tyle. Potrafię sobie wyobrazić,jak będzie wyglądała moja fryzura,kiedy poświęcę jej więcej czasu i dbałości. Ale na to przyjdzie pewnie czas w domu. Mimo pośpiechu,włosy wyglądają i tak o wiele ładniej,niż wtedy,kiedy niewłaściwie myłam, szybko odżywka,szybkie spłukanie, tarcie ręcznikiem i suszarka 
01 marca 2025 23:07 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Planowałam dzisiaj przeprowadzić cały program pielęgnacyjny na włosy. Niestety, czasu zabraklo:-(, Zdążyłam tylko umyć, nałożyć odżywkę, spłukać ją, później tylko sprayu do loków użyłam. Trochę pogniotlam i tyle. Potrafię sobie wyobrazić,jak będzie wyglądała moja fryzura,kiedy poświęcę jej więcej czasu i dbałości. Ale na to przyjdzie pewnie czas w domu. Mimo pośpiechu,włosy wyglądają i tak o wiele ładniej,niż wtedy,kiedy niewłaściwie myłam, szybko odżywka,szybkie spłukanie, tarcie ręcznikiem i suszarka :-)

Kurcze , nie miałam czasu dziś opisać z punktu widzenia moich włosów i dobrze, bo Tobie nic by to nie dało, albo niewiele. Używaj produktów oszczędnie bo cienkie włosy jest łatwo obciążyc i teraz to sie dzieje. Musisz sama próbować .  Widzialam na vlogu Madelein wywiad z kobieta, która miała własnie cienkie włosy i jak je pielęgnowała i co sie sprawdzalo. Podetniesz, wypielęgnujesz i sie odwdzięczą może i pięknym skrętem, bo wygląda na to, że go masz, Lekkie aktywatory skrętu jak np z Onlybio powinny się u ciebie sprawdzić , z Cantu ostrożnie bo zawiera emolienty. Spróbuj stylizacji pianką. Masz wyraziste fale, powinna je utrzymac w ryzach. I dobre cięcie dla loków u fryzjera będzie potrzebne. To jest game changer. 
01 marca 2025 23:36 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Kurcze , nie miałam czasu dziś opisać z punktu widzenia moich włosów i dobrze, bo Tobie nic by to nie dało, albo niewiele. Używaj produktów oszczędnie bo cienkie włosy jest łatwo obciążyc i teraz to sie dzieje. Musisz sama próbować .  Widzialam na vlogu Madelein wywiad z kobieta, która miała własnie cienkie włosy i jak je pielęgnowała i co sie sprawdzalo. Podetniesz, wypielęgnujesz i sie odwdzięczą może i pięknym skrętem, bo wygląda na to, że go masz, Lekkie aktywatory skrętu jak np z Onlybio powinny się u ciebie sprawdzić , z Cantu ostrożnie bo zawiera emolienty. Spróbuj stylizacji pianką. Masz wyraziste fale, powinna je utrzymac w ryzach. I dobre cięcie dla loków u fryzjera będzie potrzebne. To jest game changer. 

Dzięki za kolejne porady. Kiedy pierwszy raz się dłużej pobawilam,było ładniej. Dzisiaj szybko na wariata 😉. Ale chciałam,żebyś zobaczyła,jaki i czy w ogóle jest skręt, czy tylko falowanie 😃. Tak,już wiem że będę musiała poćwiczyć i poeksperymentować. Wcześniej,bez tych kosmetyków do loków,włosy były owszem,pofalowane i loczki naturalne,ale te pod spodem. Te od góry to był puch i siano. Teraz przynajmniej nie wyglądają na tak bardzo zniszczone. Ale tylko nie wyglądają,bo zniszczone są 
02 marca 2025 07:39 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki za kolejne porady. Kiedy pierwszy raz się dłużej pobawilam,było ładniej. Dzisiaj szybko na wariata 😉. Ale chciałam,żebyś zobaczyła,jaki i czy w ogóle jest skręt, czy tylko falowanie 😃. Tak,już wiem że będę musiała poćwiczyć i poeksperymentować. Wcześniej,bez tych kosmetyków do loków,włosy były owszem,pofalowane i loczki naturalne,ale te pod spodem. Te od góry to był puch i siano. Teraz przynajmniej nie wyglądają na tak bardzo zniszczone. Ale tylko nie wyglądają,bo zniszczone są :-(

Grunt, żeby był potencjał do zabawy i sie nie wykruszyło :) Dobrze się trzyma u ciebie fala póki co, dlatego bym spróbowała z czyms lżejszym - pianką. Kremy.....hmmmm, mogą obciązyc twoje włosy. Moze jak potrenujesz spróbuj z Freez easy - mają do loków kosmetyki i lekkie - nie zaszkodzą. Skrętem, jak sie włosy zreanimują, możesz byc zaskoczona- 3 A a może i B w twoim wypadku. 
Olaplex 3 może bardzo pomóc.
02 marca 2025 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Grunt, żeby był potencjał do zabawy i sie nie wykruszyło :) Dobrze się trzyma u ciebie fala póki co, dlatego bym spróbowała z czyms lżejszym - pianką. Kremy.....hmmmm, mogą obciązyc twoje włosy. Moze jak potrenujesz spróbuj z Freez easy - mają do loków kosmetyki i lekkie - nie zaszkodzą. Skrętem, jak sie włosy zreanimują, możesz byc zaskoczona- 3 A a może i B w twoim wypadku. 
Olaplex 3 może bardzo pomóc.

Dopiero dwa podejścia za mną . I dwa razy w tygodniu włosy umyłam,a nie co drugi dzień,jak wcześniej. Mniej czochram szczotą,więc i mniej się kruszy czy wypada. Tego lotion od Balea użyłam raz,podobnie jak żelu. Oba produkty raczej nie dla mnie . Spray jest ok,muszę tylko się jeszcze w olejek czy jakieś serum zaopatrzyć . Wyczytałam,że ten aktywator od Cantu nadaje się do cienkich włosów ,jest w dm,majątku nie kosztuje to może jutro kupię . Zobaczę też ile czeka się na przesyłkę od douglasa,jeśli szybko przyjdzie,to jeszcze tutaj zamówię i wypróbuję Olaplex 3. Qrcze,nigdy nie lubiłam zajmować się włosami,szampon,odżywka i niech sobie będą jakie chcą ,a teraz sprawia mi to frajdę 
22 marca 2025 11:31
Zamieszczam zdjęcie zestawu, który używam ale muszę ostrzec, że olejek jest za mocny, by go używać co tydzień. Najlepiej raz w miesiącu.